nemzetisport.hu 2018.06.07 02:11 Frissítve: 2020.04.08 12:37

A nap, amelyiken Anglia kétszer szúrt ki Argentínával – vb-videók!

Mi történt ezen a napon a korábbi labdarúgó-világbajnokságokon? Spanyolország és Mexikó két győzelemre is visszaemlékezhet június 7-én, de a nap főszereplője mégiscsak Anglia, amely egyszer közvetve (1962), egyszer pedig (2002) – immár az időközben a pályán elszenvedett nem mindennapi sérelmektől fűtve – szemtől szemben szúrt ki nagy riválisával, Argentínával.

David Beckham és David Seaman az argentinok 2002-es legyőzését ünnepli (Fotó: Reuters)

 

Sorozatunkban lassacskán a vb-évszak legsűrűbb napjaihoz érünk, egyre több az emlék és a látnivaló, úgyhogy érdemes kiemelni még néhány tételt a mai kínálatból:

• egy nagyszerű brazil–angol meccset „az évszázad védésével” (1970);
• egy mesterhármast Gerd Müllertől (1970);
• egy elképesztő iráni öngólt (1978);
• egy kapitális spanyol védekezési bakit (1986);
• egy vérbeli dél-amerikai rádiós gólközvetítést (1986);
• és minden idők talán legakrobatikusabb vb-gólörömét (2002).

S akik hisznek a futball világot egyesítő erejében, elégedetten biccenthetnek: ha nem is ugyanabban az évben, de egyaránt június 7-én könyvelte el első vb-gólját a világpolitikában ősellenségnek számító Irán és Izrael. 

1934: NÉMETORSZÁG MEGSZERZI ELSŐ VB-ÉRMÉT

Az első olaszországi vb-n a németek csak akkor nyertek, ha volt játékosuk, aki egynél többször talált a kapuba. Az osztrákok elleni nápolyi bronzmeccsen már a szünetben megvolt a dupla, és mint utóbb kiderült, a szögletből elért góljairól nevezetes, kora legjobb jobbszélsői között emlegetett Ernst Lehner két találata nem hiába született meg: Németország legyőzte a nagy rivális Ausztriát, és megszerezte az első vb-érmét.

VB 1934, OLASZORSZÁG – JÚNIUS 7. 
A 3. HELYÉRT
Nápoly Németország–Ausztria 3:2

 

1962: 14 MECCS KELLETT MEXIKÓNAK AZ ELSŐ GYŐZELEMHEZ

A chilei vb csoportkörének utolsó játéknapjára két nyitott kérdés maradt. Az egyiket a jugoszlávok válaszolták meg, miután a papírformának megfelelően, Milan Galics és Drazsan Jerkovics dupláival kiütötték Kolumbiát, amivel az övék lett az A-csoport második továbbjutó helye. VIDEÓ ITT!

A „magyar csoportban” Angliának egy pontra volt szüksége ahhoz, hogy – a frissen bevezetett gólarányszabály előnyét élvezve – megelőzze Argentínát, és továbbjusson: a bolgárok elleni 0:0 éppen elegendő volt ehhez. Az előzéshez persze az is szükségeltetett, hogy néhány nappal korábban Walter Winterbottom csapata legyőzze az argentinokat.

Az addig nyeretlen olaszok egy tét nélküli meccs megnyerésével búcsúztak a vb-től (VIDEÓ ITT!), míg Mexikó – amely korábban négy világbajnokságot járt meg különösebb sikerélmény nélkül – a már korábban továbbjutó, ekképp kissé lazító csehszlovákok ellen elkönyvelte története első vb-győzelmét. A váratlan diadalukkal általános megdöbbenést kiváltó zöldeknek a korábbi 13 világbajnoki találkozójukon mindössze egy pont jött össze… VIDEÓ ITT!

Falfestmény a legendás Carbajal kapusról a mexikói Leónban

 

Az öt világbajnoki részvétellel társrekorder Antonio „Tota” Carbajal 11 vb-mérkőzésen védett karrierje során (1950, 1954, 1958, 1962, 1966), és ez volt az egyetlen győzelme.

