Ribéry talpra állítja a megrogyott franciákat – vb-videók

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.06.27. 01:23
null
Franck Ribéry a spanyolok elleni 2006-os vb-meccsen lőtte válogatottbeli első gólját (Fotó: Action Images)
2006-ban ezen a napon kezdtek kérdezősködni a kevésbé tájékozott futballrajongók, ki az a sebhelyes arcú, apró termetű játékos a franciáknál. Videós világbajnoki öröknaptárunk június 27-i része következik, benne Franck Ribéry nagy vágtája mellett egy hősies magyar győzelemmel, Jürgen Klinsmann pazar 1994-es megmozdulásával, Pep Guardiola higgadt ítélet-végrehajtásával és Frank Lampard híres „fantomgóljával”, amely a reformok útjára terelte a FIFA-t.

 

A Népsport másnapi címlapja
A Népsport másnapi címlapja

1954: AZ ELSŐ MAGYAR–BRAZIL, AZ ELSŐ MAGYAR GYŐZELEM

Nagy napra ébredtek a magyar sportbarátok 1954. június 27-én, este pedig büszkén térhettek nyugovóra – már aki tudott. A svájci labdarúgó-világbajnokság negyeddöntője a futballtörténelem első Magyarország–Brazília mérkőzését hozta, és noha a brazilok az előző torna ezüstérmeseként aranyesélyesként érkeztek az öreg kontinensre, a meccset a magyarok nyerték meg, dacára annak, hogy a sérült Puskás Ferenc nem léphetett pályára.

A 10. percre Hidegkuti Nándor közeli lövésével és Kocsis Sándor fejesével máris kétgólos előnyt szerzett Aranycsapatunk. Djalma Santos büntetőből még az első félidőben szépített, majd Lantos Mihály ugyancsak büntetőből visszaállította a kétgólos különbséget. Julinho megint reszelt a hátrányon, ám Kocsis újabb fejes gólja a 88. percben véget vetett a játék érdemi részének. A csatának nem, hiszen a brutális belépőkkel tarkított és három kiállítást hozó mérkőzés öltözőfolyosói verekedésbe és dobálózásba torkollott, ez a magyarázata annak, hogy a szakirodalom „a berni ütközet” néven őrizte meg e negyeddöntőt az utókor számára. VIDEÓ ITT!

Ugyanaznap győzött a nyugatnémet válogatott is, amely kiheverni látszott a magyaroktól a csoportkörben kapott nyolcast. Sepp Herberger csapata a jugoszlávok védője, Ivan Horvat öngóljával szerzett vezetést, majd a hajrában Helmut Rahn jól helyezett lövése révén megduplázta előnyét. A németek később Ausztria, a magyarok Uruguay ellen vívták az elődöntőt. VIDEÓ ITT!

VB 1954, SVÁJC – JÚNIUS 27.
NEGYEDDÖNTŐ
BernMagyarországBrazília4:2
GenfNSZKJugoszlávia2:0

 

Guardiola már akkor elemezte a pályán történteket – többet várt
Guardiola már akkor elemezte a pályán történteket – többet várt

1994: JÜRGEN KLINSMANN CSODÁLATOS GÓLLAL HŰTI LE DÉL-KOREÁT

Akárcsak csapata első két amerikai csoportmérkőzésén, Jürgen Klinsmann megint gólt szerzett, sőt ezúttal kettőt is. Amelyikkel a 12. percben megszerezte a vezetést a német csapatnak, vb-öröksége legszebbjei közé tartozik: a kapunak háttal állva felpörgette a labdát, majd a levegőből félfordulattal behúzta a hálóba.

Az utolsó csoportmeccsüket meglepetésre veretlenül váró dél-koreaiak két durva kapushiba miatt a 37. percben már háromgólos hátrányban voltak (a nyitó Klinsmann-gól után Karlheinz Riedle, majd újra Klinsi volt eredményes), s bár Hvang Szun Hong és Hong Mjung Bo révén felzárkóztak, az áhított továbbjutást nem sikerült kiharcolniuk. Berti Vogts legénysége csoportelsőként jutott tovább. VIDEÓ ITT!

A másik továbbjutó helyet Spanyolország csípte el, miután magabiztos győzelmet aratott Bolívia felett. A jelen legkiválóbb edzői között emlegetett Pep Guardiola szerezte meg az első spanyol gólt tizenegyesből, ehhez José Luis Caminero kettőt tett hozzá. Közben Erwin „Platini” Sánchez egy megpattanó lövésből szépített – hatvannégy év, 517 játékperc és 19 kapott gól után ez volt a dél-amerikai ország első (és mindmáig egyetlen) gólja világbajnoki döntőn. VIDEÓ ITT!

