nemzetisport.hu 2018.06.26 01:19 Frissítve: 2018.06.26 17:06

Beckham és a másik David boldoggá teszi Angliát – vb-videók

Két nagyszerű angol középpályás, két David, Beckham és Platt egyaránt egy június 26-i világbajnoki játéknapon szerezte meg élete első – s egyaránt fontos – gólját a válogatottban. Egyebek mellett az ő „hőstettüket”, valamint a tizenkét gólt hozó, máig csúcstartó Ausztria–Svájc vb-negyeddöntőt is felelevenítjük mozgóképesített vb-öröknaptárunk mai epizódjában.

David Beckham öröme felhőtlen, első gólja alkalmából Sol Campbell köszönti (Fotó: Action Images)

Lesz persze más is:
• egy mindkettejüknél nagyobb futballista, a holland Johan Cruyff 1974-ben ezen a napon húzta be az első (és a második) strigulát vb-góljainak rovatába;
• és micsoda egybeesés, húsz évvel később ugyanezen a napon egy másik barcelonai hérosz, a már edzőként dolgozó Cruyff egyik kulcsembere, a bolgár Hriszto Sztoicskov is megkezdte vb-góljai gyártását – szintén egy duplával!

Kurt Palm könyve a 12 gólos „hőségcsatáról”

1954: TIZENKÉT GÓL SZÜLETETT AZ ALPESI RANGADÓN, AMI MA IS REKORD

Minden idők gólokban leggazdagabb világbajnoki mérkőzését 1954. június 26-án rendezték meg Lausanne-ban. Húsz perc elteltével a házigazda Svájc 3:0-ra vezetett Ausztria ellen a futballistákat igencsak próbára tevő rendkívüli hőségben lejátszott alpesi rangadón, de a szünetben már 5:4 volt az osztrákoknak, pedig még egy büntetőt is elrontottak!

A lefújásig összesen tizenkét gól született, a svájci oldalon Sepp Hügi, az osztrákoknál Theodor Wagner ért el mesterhármast – utóbbié ért többet, hiszen Ausztria jutott be a legjobb négy közé. VIDEÓ ITT!

Uruguay is versenyben maradt a címvédésért, miután a két csapat közös történetének második mérkőzésén – akárcsak az elsőn – nagy csatában legyőzte Angliát. A négy évvel korábbi vb-döntő egyik hőse, Juan Schiaffino ezen a mérkőzésen szerezte meg az utolsó gólját az uruguayi válogatottban. VIDEÓ ITT!

VB 1954, SVÁJC – JÚNIUS 26.
NEGYEDDÖNTŐ
Lausanne Ausztria–Svájc 7:5
Bázel Uruguay–Anglia 4:2

 

Johan Cruyff hitvallása: a futball egyszerű játék

1974: CRUYFF KÉT GÓLLAL BOLONDÍTJA ARGENTÍNÁT

A június 26-i játéknapon Hollandia már a negyedik mérkőzését játszotta a nyugat-németországi világbajnokságon, ám az akkor már kétszeres aranylabdás Johan Cruyff adós volt a gólokkal. Argentína ellen törlesztett: csapata első gólját pazar labdaátvételt követően, a negyediket a kipattanó labdára remekül reagálva lőtte. Közben a hollandok – nem kis részben Cruyff zseniális irányítómunkájának köszönhetően – futószalagon gyártották a helyzeteket, amelyekből Ruud Krol lőtt, Johnny Rep fejelt egy gólt. VIDEÓ ITT!

A tönkrevert argentin csapatban pályára lépő labdarúgók közül kettőnek, René Housemannak és a csereként beálló Mario Kempesnek négy év múlva módja nyílt egy nem akármilyen visszavágásra.

A középdöntő első fordulójában a lengyelek Grzegorz Lato fejesével legyőzték a svédeket (VIDEÓ ITT!), az NSZK Paul Breitner bombájával és Gerd Müller szemfüles találatával múlta felül Jugoszláviát (VIDEÓ ITT!), a brazilok világbajnoka, Rivellino pedig megmutatta, hogyan kell áthatolni a berlini falon egy labda és egy beépített ember segítségével. VIDEÓ ITT!

VB 1974, NSZK – JÚNIUS 26. 
NEGYEDDÖNTŐ (CSOPORTKÖR)
Gelsenkirchen Hollandia–Argentína 4–0
Hannover Brazília–NDK 1–0
Düsseldorf NSZK–Jugoszlávia 2–0
Stuttgart Lengyelország–Svédország 1–0

 

Dedikált fotó David Platt győztes góljáról

1990: SZTOJKOVICS MEGBABONÁZZA A SPANYOLOKAT, PLATT PEDIG A BELGÁKAT

Ivica Oszim már négy éve formálgatta azt a rendkívül sok tehetséget felvonultató jugoszláv válogatottat, amely 1990. június 26-án vb-nyolcaddöntőt vívott Spanyolországgal. A mérkőzés hőse Dragan „Pikszi” Sztojkovics volt, aki a 78. percben egy hidegvérű cselt követő közeli lövéssel, majd – miután Julio Salinas egyenlített – a hosszabbítás második percében eszményi szabadrúgással tette tönkre Andoni Zubizarreta és a többi spanyol játékos napját. A következő szezont Sztojkovics már nem a Crvena zvezdában, hanem az Olympique Marseille-ben kezdte… VIDEÓ ITT!

A nap másik nyolcaddöntőjének befejezéséhez sem volt elég kilencven perc, sőt már-már a szétlövés veszélye fenyegetett, amikor a 119. percben Paul Gascoigne kiharcolt egy szabadrúgást a belga térfél közepén, abból maga ívelte a labdát a kapu elé, ahol a csereként beálló, a korábbi hét válogatott meccsén egyetlen gólt sem szerző David Platt félfordulattal a hálóba emelt. A belgák végig pariban voltak, a már 1982-ben is kulcsembernek számító Jan Ceulemans egyszer a kapufát is telibe trafálta – minden hiába, nem ők jutottak be a nyolc közé, hanem Anglia. VIDEÓ ITT!

VB 1990, OLASZORSZÁG – JÚNIUS 26. 
NYOLCADDÖNTŐ
Verona Jugoszlávia–Spanyolország 2–1, hosszabbítás után
Bologna Anglia–Belgium 1–0, hosszabbítás után

 

1994: SZTOICSKOV FELTÁMASZTJA CSAPATÁT, BULGÁRIA HOSSZÚ ÚTRA INDUL

Bulgária és Görögország egyaránt kiütéses vereséget szenvedett első egyesült államokbeli vb-mérkőzésén, így kulcsfontosságú volt számukra az egymás elleni csata.

A kiütés ezúttal sem maradt el: az élete első világbajnokságára 28 évesen eljutó Hriszto Sztoicskov két hidegvérű büntető-végrehajtással puhította meg a görögöket, majd Jordan Lecskov és Daniel Borimirov is betalált Eliasz Atmatzidisznek. A bolgárok önbizalommal telve várhatták az argentinok elleni mérkőzést. VIDEÓ ITT!

Románia Dan Petrescu góljával legyőzte az amerikai csapatot, és az első helyen jutott tovább az elsőként finiselő A-csoportból (VIDEÓ ITT!), ám Kolumbia hiába múlta felül Svájcot, a kvartettből egyedüliként kiesett. VIDEÓ ITT!

VB 1994, EGYESÜLT ÁLLAMOK – JÚNIUS 26.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Los Angeles Románia–Egyesült Államok 1–0
San Francisco Kolumbia–Svájc 2–0
Chicago Bulgária–Görögország 4–0

David Beckham gólöröme (Fotó: AFP)

 

1998: BECKHAM AZ ELSŐ GÓLJÁT LÖVI AZ ANGOL VÁLOGATOTTBAN

A franciaországi világbajnokságon az utolsó csoportmérkőzéseket rendezték június 26-án. A H-csoportban csak az volt a kérdés, hogy az argentin és a horvát válogatott közül melyik jut tovább az első helyen – nos, ez a cseresorból előlépő Marcelo Pineda egyetlen válogatottbeli gólja révén Argentínának sikerült. VIDEÓ ITT!

Jamaicának egyetlen vb-győzelméről nevezetes ez a nap, a Japán elleni történelmi siker elsősorban a két gólt szerző – két évtizeddel később már hazája szövetségi kapitányaként dolgozó – Theodore Whitmore érdeme. VIDEÓ ITT!

A G-csoportban Románia már biztonságban volt – csakúgy, mint négy éve, csoportelső lett –, ellenben Anglia és Kolumbia ki-ki mérkőzésre kényszerült a másik továbbjutó helyért. Glenn Hoddle tanítványai nem teketóriáztak sokat, az első fél órában eldöntötték a mérkőzést: Darren Anderton ágyúzta a rövid felsőbe az első angol gólt, David Beckham szabadrúgásból kanyarította be a másodikat. A 23 éves Becksnek ez volt az első gólja az angol válogatottban. VIDEÓ ITT!