VB 1962, CHILE – JÚNIUS 7. 
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Arica Jugoszlávia–Kolumbia 5:0 
Santiago Olaszország–Svájc 3:0 
Vina del Mar Mexikó–Csehszlovákia 3:1
Rancagua Bulgária–Anglia 0:0

 

A Daily Mail grafikája a védésről
A KÉPRE KATTINTVA: GORDON BANKS
FELELEVENÍTI A TÖRTÉNTETEKET (angol nyelven)

1970: AZ ÉVSZÁZAD VÉDÉSE SEM ELÉG ANGLIÁNAK

A futballvilág a 37 Celsius-fokban izzó guadalajarai Jalisco Stadionra figyelt, ahol az előző két világbajnokság győztese, Brazília és Anglia nézett farkasszemet egymással. A meccs nem is okozott csalódást! S noha a kilencven percről a többségnek talán „az évszázad védése” ugrik is be – Pelé minősítette így az angol kapus, Gordon Banks hihetetlen vetődését (VIDEÓ ITT!), amellyel hárította biztos gólnak látszó fejesét –, azért az eredmény sem merült feledésbe: a brazilok nyertek 1:0-ra, köszönhetően a Pelé passzát bevágó Jairzinhónak. VIDEÓ ITT!

Történt persze más is ezen az emlékezetes játéknapon: Gerd Müller mesterhármassal vezette győzelemre a nyugatnémeteket Bulgária ellen. VIDEÓ ITT!

Javier Valdivia duplájára építve Mexikó az egész torna legfölényesebb sikerét aratta (VIDEÓ ITT!); az újonc Izrael megszerezte első vb-pontját és a csapatkapitány Mordehaj Spiegler életerős lövése révén máig egyetlen vb-gólját a svédek elleni meglehetősen durva mérkőzésen. VIDEÓ ITT!

VB 1970, MEXIKÓ – JÚNIUS 7. 
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Mexikóváros Mexikó–Salvador 4–0
Toluca Svédország–Izrael 1–1
Guadalajara Brazília–Anglia 1–0
León NSZK–Bulgária 5–2

 

Hans Krankl
A KÉPRE KATTINTVA A CSATÁR A KORSZAK
KIVÁLÓ OSZTRÁK VÁLOGATOTTJÁRÓL
BESZÉL (angol fordítással)

1978: FOLYTATÓDIK AZ OSZTRÁK CSODA

Csak az osztrákok és az irániak örülhettek eme gólszegény argentínai játéknapon: Ausztria a spanyolok után a svédeket is legyőzte (a gólt Hans Krankl lőtte büntetőből, VIDEÓ ITT!) és továbbjutott, míg Irán megszerezte az első vb-gólját és első vb-pontját.

A skótokat megdermesztő találat Iraj Danaeifard érdeme, de hogy híven tolmácsoljuk a történteket, rögzítenünk kell, hogy Skócia vezető gólját is egy iráni szerezte, Andranik Eszkandarjan, aki megrendítő öngólja ellenére a vb után a híres-nevezetes New York Cosmos játékosa lehetett, és az Egyesült Államokban telepedett le. VIDEÓ ITT!

Hollandia nem bírt Peruval, Brazília pedig Spanyolországgal. Utóbbi meccs 0–0-ját érdemes megjegyezni, mert a brazilok következő 22 vb-csoportmeccsén nem lesz példa arra, hogy a labda ne kerüljön legalább egyszer az ellenfél kapujába. A gólsorozat 2010-ben, Portugália ellen szakad majd meg.

VB 1978, ARGENTÍNA – JÚNIUS 7. 
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Buenos Aires Ausztria–Svédország 1–0
Mar del Plata Brazília–Spanyolország 0–0
Córdoba Skócia–Irán 1–1
Mendoza Peru–Hollandia 0–0

 

Romero, a paraguayi hős bélyegen

1986: A SPANYOLOK MEGFIZETTEK EGY NÉGYÉVES SÉRELEMÉRT

A spanyol válogatott négy évvel korábban, a saját vb-jén szégyenszemre kikapott Észak-Írországtól – és emiatt bivalyerős csoportba került a középdöntőben –, így ez a guadalajarai délután kiváló alkalmat kínált a visszavágásra. Emilio Butragueno már a 2. percben beköszönt a veterán Pat Jenningsnek, Julio Salinas gólja sem késett soká, és az északírek kezdőjében hiába voltak ott hatan is a valenciai győzők közül, s a hajrára hiába állt be az akkori egyetlen gól szerzője, Gerry Armstrong, csak szépíteniük sikerült Colin Clarke meglehetősen vicces góljával. VIDEÓ ITT!