VB 1994, EGYESÜLT ÁLLAMOK – JÚNIUS 27.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
DallasNémetországDél-Korea32
ChicagoSpanyolországBolívia31

 

1998: CÉSAR SAMPAIO RONALDO BABÉRJAIRA TÖR, BRAZÍLIA A DÖNTŐ FELÉ

Olaszország–Norvégia mérkőzéssel kezdődött meg a nyolcaddöntő a franciaországi világbajnokságon 1998. június 27-én, és a papírformának megfelelően az olaszok nyertek, ugyanúgy 1–0-ra, mint a négy évvel korábbi vb csoportkörében. A marseille-i meccs egyetlen gólját Christian Vieri lőtte egy nagyszerű kiugratást követően – ő lesz az, aki majd a következő olasz vb-gólt is lövi, de erre a squadra azzurra szurkolóinak majdnem négy évet kell várniuk… VIDEÓ ITT!

A nap másik mérkőzésén folytatódott a César Sampaio-show: a torna első gólját szerző brazil védekező középpályás Chile kapujába kétszer is a betalált – előbb fejjel, majd jól helyezett lövéssel. A folytatásban – miután a már játékosként is kapitányi erényeket csillogtató Dunga „útbaigazította” – Ronaldo is beköszönt kétszer, de amíg ő az évek során három további vb-duplával járul hozzá a selecao dicső történelméhez, addig César Sampaio teljes válogatott pályafutására (49 mérkőzésre) összesen hat gól jutott, fele ugyebár ezen a világbajnokságon… A tornától búcsúzó chileiek gólját Marcelo Salas szerezte. VIDEÓ ITT!

VB 1998, FRANCIAORSZÁG – JÚNIUS 27.
NYOLCADDÖNTŐ
MarseilleOlaszországNorvégia10
PárizsBrazíliaChile41

 

2006: RONALDO UTOLSÓ VÁLOGATOTT GÓLJÁT LÖVI, RIBÉRY MEGMUTATJA MAGÁT

Brazíliára nyolc év múlva, a németországi tornán is nyolcaddöntő várt, és a változatosság kedvéért ezúttal is háromgólos győzelem lett a vége. A nyolc évet öregedő és jó néhány kilót felszedő Ronaldo most is vágott egyet – az akkor a 30. évében járó támadónak történetesen ez volt az utolsó gólja a válogatottban –, Ghána kiesését Adriano és Zé Roberto egy-egy üres kapus góllal tette véglegessé. Az afrikaiak játékában is benne volt a gól, ám szépíteniük sem sikerült, sőt Asamoah Gyan műesésért megkapta a második sárga lapját is. VIDEÓ ITT!

Francia boldogság az első igazán jól sikerült meccs után
Francia boldogság az első igazán jól sikerült meccs után

A nyolcaddöntő hannoveri záró mérkőzésén Spanyolország futott ki esélyesként a pályára, és David Villa büntetőjével meg is szerezte a vezetést a csoportkörben botladozó francia csapat ellen. Négy perccel a szünet előtt aztán megvillant Franck Ribéry. A nemzetközi színtéren akkoriban alig ismert, a válogatottban néhány héttel korábban bemutatkozó szélső nagyszerű labdát kapott Patrick Vieirától, elhúzott a kifutó Iker Casillas mellett, és életében először gólt szerzett a francia A-válogatottban.

A Marseille 23 éves játékosának gólja, mint utóbb kiderült, nemcsak kirántotta a kátyúból a „kékek” szekerét, de mintha sugárhajtású motorral is ellátta volna. A spanyolok korántsem adták fel, ám képtelenek voltak gólt szerezni, és a hajrában Vieira, majd Zinedine Zidane a franciák javára döntött. Zizou-nak ez volt az első gólja ezen a vb-n, de nem az utolsó. VIDEÓ ITT!

VB 2006, NÉMETORSZÁG – JÚNIUS 27.
NYOLCADDÖNTŐ
DortmundBrazília–Ghána30
HannoverFranciaországSpanyolország31

 

Üzenet a srácoknak: Cserbenhagytátok a hazát
Üzenet a srácoknak: Cserbenhagytátok a hazát

2010: LAMPARD FANTOMIZÁLT GÓLJA ÉS A NÉMET HENGER

Emlékeznek Frank Lampard hatalmas góljára? Azt mondják, nem találják nyomát a német–angol nyolcaddöntő jegyzőkönyvében?

Hja kérem, ott ne is keressék, hiszen Jorge Larrionda játékvezető és asszisztensei nem vették észre, amit a világ összes televíziónézője, de még a német kapus, Manuel Neuer is tisztán látott: a lécről levágódó labda teljes terjedelmével, vitathatatlanul a gólvonal mögött landolt, mielőtt visszapattant a mezőnybe.

Ha az uruguayi megadja a gólt, a kétgólos hátrányból feltápászkodó angolok 2–2-re alakítják az eredményt a szünet előtt, és ki tudja, hogyan alakul a folytatás…

Csakhogy a találat technikai okokból elmaradt, a fordulás után meg az amúgy addig is jobban játszó németek két Thomas Müller-góllal biztossá tették győzelmüket. VIDEÓ ITT!