(Az idősíkok furcsán csúszkálnak: nyolc évvel később június 25-én, azaz „sorozatunk időszámítása szerint” egy nappal korábban szerezte meg az utolsót.) 

VB 1998, FRANCIAORSZÁG – JÚNIUS 26. 
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Saint-Denis Románia–Tunézia 1–1
Lens Anglia–Kolumbia 2–0
Bordeaux Argentína–Horvátország 1–0
Lyon Jamaica–Japán 2–1

 

…és akkor jöhet minden idők első brazil–német döntője

2002: RONALDO A DÖNTŐBE LÖVI BRAZÍLIÁT, JÖHET NÉMETORSZÁG!

Brazília már tizedik alkalommal jutott be világbajnokságon a legjobb négy közé, miközben Törökország az első elődöntőjére készült, így aztán sokan előre lefutottnak tekintették az ázsiai torna június 26-i játéknapjára kiírt mérkőzést.

Pedig a brazilok már a csoportkörben is megszenvedtek a törökökkel (2–1), és hiába a több helyzet, a nagyérdemű az elődöntőben sem panaszkodhatott egyoldalúságra.

A mérkőzést végül a kiváló formában lévő Ronaldo villámgyors lövése döntötte el, Brazília készülhetett a németek elleni fináléra.

A brazilok kilencesének amúgy ez már az ötödik olyan meccse volt a tornán, amelyen a kapuba talált – gólt (egyenlítő gólt) szerzett a törökök elleni nyitó csoportmérkőzésen is, megadva ezzel az alaphangot a brazilok szerepléséhez. VIDEÓ ITT!

VB 2002, DÉL-KOREA, JAPÁN – JÚNIUS 26. 
ELŐDÖNTŐ
Szaitama Brazília–Törökország 1–0

 

A Gazzetta címlapján Totti, a győztes gól szerzője

2006: MATERAZZIT KIÁLLÍTJÁK, DE BUFFON ÉS TOTTI MEGMENTI OLASZORSZÁGOT

A németországi világbajnokság nyolcaddöntőjének június 26-i játéknapján Ausztrália nem várt nagy csatára késztette Olaszországot. Kezdetben Marcello Lippi tanítványai egymás után alakították ki a lehetőségeket, de gólt nem tudtak szerezni, és a későbbiekben – különösen Marco Materazzi kiállítása után – Gianluigi Buffon kapuja előtt is fel-felforrósodott a levegő.

Már erősen hosszabbításgyanús volt a helyzet, amikor a világbajnokságon később többször is kulcsfigurának bizonyuló Fabio Grosso betört az ausztrál 16-oson belülre, és ügyesen átesett az elévetődő Lucas Neill lábán. A 11-est Francesco Totti gólra váltotta, Olaszország továbbjutott. Kevesek fejében fordult meg, hogy Totti nem lő több gólt a squadra azzurra mezében – pedig nagyon úgy fest, hogy ez a helyzet. VIDEÓ ITT!

Ugyanezen a napon került a krónikákba a vb-történelem egyik legfurcsább kiesése: az Ukrajna elleni nyolcaddöntőt 11-esekkel elbukó Svájc úgy hullott ki, hogy a tornán lejátszott négy mérkőzésén (összesen 390 percen keresztül) egyetlen gólt sem kapott. Pascal Zuberbühler az egyetlen kapus, aki egy vb-döntőn úgy védte végig csapata összes mérkőzését, hogy nem kapott gólt, csupán szétlövésben.

VB 2006, NÉMETORSZÁG – JÚNIUS 26. 
NYOLCADDÖNTŐ
Kaiserslautern Olaszország–Ausztrália 1–0
Köln Ukrajna–Svájc 0–0, 11-esekkel 3–0

 

Luis Suárez, az esős csata hőse

2010: AFRIKA NEM MARAD CSAPAT NÉLKÜL A NYOLC KÖZÖTT

A Kassai Viktor vezette mérkőzésen Ghána életben tartotta a reményt, hogy Afrika világbajnoksága minden korábbinál jobb eredményt hoz a kontinensnek: Asamoah Gyan hosszabbításban lőtt góljával a „Fekete csillagok” legyőzték a csillagos-sávos, azaz az amerikai válogatottat, amelynek védelme ezúttal is korán gólt kapott, ami meghatározta a meccs forgatókönyvét. VIDEÓ ITT!

Ghána előtt csupán két afrikai válogatott jutott be vb-negyeddöntőbe: Kamerun (1990) és Szenegál (2002).