Lengyelország a Marokkó elleni váratlan döntetlen után talpra állt, az időhúzást előszeretettel a szögletzászlónál cselezgetve megoldó Wlodzimierz Smolarek közeli lövésével legyűrte Portugáliát. VIDEÓ ITT!

Luis Flores góljával Mexikó a 2. perctől győzelemre állt Paraguay ellen, csakhogy a 84. percben megint – ezúttal fejjel – villant az első meccsen is gólt szerző Julio César Romero, alias Romerito. S mivel a végjátékban Roberto Fernández a kapufára ütötte Hugo Sánchez tizenegyesét, a házigazda a torna folyamán először pontot vesztett. VIDEÓ ITT!

Carlos Alberto Gómez, a korszak neves paraguayi kommentátora – aki egy évvel később, alig 37 évesen elhunyt – így kommentálta a gólt: ÉS EGY KICSIT MÁSKÉPP: ROMERITO ÍGY TETT BOLDOGGÁ EGY NEMZETET

VB 1986, MEXIKÓ – JÚNIUS 7. 
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Mexikóváros Mexikó–Paraguay 1–1
Guadalajara Spanyolország–Észak-Írország 2–1
Monterrey Lengyelország–Portugália 1–0

 

Julius Aghahowa a levegőben (Fotó: AFP)

2002: ANGLIA NYERI A SZAPPORÓI RANGADÓT

Több hőse is volt ennek az ázsiai játéknapnak. Először is Fernando Morientes, aki a szünetben állt be a spanyol csapatba – amely akkor még hátrányban volt Carles Puyol öngólja miatt –, és fejjel, majd mellel (!) is betalált az előbbi videón még ünneplő Paraguaynak. A szokásos Hierro-tizenegyessel nyomatékosított győzelem révén Spanyolország lett a csoportkör első továbbjutója. VIDEÓ ITT!

A svéd–nigériai meccs hősének kezdetben Julius Aghahowa ígérkezett, és nemcsak a vezetést jelentő remekbe szabott fejes gólja miatt, hanem mert sértetlenül túlélte az ünneplésként bemutatott fantasztikus hetes kézen átfordulásos- és szaltósorozatot. Aztán fordult a kocka, Henrik Larsson duplázott, és ő lett a hős: a vicces „önkapufát” összehozó, de végig többet támadó svédek nyertek, a későn hajrázó Nigéria kiesett… VIDEÓ ITT!

S hát persze ott volt a fő-fő-főhős, a lábtöréséből közvetlenül a vb előtt felépülő David Beckham, aki a csoportkör egyik legnagyobb érdeklődéssel várt meccsén, az első félidő hajrájában értékesített tizenegyesével 1–0-s győzelemhez segítette Angliát az ellenfélnél több, ellenségnél alig kevesebb Argentína ellen. A büntetőt az azóta Angliában szép edzői sikereket felmutató Mauricio Pochettino hozta össze.

„A legédesebb pillanat” – jellemezte Beckham a döntő momentumot, amellyel nemcsak a négy évvel korábbi angol–argentin nyolcaddöntőn kapott piros lapért és a kiesésért, hanem Diego Maradona ama bizonyos 1986-os, „isteni sugallatra” ütött góljáért is bosszút állt... VIDEÓ ITT!

VB 2002, DÉL-KOREA, JAPÁN – JÚNIUS 7. 
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Csönzsu Spanyolország–Paraguay 3–1
KobeSvédország–Nigéria2–1
Szapporó
Anglia–Argentína1–0

 

AZ EDDIG MEGJELENT EPIZÓDOK A DÁTUMRA KATTINTVA
MÁJUS
      27
28 29 30 31
   
          
JÚNIUS
    1
2
3
4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20 21
22
2324
25 26 27 2829
30
 
          
JÚLIUS
      1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16 17 18 19
20
21 22
23 24 25 26
27
28
29
30