Németország (az NSZK-t is beleszámítva) sorozatban 15. alkalommal jutott be a legjobb nyolc közé (vb-rekord), miközben Anglia a legsúlyosabb vb-vereségét emésztgette nagy dühösen – de a Sun címlapja arról árulkodik, hogy nem csak a bíróra volt mérges a hátország…

Az argentinok sem vitatták a lest
Az argentinok sem vitatták a lest

A vesztesek egyetlen vigasza: főképp Lampard meg nem adott góljának köszönhető, hogy a 2014-es világbajnokságon már bevetették a hasonló esetek megelőzésére hivatott gólvonal-technológiát. Akkor még nem sejtettük, mi mindennel bővül a videós nyomozati jogkör 2018-ra…

Na de vissza 2010-be! Kényes játékvezetői tévedés jutott a nap másik mérkőzésére is, hiszen Carlos Tévez valóban lesről fejelte be az argentinok vezető gólját, Roberto Rosetti mégis megadta.

Az ígéretesen kezdő mexikóiak lelki egyensúlya megbillent a gól és az eredménytelen tiltakozás hatására, az argentinok Gonzalo Higuaín révén gyorsan növelték előnyüket – a mexikói Ricardo Osorio alighanem a mai napig sem heverte ki azt a labdaeladást… –, majd a szünet után Tévez látványos bombájával el is döntötték a továbbjutást, Mexikó csak szépíteni tudott. VIDEÓ ITT!

VB 2010, DÉL-AFRIKAI KÖZTÁRSASÁG – JÚNIUS 27.
NYOLCADDÖNTŐ
Mangaung/BloemfonteinNémetország–Anglia 4–1
JohannesburgArgentína–Mexikó31
A német Bild nem talált szavakat
A német Bild nem talált szavakat

2018: CSÚNYA VÉGET ÉRT A CÍMVÉDŐ NÉMETEK SZEREPLÉSE

A már biztos kieső Dél-Korea legyőzése volt a német válogatott házi feladata, ez kellett volna a továbbjutáshoz. Szó se róla, a kazanyi meccsen voltak gólhelyzeteik a németeknek, de azokat nem kínálták tálcán a szép búcsúra felesküdő, éppen ezért nem csak a védekezésre összpontosító ázsiaiak, úgyhogy nem a semmiből jött a ráadás perceinek „csodája”. Kim Jung Kvon egy szögletet követően mattolta a szerencsétlenkedő német védelmet (a VAR eloszlatta a lesgyanút), majd Szon Hung Min félpályás vágta lezárásaként gurított az üres kapuba, miután a veszett fejsze nyelét az ellenfél térfelén megragadni próbáló Manuel Neuer kapus cselezgetése végzetesnek bizonyult.

Németország (beleértve az NSZK-t is) először nem jutott tovább világbajnoki csoportkörből, és 1954 óta először nem végzett az első nyolcban. Az történt a németekkel, ami 2010-ben az olaszokkal és 2014-ben a spanyolokkal: a címvédő sorozatban harmadszor nem jutott tovább a csoportkörből! VIDEÓ ITT!

Az Aftonbladet talált: Svédország hősei
Az Aftonbladet talált: Svédország hősei

A németek fiaskója megmentette az addig hibátlan Mexikót, amely a második félidőben nem boldogult a svéd kontrákkal, és meglehetősen sima vereséget szenvedett. Svédország így csoportelsőként léphetett tovább, Mexikó pedig másodikként, egy kétes vb-rekorddal gazdagodva: az Ola Toivonent 15 másodpercnyi játék után, egy fejpárbaj során lekönyöklő Jesus Gallardo a vb-történelem leggyorsabb sárga lapját kapta…VIDEÓ ITT!

Brazília talán a legjobb oroszországi mérkőzését játszotta ezen a játéknapon: Philippe Coutinho passzából Paulinho szép gólt emelt, Neymar szögletéből Thiago Silva köszönt be fejjel a szerbeknek – Brazília csoportelsőként továbbjutott, Szerbia kiesett. VIDEÓ ITT!

Svájcnak csak arra kellett ügyelnie, hogy ne kapjon ki a már kiesett Costa Ricától – nem is kapott ki. A közép-amerikaiak 424 perc után újra a kapuba találtak vb-meccsen, ami azt is jelentette, hogy biztossá vált: az oroszországi tornáról egyetlen csapat sem tér haza szerzett gól nélkül.VIDEÓ ITT!

VB 2018, OROSZORSZÁG – JÚNIUS 27.
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK
Moszkva (Szpartak)Szerbia–Brazília0–2
Nyizsnyij NovgorodSvájc–Costa Rica2–2
KazanyDél-Korea–Németország2–0
JekatyerinburgMexikó–Svédország0–3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik