Fűkasza, betűkirakó, kupak - a legfurcsább sérülések II.

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2010.11.15. 10:32
null
Schmeichel térdsérülést szenvedett, miközben megpróbálta megállítani Bergkampot (Fotó: Action Images– archív)
Szomorú, ha megsérül egy futballista, hiszen ha amatőr, megfosztatik szórakozásától, ha pedig profi, akkor elveszíti munkaeszközét, mint Karl Marx szerint a munkásosztály. Nem mindenkinek adatik meg, hogy hatalmas ütközetekben essen el hősi sérültként, sokan nagyon is prózai körülmények között sérülnek meg. Egy korábbi sportlegünkben egy jó adag furcsa sérülést csokorba kötöttünk már, de tovább is van, írjuk még.

 

Az egykori Liverpool-ígéret John Durnint például egy elektromos golfkocsi, egy üreg, valamint saját figyelmetlensége viccelték meg. Durnin a kilencvenes évek elején akkori portsmouthos csapattársával, Alan McLoughlinnal golfozott, és éppen vezette a játékot, valamint a golfkocsit, de mindkettő rosszul sült el. Sikeresen nekikormányozta ugyanis a járgányt egy üregnek, felborult a kocsi és Durnin úgy kificamította könyökét, hogy hat hétig harcképtelen volt, legalábbis a futballpályán. Az ír McLoughlin akkor megúszta, de később őt is megtréfálta a sors: elrepedt jobb hüvelykujja, amikor felemelte kislányát, Megant. Az amerikai kapus, Kasey Keller is a golf áldozata lett, mondhatni: kiütötte saját magának néhány fogát, miközben kikapta golfütőjét kocsijából. Kapusbravúr a javából!

Ivano Bonetti
Ivano Bonetti

Szegény Ivano Bonetti még csúnyábban végezte. Az olasz játékos egyike volt a primőr légiósoknak Angliában, és bár a Juventusban is megforduló középpályás nem parádézott Albionban, a Grimsby Townban beírta magát a klubtörténelembe. Történt ugyanis 1996-ban, hogy a Luton Town elleni vereség után menedzsere, Brian Laws az öltözőben kipécézte magának a taljánt, sajna szó szerint, ugyanis nemcsak csúnya szavakkal vette célba, hanem hozzávágta az első tárgyat, ami keze ügyébe esett. De mi kerülhet egy alkalmi idegbeteg tréner keze alá egy ánglus öltözőben? Naná, hogy egy tányér sült csirkeszárny! A szárnyasmaradványokkal még úgy-ahogy megbirkózott Bonetti, de a tányér eltörte arccsontját... A mester dühét az sem menti, hogy egy hónappal előtte 7–1-re nyertek legényei a Luton ellen. Ha hiszik, ha nem, Bonetti korábban 50 ezer fontot kért klubjától „képi jogaiért". Igaz, akkor még nem volt begipszelve az arca...

Akadhatott volna Laws kezébe üllő, marék csavar vagy szögkihúzó kalapács, de akár egy olyan stoplis cipő is, amilyenbe Sir Alex Ferguson, a Manchester United mindenható menedzsere rúgott bele mérgében 2003-ban, miután fiai kikaptak az FA-kupában az Arsenal ellen. Ferguson pechjére a csukával éppen fejbe csűrte David Beckhamet, a fél világ kedvenc szépfiúját, akinek bal szemöldöke fel is repedt annak rendje és módja szerint. A játékos életrajzában bevallotta, hogy nekiugrott volna Fergusonnak, ha nem fogja le a Ryan Giggs, Gary Neville, Ruud van Nistelrooy triumvirátus. Ki is telt Beckham ideje az MU-nál...

A Spice Boy tanulhatott volna Peter Barnestól, kétszeresen is: Ferguson még kezdő vörös főördög korában egy vesztes meccs után elindult, hogy jogos neheztelésének kézzelfogható jelet adva letekerje a szélső fülét; de az megsejtett valamit, mert amikor szerét vette a harci szoknyát öltő skótnak, vett egy mély levegőt és lebukott az öltöző melletti medencében a víz alá. Arról nem szól a fáma, hogy a Barnes meddig bírta a víz alatt, de a klubnál töltött napjai kifejezetten meg lettek számlálva. Ha már hajigáló menedzserek: Harry Redknapp, Ron Atkinson, Peter Reid és Gary Megson vesztes meccsek szüneteiben először kemény kifejezéseket, majd teát, illetve szendvicsestálat vágott legényeihez.

Beckham, szeme felett a cipő okozta sérüléssel 
(Fotó: Action Images – archív)
Beckham, szeme felett a cipő okozta sérüléssel (Fotó: Action Images – archív)

Mint láttuk, Angliában nemcsak a tájra ereszkedik gyakran köd, hanem az edzők agyára is, így aztán nem ritka, hogy saját játékosaikat teszik sérültlistára, méghozzá sk. Néha persze a másik fél sem marad adós.

