nemzetisport.hu 2018.06.25 00:46 Frissítve: 2018.06.25 13:19

Maradona a mennyben, majd a pokolban – vb-videók

Vb-öröknaptárunk szerkesztése közben sokszor építünk Diego Maradona zsenialitására – ma sem tehetünk másképp. Az argentin legenda 1986-ban ezen a napon, június 25-én két káprázatos gólt lőtt Belgiumnak, amivel berepítette csapatát a torna döntőjébe, nyolc évvel későbbi fellépésének emléke viszont szomorúbb – akkor játszott utoljára a válogatottban, és búcsúja meglehetősen nagy döbbenetet váltott ki… Van további két, jóval szebb argentin vb-bejegyzésünk június 25-ről: 1978-ban ezen a napon lett először világbajnok a dél-amerikai ország válogatottja, 2014-ben pedig, a döntő felé vezető úton Lionel Messi két góllal járult hozzá Nigéria legyőzéséhez. 

Diego Maradona szállodai szobájában tartott sajtótájékoztatót 1994-ben (Fotó: Action Images)

 

 

Videókra épített vb-múltidézőnk mai epizódjában szó lesz még
• Anglia világbajnoki bemutatkozásáról (1950);
• a botrányos NSZK–Ausztria csoportmeccsről (1982);
• David Beckham gyönyörű szabadrúgásgóljáról, egyben utolsó válogatott találatáról (2006);
• David Villa 45 méterről lőtt góljáról is (2010).  

 

1950: BEMUTATKOZIK A VILÁGBAJNOKSÁGOKAT ADDIG BOJKOTTÁLÓ ANGLIA

Az előző napi nyitány után felpörögtek az események az első brazíliai világbajnokságon: nyolc csapat is a pályára lépett. Bemutatkozott például Anglia válogatottja, amely a megelőző világbajnokságokat nem tartotta kellőképpen jelentősnek ahhoz, hogy benevezzen.

Az idők szavát azonban már nem lehetett nem meghallani, Anglia a vb-selejtezőnek kinevezett Brit Bajnokság (Home Championship) megnyerésével kvalifikálta magát, és a június 25-i bemutatkozáskor Stan Mortensen és Wilf Mannion második félidei góljával legyőzte Chilét. VIDEÓ ITT!

Ugyancsak győzelemmel nyitott Jugoszlávia, Svédország és Spanyolország, ám utóbbi csupán az utolsó negyedórában tudta a maga javára fordítani az amerikaiak elleni eredményt Estanislao Basora (2) és Zarra góljával.

VB 1950, BRAZÍLIA – JÚNIUS 25. 
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Belo Horizonte JugoszláviaSvájc 3:0
Rio de Janeiro AngliaChile 2:0
Curitiba SpanyolországEgyesült Államok 3:1
Sao Paulo SvédországOlaszország 3:2

 

Gráfico: Az argentin futball legdicsőségesebb órája

1978: ARGENTÍNA ELŐSZÖR NYERI MEG A VILÁGBAJNOKSÁGOT

Sokan úgy tartották, hogy Hollandiának, a totális futball feltalálójának és következetes gyakorlójának szinte „jár” a világbajnoki aranyérem. Különösen azok után, hogy a Rinus Michels irányította oranje az előző világbajnokságon is finálét játszott, de kikapott az akkori házigazdától, az NSZK-tól.

Most újra a házigazda jutott ellenfélül az immár az osztrák Ernst Happel irányította holland csapatnak, és ha lehet úgy fogalmazni, Argentína „házigazdább” volt az NSZK-nál. A hazaiak több lélektani trükköt is bevetettek, hogy kizökkentsék a hollandokat (ilyen volt a Rene van de Kerkhof sérült karját rögzítő kötés kezdés előtti kifogásolása), de persze elég jó csapatuk volt ahhoz, hogy megérdemeljék az aranyérmet – még ha a rendes játékidő vége felé Rob Rensebrink ki is csavarhatta volna kezükből a trófeát, ha nem a kapufát találja el…

A rendes játékidőben Mario Kempes góljával Argentína sokáig vezetett, ám a csereként beálló Dick Nanninga a 82. percben fejjel végre gólra váltott egyet a holland lehetőségek közül. A hosszabbításban aztán megint jött Kempes, csodálatosan átbalettozva a védők lábán, majd öt perccel a lefújás előtt Daniel Bertoni megadta a kegyelemdöfést Hollandiának. VIDEÓ ITT!

