nemzetisport.hu 2018.06.08 00:46 Frissítve: 2018.06.08 17:53

Döbbenet Milánóban, vereséggel kezd a címvédő – vb-videók!

Mi történt ezen a napon a korábbi labdarúgó-világbajnokságokon? Minden idők egyik legsokkolóbb nyitómeccsén Kamerun kettős emberhátrányban zárt – a Claudio Caniggia sérelmére elkövetett „levadászási kísérletek” vezettek a létszámcsökkenéshez –, mégis legyőzte a címvédő Argentínát. 1990-hez hasonlóan 1958-ban is június 8-án kezdődött a vb, Magyarország egy ünneplésre okot nem adó döntetlennel indított. S ha már ünneplés: a francia Just Fontaine-nek és a dán Preben Elkjaer-Larsennek kijárt, mindketten mesterhármast értek el.

Kamerun a világbajnok elleni győztes gólját ünnepli (Fotó: Reuters)

 

A másnapi Népsport-címlap

1958: MINTHA MÉG MINDIG BERNBEN LENNÉNK…

A svédországi világbajnokság nyitó napja sok mindenben emlékeztetett a négy évvel korábbi vb berni végjátékára. A világbajnok nyugatnémet válogatott vesztett állásból győzött, megint három gólt szerzett, a berni hős, Helmut Rahn is hozta a maga dupláját – igaz, az ellenfél ezúttal nem Magyarország, hanem Argentína volt.

Ami az 1954-es döntőben veszítő magyarokat illeti, a vezető gól megint korán megvolt (az Aranycsapat egyik utolsó mohikánja, Bozsik József lőtte), de a győzelem megint elmaradt – John Charles, a vb-újonc walesiek legjobbja fejjel egyenlített. A vége 1:1, magyar szempontból – ha a négy évvel korábbi döntőhöz nem is mérhető, de – csalódás. A meccset Sandvikenben játszották, egy olyan helyszínen, amelynél északabbra sohasem rendeztek vb-meccset. VIDEÓ ITT!

Fényes francia győzelemről lelkendezett a L'Équipe

A mieinkhez képest is boldogtalanok voltak a csehszlovákok, akik kikaptak a nekik rendelt vb-újonctól, Észak-Írországtól. Anglia ellenben – amelynek válogatottjából fájdalmasan hiányoztak a néhány hónappal korábbi müncheni repülőgép-katasztrófa manchesteri áldozatai, Tommy Taylor, Duncan Edwards és Roger Byrne – örülhetett, hogy pontot csent egy harmadik debütálótól, hiszen az ő újonca az olimpiai bajnok Szovjetunió volt, a hátránya meg kétgólos. Tom Finney a 86. percben egyenlített a Zsolt István által befújt büntetőből. VIDEÓ ITT!

Lev Jasin kis híján lebirkózta dühében a magyar játékvezetőt, aki nem sokkal korábban a védelmébe vette őt: a szovjet kapus elleni szabálytalanság miatt érvénytelenített egy angol gólt. AZ ESETRŐL VIDEÓ ITT!

A svédek Agne Simonsson, a brazilok Mazzola duplájának örültek, míg a franciák beüzemeltek egy olyan „gólgépet”, amelyik a svédországi torna alatt egyetlen mérkőzésen sem produkált üresjáratot: Just Fontaine a paraguayiak elleni hármassal alapozta meg történelmi produkcióját. VIDEÓ ITT!

VB 1958, SVÉDORSZÁG – JÚNIUS 8. 
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Halmstad Észak-Írország–Csehszlovákia 1:0
Malmö NSZK–Argentína 3:1
Västeras Jugoszlávia–Skócia 1:1
Norrköping Franciaország–Paraguay 7:3
Stockholm Svédország–Mexikó 3:0
Sandviken Wales–Magyarország 1:1
Uddevalla Brazília–Ausztria 3:0
Göteborg Szovjetunió–Anglia 2:2

 

A dán bulvárlap, a B. T. másnapi száma

1986: ÚJRA ROBBANNAK A DÁN DINAMITOK

Ezen a világbajnokságon az E jelűt kiáltotta ki „halálcsoportnak” a sajtó, de hogy éppen itt zajlik le a csoportkör egyik nagy mészárlása is, arra talán senki sem gondolt. A Dánia–Uruguay mérkőzésen mégis ez történt. Preben Elkjaer-Larsen a 10. percben megszerezte a vezetést a dánoknak, majd a 19. percben az uruguayi Miguel Bossio piros lapot kapott.

Innentől más meccs zajlott a pályán. Az első félidő hajrájában Sören Lerby góljára a kiváló Enzo Francescoli büntetőből még válaszolt, ám a szünet után Sepp Piontek roppant jól megszervezett dánjai ízekre szedték az emberhátrányban játszó urukat, Elkjaer tripláig jutott, betalált még Michael Laudrup, sőt a csereként az utolsó percekre beálló Jesper Olsen is. VIDEÓ ITT!