A nap másik nyolcaddöntője is 2–1-gyel zárult, és ha hosszabbításra nem is volt szükség, Uruguaynak igencsak meg kellett dolgoznia a győzelemért.

Luis Suárez korán megszerezte a vezetést, csakhogy a szünet után Dél-Korea életre kelt, az egyenlítésen túl is voltak gólszerzési lehetőségei, de elpuskázta őket. Suárez tíz perccel a lefújás előtt lőtte a továbbjutást jelentő második, szemet gyönyörködtető gólját. VIDEÓ ITT!

VB 2010, DÉL-AFRIKA – JÚNIUS 26. 
NYOLCADDÖNTŐ
Nelson Mandela Bay/Port Elizabeth Uruguay–Dél-Korea 2–1
Rustenburg Ghána–Egyesült Államok 2–1, h. u.

 

Meccs előtti „jókívánság” Klinsmannak Hamburgból

2014: C. RONALDÓÉKNAK ENNYI VOLT – ALGÉRIÁNAK NEM!

A „baráti döntetlen” elmaradt Joachim Löw és korábbi főnöke, Jürgen Klinsmann egymás elleni mérkőzésén az eső áztatta Recifében – Thomas Müller nagyon okos lövéssel döntött –, de végül nemcsak a győztes német csapat, hanem az Egyesült Államok is továbbjutott a G-csoportból. VIDEÓ ITT!

Portugália egy elsöprően nagy különbségű győzelemmel közbeszólhatott volna, és bár Cristiano Ronaldo végre beköszönt, a küldetés nem járt sikerrel. Ghánától búcsúzva ejtsünk szót gólszerzőjéről, Asamoah Gyanról, aki 11. vb-mérkőzésével és 6. vb-góljával egyaránt afrikai rekorder lett. VIDEÓ ITT!

Ghánának tehát nem sikerült a továbbjutás, Algériának viszont igen! Az oroszok egy gyönyörűen kivitelezett támadásból vezetést szereztek a H-csoport ki-ki csatájában, csakhogy ez a meccs sem ért véget Akinfejev-baki nélkül, és Iszlam Szlimani fejes gólja meghozta az első vb-továbbjutást Algériának. S mivel Nigéria is ott volt már a 16-ban, Afrika elérte azt, ami négy évvel korábban, a „saját” vb-jén nem sikerült: a vb-történelem során először két csapata is továbbjutott a csoportkörből. VIDEÓ ITT!

Belgium egy félidőnyi emberhátrány ellenére, hajrábeli góllal legyőzte Dél-Koreát, így a négy százszázalékos csapat (Argentína, Belgium, Hollandia, Kolumbia) egyikeként készülhetett az egyenes kieséses szakaszra. VIDEÓ ITT!

VB 2014, BRAZÍLIA – JÚNIUS 26. 
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Brazíliaváros Portugália–Ghána 2–1
Recife Németország–Egyesült Államok 1–0
Curitiba Algéria–Oroszország 1–1
Sao Paulo Belgium–Dél-Korea 1–0
AZ EDDIG MEGJELENT EPIZÓDOK A DÁTUMRA KATTINTVA
MÁJUS
      27
28 29 30 31
   
          
JÚNIUS
    1
2
3
4 5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19 20 21
22
2324
25 26 27 2829
30
 
          
JÚLIUS
      1
2 3 4 5
6
7
8
9 10 11 12
13
14
15
16 17 18 19
20
21 22
23 24 25 26
27
28
29
30         
2021.01.17 15:17:21

Minden más foci BOROS MIKLÓS

Röpködő mínuszok és játékosok, piros lap, mentő, sok-sok kihagyott szentgyörgyi helyzet, CFR-siker.

2021.01.15 10:56:03

Minden más foci BODNÁR ZALÁN

„Felvette a vállára a keresztet, hogy a legjobb legyen/ a legnagyobb idegen hatalommal szemben.”

2021.01.12 14:40:53

Minden más foci MATYKÓ KÁROLY

A két csoportgyőztes által vívott döntőben a házigazdák Brazíliát győzték le.

2021.01.12 12:34:25

Minden más foci BOROS MIKLÓS

Két piros lap is villant a rangadón, a szentgyörgyiek ikszeltek a Craiovával.

2021.01.08 10:58:00

Minden más foci CSILLAG PÉTER

Castro, Chávez, Morales – ilyen volt az  „isteni” Diego kapcsolata a tekintélyelvű államvezetőkkel.