VB 1978, ARGENTÍNA – JÚNIUS 25. 
DÖNTŐ
Buenos Aires ArgentínaHollandia 3–1, hosszabbítás után

 

A másnapi Marca: Ausztria és Németország, a két csibész

1982: A NAGY FUTBALLSVINDLI, AZAZ AZ NSZK ÉS AUSZTRIA KIGOLYÓZZA ALGÉRIÁT

A spanyolországi tornán ezen a napon játszotta az NSZK és Ausztria azt a mérkőzést Gijónban, amelynek hatására a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) megváltoztatta a csoportmérkőzések rendjét. A két veretes múltú válogatott ugyanis – finoman fogalmazva – gátlástalanul visszaélt azzal, hogy a csoportból való továbbjutásra szintén aspiráló Algéria egy nappal korábban lejátszotta utolsó mérkőzését, azaz könnyen kiszámolható volt, milyen eredménnyel juthat tovább Ausztria és az NSZK is.

Az 1–0 mindkettejüknek megfelelt, annyi is lett az eredmény. Horst Hrubesch, a két évvel korábbi Eb-döntő hőse a 10. percben vezetést szerzett az NSZK-nak, és utána a két csapat úgymond csalta a focit. Kiadós futballdiplomáciai perpatvar kerekedett az ügyből, aminek eredményeképp 1986-ban a csoportokban már egy időben kellett megrendezni az utolsó két mérkőzést. VIDEÓ ITT!

A 4. csoport záró mérkőzésén Anglia Trevor Francis góljával legyőzte Kuvaitot, így pontveszteség nélkül jutott tovább. VIDEÓ ITT!

Nagy meglepetésre az 5. csoportban is brit siker született ezen a napon: Gerry Armstrong találatával Észak-Írország úgy győzte le Spanyolországot, hogy a 62. perctől emberhátrányban játszott. Billy Bingham hősiesen küzdő csapatának jutalma a csoportelsőség lett. VIDEÓ ITT!

VB 1982, SPANYOLORSZÁG – JÚNIUS 25. 
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Gijón NSZKAusztria 10
Bilbao AngliaKuvait 10
Valencia Észak-ÍrországSpanyolország 10

 

A L'Équipe így búcsúzott a vb-től és egy nagy generációtól

1986: BÚCSÚZIK A PLATINI-FÉLE GENERÁCIÓ, MARADONA ÚJRA VILLOG

A NSZK és Franciaország négy évvel korábban is elődöntőt vívott a világbajnokságon, és ahogyan akkor Sevillában, úgy most, 1986. június 25-én is a nyugatnémetek győztek – ezúttal már a rendes játékidőben. Az első gólt Andreas Brehme szerezte szabadrúgásból (a labda Joël Bats kapus hasa alatt csúszott be a kapuba), és miután Michel Platini gólját odaát nem adták meg, a németek megőrizték előnyüket, sőt a lefújás előtti pillanatokban Rudi Völler szép egyéni alakításával meg is duplázták. VIDEÓ ITT!

S miközben Karl-Heinz Rummenigge, a németek kétszeres aranylabdása tovább reménykedhetett abban, hogy harmadik vb-jéről végre aranyéremmel térhet haza, biztossá vált, hogy a Platini köré szerveződő nagyszerű francia csapat tagjainak ez nem adatik meg. Maga a 32. évébe lépő háromszoros aranylabdás Platini nem játszott több vb-mérkőzésen, Alain Giresse-nek pedig ez a meccs egyben a válogatottól való búcsút is jelentette. A „kékek” 1998-ig nem jutottak ki újra a világbajnokságra – akkor is csak rendezőként, igaz, nagyon jó csapattal.

A belgák is kiütve – szenzációs teljesítménnyel a döntőben

A másik ágon (Argentína–Belgium) Diego Maradona újra megcsillantotta isteni képességeit. Az első félidőben bebizonyosodott, hogy „Isten keze” csak Maradonát segíti ki – Jorge Valdano kézzel szerzett gólját a mexikói Márquez bíró kiszúrta –, így aztán a fordulás után az „isteni” vette kézbe a dolgokat. De most nem úgy, mint az angolok ellen, vagyis nem pontosan úgy. Az 52. percben egy nagyszerű ütemű beindulást koronázott meg finom bokamozdulattal, majd alig tíz perc múlva úgy váltott ritmust labdavezetés közben, hogy négy belga védő sem tudta időben kifürkészni a szándékát, és a nem túl bonyolult cselsorozat végén belőtte a második gólt. VIDEÓ ITT!

Argentína döntőbe jutott, és már csak egyetlen igazi kérdés maradt nyitva: képes lesz-e az előző tornán ezüstérmet szerző NSZK arra, hogy szembemenjen a sors nagyon is körvonalazódó akaratával, miszerint az 1986-os torna Diego Maradona világbajnoksága kell, hogy legyen...

VB 1986, MEXIKÓ – JÚNIUS 25. 
ELŐDÖNTŐ
Guadalajara NSZK–Franciaország 2–0
Mexikóváros Argentína–Belgium 2–0

 

Újabb Schillaci-gól repítette tovább Olaszországot

1990: OLASZORSZÁG A TERVEZETT ÚTON, ÍRORSZÁG MÁRIS A CSODÁK BIRODALMÁBAN

A csoportjában három döntetlent játszó Írországnak negyedszer is szerencsét hozott a pontosztozkodás az olaszországi világbajnokságon. Jack Charlton csapata százhúsz percnyi gyürkőzés után gól nélküli döntetlenre végzett Romániával, ám a tizenegyespárbajt idegekkel jobban bírta. Az ötödik körben Pat Bonner kivédte Daniel Timofte lövését, David Oˆ’Leary belőtte a magáét, és ezzel Írország óriási meglepetésre bejutott a legjobb nyolc közé. VIDEÓ ITT!

Ott a házigazda Olaszország várt rá, amely ugyanezen a június 25-én a negyedik mérkőzését is győzelemmel, ráadásul kapott gól nélkül tudta le. Az Uruguay elleni találkozót az élete formájában játszó Salvatore „Toto” Schillaci bombája és a csereként beálló Aldo Serena fejese döntötte el a második félidőben. A squadra azzurra folytathatta útját a reménybeli döntő felé. VIDEÓ ITT!

VB 1990, OLASZORSZÁG – JÚNIUS 25. 
NYOLCADDÖNTŐ
Genova ÍrországRománia 00, 11-esekkel 54
Róma OlaszországUruguay 20

 

A Gráfico tudni vélte a teljes igazságot

1994: MARADONA KÉNYSZERŰ BÚCSÚJA A VÁLOGATOTTÓL

A görögöket megalázó verésben részesítő Argentína sikerrel vette a második csoportmérkőzését is az egyesült államokbeli világbajnokságon, noha Samson Siasia góljával Nigéria szerezte meg a vezetést. Alfio Basile tanítványai a 29. percre megfordították az állást Claudio Caniggia két szemfüles góljával – a másodikhoz Diego Maradona gyorsan elvégzett szabadrúgása szolgáltatta a gólpasszt.

A lefújás pillanatában nem tudtuk, de ma már megváltozhatatlan tény: a Nigéria elleni nemcsak Maradona 91., hanem egyben az utolsó mérkőzése is volt a válogatottban – a sors akaratából napra pontosan nyolc évvel a belgák elleni varázslat után. A 34. évében járó középpályás szervezetében tiltott szer maradványaira bukkantak, ezért kizárták élete negyedik világbajnokságáról.