A csoport másik meccsén a nyugatnémetek megint hátrányba kerültek az elején, a pöttöm Gordon Strachan, későbbi szövetségi kapitányuk vezetést szerzett a skótoknak, csakhogy Rudi Völler most gyorsan egyenlített, és az első meccs pontmentője, Klaus Allofs ezúttal már győztes gólt szerzett. VIDEÓ ITT!

A belgák Enzo Scifo és Nico Claesen góljával gyorsan elhúztak Iraktól, a második félidőben szinte végig emberfórban voltak, ehhez képest szoros lett a vége – Irak mindmáig egyetlen vb-gólját Ahmed Radi szerezte. VIDEÓ ITT!

VB 1986, MEXIKÓ – JÚNIUS 8. 
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Toluca Belgium–Irak 2–1
Querétaro NSZK–Skócia 2–1
Nezahualcoyotl Dánia–Uruguay 6–1

 

Az argentin El Gráfico értetlenül állt a katasztrófa előtt

1990: KAMERUN EMBERHÁTRÁNYBAN IS LEGYŐZI A CÍMVÉDŐT

Sokkoló eredménnyel kezdődött meg Olaszország második Mondialéja, minden idők legalacsonyabb gólátlagú világbajnoksága: Kamerun 1–0-ra legyőzte a címvédő Argentínát a sokat, de ilyet aligha látott milánói San Siróban! A döntő momentum a 65. percben érkezett el: a szinte az égből aláhulló labdát a nemzetközi színtéren (addig) kevéssé ismert Francois Omam-Biyik felhőfejessel küldte az ügyetlenkedő Nery Pumpido kapujába.

A Diego Maradonával felálló argentinok annak ellenére sem tudtak egyenlíteni, hogy André Kana-Biyiket a 61. percben kiállította a játékvezető, sőt nem sokkal a lefújás előtt még egy kameruni, Benjamin Massing is megkapta a piros lapot mindketten a villámléptű Claudio Caniggiát rúgták fel. Vagy inkább levadászták. VIDEÓ ITT!

VB 1990, OLASZORSZÁG – JÚNIUS 8. 
CSOPORTMÉRKŐZÉS
Milánó Kamerun–Argentína 1–0

 

A másnapi Gazzetta csapásról írt

2002: MEGKEZDŐDÖTT AZ OLASZOK KÁLVÁRIÁJA A BÍRÓKKAL

Christian Vieri ott folytatta a horvátok ellen, ahol az ecuadoriak ellen abbahagyta: az első meccsen duplázó támadó – már túl egy meg nem adott gólon – fejjel megszerezte a vezetést az olaszoknak az 55. percben. A squadra azzurra uralni látszott a mérkőzést, csakhogy a horvátok a kapott gól után behozták a fiatal Ivica Olicot, aki életet vitt a támadásaikba: a hajrá kezdetén ő maga egyenlített, majd Milan Rapaic egy gellert kapott íveléssel fordított! A végjátékra maradt egy újabb meg nem adott olasz gól, Itália átkozta Graham Poll angol játékvezetőt, de ez az eredményen nem változtatott… VIDEÓ ITT!

A kínaiak a 15. percig, Roberto Carlos szabadrúgásból szerzett góljáig tartották magukat a brazilok ellen, de 1–0-nál a meccs érdemi része lezárult, Rivaldo, Ronaldinho és Ronaldo gólja már csak ráadás volt. VIDEÓ ITT!

Az újonc szlovénokat nemcsak a spanyoloktól elszenvedett vereség viselte meg, hanem az is, hogy a nyitányon lecserélt szellemi vezérük, Zlatko Zahovic megsértődött, és otthagyta őket. Hiánya érződött Dél-Afrika ellen; Siyabonga Nomvethe combjáról a 4. percben a kapujukba pattant a labda, és hiába volt még rengeteg idő hátra, képtelenek voltak egyenlíteni. Dél-Afrika az első világbajnoki győzelmét ünnepelte. VIDEÓ ITT!

VB 2002, DÉL-KOREA, JAPÁN – JÚNIUS 8. 
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Tegu Dél-Afrika–Szlovénia 1–0
Szögvipo Brazília–Kína 4–0
Ibaraki Horvátország–Olaszország 2–1
AZ EDDIG MEGJELENT EPIZÓDOK A DÁTUMRA KATTINTVA
MÁJUS
      27
28 29 30 31
   
          
JÚNIUS
    1
2
3
4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20 21
22
2324
25 26 27 2829
30
 
          
JÚLIUS
      1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16 17 18 19
20
21 22
23 24 25 26
27
28
29
30         
2021.01.21 19:25:14

Minden más foci CSILLAG PÉTER

Ha létezik szerelem ember és város között... – exkluzív képgaléria a Maradona-királyság éveiről.

2021.01.17 15:17:21

Minden más foci BOROS MIKLÓS

Röpködő mínuszok és játékosok, piros lap, mentő, sok-sok kihagyott szentgyörgyi helyzet, CFR-siker.