Önéletírásában Diego egy rosszul kiválasztott energiaitallal – pontosabban annak az orvosa számára is ismeretlen összetételű amerikai változatával – magyarázta, hogy ephedrin került a szervezetébe. Maradona többé nem lépett pályára a nemzeti csapatban. VIDEÓ ITT!

Ehhez képest csekélységek történtek az aznap műsoron lévő másik csoportban: Szaúd-Arábia megszerezte első vb-győzelmét, míg Belgium a második találkozóját is megnyerte – pedig a túlsó térfélen nagy ellenlábasa, a tétmeccseken általában fölébe kerekedő Hollandia sorakozott fel. VIDEÓ ITT!

VB 1994, EGYESÜLT ÁLLAMOK – JÚNIUS 25. 
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Boston ArgentínaNigéria 21
Orlando BelgiumHollandia 10
New York Szaúd-ArábiaMarokkó 21

 

1998: HOLLANDIA NEM BÍR MEXIKÓVAL, EZZEL HOZZÁJÁRUL BELGIUM KIESÉSÉHEZ

Hollandia a maga módján betartott a szomszédnak – akivel már gőzerővel készült a két év múlva esedékes Eb megrendezésére –, hiszen kétgólos előnyt sem tudott győzelemre váltani. A 94. percben szerzett Luis Hernández-gól azt jelentette, hogy Mexikó továbbjut, a három döntetlent játszó belgák nem – akik persze elsősorban magukat okolhatták ezért, ugyanis utolsó ellenfelük, Dél-Korea akkoriban még korántsem képviselt akkora játékerőt, mint néhány évvel később. VIDEÓ ITT!

Amíg tehát az E-csoportban kisebb meglepetés történt, az F jelűben minden az akkori erőviszonyokat tükrözte. Németország Oliver Bierhoff és Jürgen Klinsmann góljával legyőzte Iránt, Jugoszlávia pedig a 4. percben szerzett Szlobodan Komljenovics-góllal az Egyesült Államok fölé kerekedett. A két győztes ezzel bejutott a legjobb tizenhat közé.

VB 1998, FRANCIAORSZÁG – JÚNIUS 25. 
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Saint-Étienne HollandiaMexikó 22
Párizs BelgiumDél-Korea 11
Montpellier NémetországIrán 20
Nantes JugoszláviaEgyesült Államok 10

 

Michael Ballack 2002 utolsó Kickerjének címlapján

2002: NÉMETORSZÁG MEGFOSZTJA DÉL-KOREÁT AZ ÚJABB CSODA LEHETŐSÉGÉTŐL

Az ázsiai világbajnokságon aztán már számolni kellett Dél-Koreával  – hogy folytassuk a négy évvel korábbi történetet. Csodák csodájára az ázsiai vb június 25-i versenynapján Dél-Korea válogatottja ott találta magát a szöuli Világbajnoki Stadion gyepén, a vb elődöntőjében!

Az ellenfél a félelmetes német válogatott volt, amely ha nagy csatában is, de megállította a csoportban Portugáliát és Lengyelországot, később Olaszországot és Spanyolországot kiejtő házigazda válogatottat. A győztes gólra egészen a 75. percig kellett várni, akkor Michael Ballack, a németek vezéregyénisége terelte be a kapusról kipattanó labdát a hálóba. Ballack nagy tragédiája, hogy a gólja előtt négy perccel sárga lapot kapott, így miközben a vezetést ünnepelte, már tudta, hogy esetleges győzelem esetén eltiltása miatt nem léphet pályára a fináléban… VIDEÓ ITT!

VB 2002, DÉL-KOREA, JAPÁN – JÚNIUS 25.
ELŐDÖNTŐ
Szöul NémetországDél-Korea 10

 

2006: DAVID BECKHAM MEGADJA A MÓDJÁT UTOLSÓ VÁLOGATOTT GÓLJÁNAK

Bár David Beckham válogatottbeli pályafutása akkoriban még korántsem fejeződött be, egy szempontból az Ecuador elleni vb-nyolcaddöntő lezárást jelentett: szabadrúgásból kanyarított gólja – amellyel Anglia bejutott a legjobb nyolc közé – az utolsó, a 17. volt válogatott mezben. VIDEÓ ITT!

A másik mérkőzésen is csupán egy gól született, a portugál Maniche lőtte a hollandok kapujába, de a nürnbergi csata elsősorban nem erről nevezetes. Valentyin Ivanov orosz játékvezető ugyanis négy játékost (Costinha, Deco itt, Boulahrouz, Van Bronckhorst ott) állított ki, ami vb-rekord; kiosztott kilenc sárga lapot a portugáloknak, ami megosztott vb-rekord (furcsa mód éppen a hollandokkal, 2010–ből); az összesen kiszórt 16 sárga is csúcs, holtversenyben a 2002-es Németország–Kamerun mérkőzéssel (azt a találkozót a spanyol López Nieto vezette). Hát így jutott be Portugália a negyeddöntőbe, ahol – máris jelezzük – megint lesz kiállítás… VIDEÓ ITT!

VB 2006, NÉMETORSZÁG – JÚNIUS 25. 
NYOLCADDÖNTŐ
Stuttgart Anglia–Ecuador 10
Nürnberg PortugáliaHollandia 10

 

Kaká és Robinho távollétében Brazília arctalan maradt

2010: 24 CSOPORTMECCS UTÁN GÓL NÉLKÜL A BRAZILOK

Már a második látványosnak ígérkező csata okozott csalódást és hozott gól nélküli döntetlent a „halálcsoportnak” beharangozott G jelűben, és a portugálok ebben is benne voltak. Nekik éppen elég volt a döntetlen a továbbjutáshoz, a brazilok pedig már továbbjutóként sorakoztak fel a kezdéshez. Ha gólok és szép támadások nem is, az első félidőben kiosztott hét sárga lap érzékeltette a két rokon futballhatalom rivalizálását.

Érdekesség: a brazilok az 1978-as vb-n a spanyolokkal játszott 0–0 óta most először nem szereztek gólt világbajnokság nyitó csoportkörében megrendezett mérkőzésen. A sajnálatosan lezárult lenyűgöző sorozat fő mutatói: 24 mérkőzés, 22 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség, 55–13-as gólkülönbség. VIDEÓ ITT!

Az AS így ünnepelte a spanyol csoportgyőzelmet

Elefántcsontpartnak legalább kilenc góllal kellett volna nyernie ahhoz, hogy reménykedhessen a továbbjutásban, de ennyire még az utolsó ellenfél, Észak-Korea sem eshetett szét, és ugyebár nem teljesült a másik feltétel sem (brazil győzelem Portugália ellen). VIDEÓ ITT!

Spanyolország a csoportelsőségért harcolt Chile ellen, David Villa és Andrés Iniesta révén kétgólos előnybe, továbbá a tisztátalanul játszó Marco Estrada jóvoltából emberfórba került már az első félidőben. A szünet után a csereként beálló Rodrigo Millar szinte azonnal szépített, de a másik meccsről érkező hírek nem szóltak gólról (Svájc és Honduras végül 0–0-ra is végzett), így a csoportrangadó tüntetően céltalan spanyol gurigázásba fulladt – mert így volt jó Chilének is. VIDEÓ ITT!

S mivel ez volt a csoportkör utolsó játéknapja, és többet nem találkozunk Hondurasszal, említsük meg: Jerry, Jhony és Wilson Palacios személyében ők neveztek be elsőként három testvért egy világbajnokságra. Wilson alapember volt, és Jerry is pályára lépett a tornán – gólt azonban éppúgy nem szereztek, ahogyan egyetlen honfitársuk sem. VIDEÓ ITT!

VB 2010, DÉL-AFRIKA – JÚNIUS 25. 
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Durban Portugália–Brazília 0–0
Nelspruit Elefántcsontpart–Koreai NDK 3–0
Tshwane/Pretoria
Spanyolország–Chile
2–1
Mangaung/Bloemfontein
Svájc–Honduras
0–0 

 

Mindenki térdre kényszerítve – Argentína hibátlanul zárt

2014: ITT A VB-TÖRTÉNELEM 50. MESTERHÁRMASA!

A 27. születésnapját egy nappal korábban ünneplő Lionel Messi magát és hazáját, Argentínát is megajándékozta, két gólja Nigéria elleni győzelmet, valamint százszázalékos csoportelsőséget alapozott meg. Messi négy góllal zárta a csoportkört – az argentin futballisten, Diego Maradona négy világbajnokságon összesen szerzett ennyit csoportkörben. VIDEÓ ITT!

Továbbjutott a vesztes Nigéria is, így aztán Stephen Keshi elmondhatta magáról, hogy ő az első afrikai futballszakember, aki kapitányként továbbvezette csapatát a csoportkörből.

A továbbjutás reményében pályára lépő Irán nem tudta megakadályozni a vb-történelem első bosnyák győzelmét, de a kapuba egyszer betalált, így a 32-es mezőny egyetlen csapata sem utazott haza szerzett gól nélkül a 21. század eddigi legmagasabb gólátlagú (2.67) vb-jéről. VIDEÓ ITT!

Svájc hőse ezúttal Xherdan Shaqiri volt

Ezt a játéknapot gazdagította a világbajnokságok történetének 50. mesterhármasa is: Manausban Xherdan Shaqiri köszönt be háromszor Hondurasnak. Svájcnak némi elégtételt jelentett a fölényes győzelem a négy évvel korábban történtekért, amikor hiába győzte le a későbbi világbajnok spanyolokat, az utolsó csoportmeccsen – mint azt néhány bekezdéssel ezelőtt jeleztük – Honduras elütötte őt a továbbjutástól (0–0). VIDEÓ ITT!

Ecuadornak a már nyolcaddöntős, ekképp felforgatott csapattal kiálló franciák legyőzése meghozhatta volna a továbbjutást, de ehhez mindenképpen gólt, gólokat kellett volna szereznie – ami az 50. perctől emberhátrányban küzdve nem sikerült. Biztossá vált, hogy Dél-Amerikának is lesz áldozata a csoportkörben. VIDEÓ ITT!

VB 2014, BRAZÍLIA – JÚNIUS 25. 
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Rio de Janeiro Ecuador–Franciaország 0–0
Manaus Svájc–Honduras 3–0
Salvador Bosznia-Hercegovina–Irán 3–1
Porto Alegre Argentína–Nigéria 3–2
AZ EDDIG MEGJELENT EPIZÓDOK A DÁTUMRA KATTINTVA
MÁJUS
      27
28 29 30 31
   
          
JÚNIUS
    1
2
3
4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20 21
22
2324
25 26 27 2829
30
 
          
JÚLIUS
      1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16 17 18 19
20
21 22
23 24 25 26
27
28
29
30         

 

2018.12.23 16:19:50

Foci vb 2018 FARKAS MÁTÉ

Ezek voltak a nyári futball-vb legjobb és legrosszabb reklámjai – szakértői toplista.

2018.07.23 20:28:23

Foci vb 2018 nemzetisport.hu

Igazán lírai: Wendell Lira majdnem öngyilkos lett, de a trófea megváltoztatta az életét, majd Oroszországban...

2018.07.17 16:53:30

Foci vb 2018 MAROSI GERGELY

A rugalmasság, a pragmatizmus és a reaktív futball nyert, az unalomba dermedő labdabirtoklás vesztett a vb-n.

2018.07.16 23:30:24

Foci vb 2018 VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. A kulijátékosoknak a perisici szintet kellene karcolgatniuk.

2018.07.16 23:28:31

Foci vb 2018 SZELI MÁTYÁS

ALAPVONAL. Ezért is írom le immáron sokadszorra, a most véget érő torna, a válogatott futball »állapota« újabb bizonyítéka annak, hogy minőségileg rosszat tesz a világbajnokságnak a négy vagy nyolc év múlva esedékes létszámemelés.