John Beck, a Cambridge mestere Steve Claridge-et instant módon mérkőzés közben ütötte ki, mert az kritizálta az ívelgetős taktikát. A Southamptonnál Lawrie McMenemyt leszidott középső védője, Mark Wright belökte a zuhanyzóba, és ott pofozkodtak egy kellemeset (győztest itt nem hirdettek), míg a Nottinghamnél a legendás Brian Clough egy tartalékmeccs (!) után ököllel megütötte Nigel Jemsont, majd az alkohollal nagy harcot vívó – de erősen vesztésre álló – szakember a fiatal Roy Keane-nek postázott egy akkora taslit, hogy az szó szerint padlót fogott. Piff-puff Clough korábban „lekevert egy sallert" egy gyepre befutó szurkolónak is – hiába no, nem mindenki sztárolja a Jimmy Jumpokat... Trevor Francis, a Crystal Palace vezetőedzője képes volt a kispadon mellette ülő cserekapusát, a lett Alex Kolinkót leütni, mert az gúnyosan kinevette vetélytársát, amikor gólt kapott csapata (Kolinko: sérült lett). A rovott múltú Craig Bellamy a Newcastle Unitednél segédedzőjéhez, John Carverhez vágott egy nehezebb széket (nehezményezés, szabad stílusban). Az eredmény itt is nyolc napon belül gyógyuló sérülés és maradandó sértődés.

Játékosdádázó kitérőnk után térjünk vissza a saját jogon kidőlő futballistákra. A gyakran peches Roy Carroll például úgy szenvedett térdsérülést egy edzésen a West Hamnél, hogy beleakadt bal lába a hálóba, amikor ki akarta szedni a labdákat a kapuból. Az aprócska (vagy legyünk politikailag korrektek: vertikális kihívásokkal küzdő) balbekk, Alan Wright éppen kicsinységére fázott rá, amikor régi kocsiját 50 ezer fontért egy Ferrarira cserélte, ugyanis akkorát nyújtózkodott az új autóban a gázpedál után, hogy megrándult a térde. „Fájt" – nyilatkozta lakonikusan Wright, aki alighanem beruházott ezek után egy ülésmagasítóba és egy Roverbe. Ugyanígy járt, mint Wright, egyesek szerint a szintén nem hórihorgas Ryan Giggs is.

Beckham sérülését viaszszobor 
formájában is megörökítették
Beckham sérülését viaszszobor formájában is megörökítették

Következzék egy vizes blokk. Az egykoron hatalmas tehetségként számon tartott, a Tottenhamben felbukkanó Lee Hodges már a Barnethez lecsúszva 1996-ban elcsúszott egy szappanon, mint egy rossz burleszkben, és meghúzódott ágyéka. A zuhanyzó nem csak a börtönben veszélyes hely, erről Carlos Tévez is tudna mesélni, aki 2009-ben tusolás előtt/után/közben eltanyázott, és pár napra kidőlt. A közelmúltban a sokszoros norvég válogatott kapus, Thomas Myhre éppen csak elkezdett edzeni bokatörése után, amikor a zuhanyzóban elperecelt, és eltörte másik bokáját. Régebben sem volt ez másképpen: a kétszeres aranylabdás Kevin Keegannek beszorult a csapba egy lábujja, és a kiszabadítás olyannyira sikeres volt, hogy pár napot ki kellett hagynia. Adódik a kérdés, amelyet érdekesebb filmek nézése közben teszünk fel: hogyan került oda az a testrész?

Derek Lyle, a Dundee támadója odahaza ráesett egy üvegasztalra, és sebeit tizenhat öltéssel kellett összevarrni. Később, már a Hamilton színeiben egy bajnoki első percében egyik stoplija beleakadt egy fűcsomóba, és ez olyannyira rosszat tett „futóművének", hogy azonnal kórházba kellett vinni.

Az üvegasztalos hadműveletet a dél-afrikai Mark Fish is megismételte, amikor a Charltont erősítette. A Newcastle United egy edzésén a kiváló Kieron Dyer úgy megfejelt egy jelzőpóznát, hogy két hetet ki kellett hagynia. Thierry Henry hasonlóképpen járt még Arsenal-géniusz korában: a Chelsea ellen elért győztes gólját ünnepelte 2000-ben meg úgy, hogy közben megsértette szemét a szögletzászlóval.

Az olasz Marco Tardelli is elővezette ezt a mutatványt az 1982-es világbajnoki döntőben. Komolyabb baja nem lett szerencsére a két vb-aranyosnak a minden tekintetben szemkápráztató gólok után. (Nem tartozik szorosan ide, de azért leírjuk: egy régebbi felmérés szerint az olasz férfiak egy tekintélyes része a szex csúcspontján Tardelli eksztatikus gólörömére gondol – de hogy zászlóval vagy anélkül, erre nem tért ki az összeírás.)

Marco Tardelli
Marco Tardelli

A fénykorát szinte percek alatt őszes öregségre váltó brazil szűrő, Émerson viszont annak köszönhetően nem lett világbajnok 2002-ben, hogy a kezdőcsapat biztos tagjaként beállt egy edzésen a kapuba, nem sokkal a torna előtt, s vesztére olyan pechesen esett a vállára egy Rivaldo-lövés kivédését követően, hogy ki kellett hagynia a vb-t. Az igazi kapusok közül David Seaman távirányítós incidenséről beszámoltunk már a sorozatnyitóban. Egy másik alkalommal a „Tengerész" horgászat közben ficamította ki vállát egy 13 kilós ponttyal, egyébként éppen akkor, amikor térdsérülésből lábadozott. Még hogy a horgászat megnyugtat...

Kollégája, Carlo Cudicini szintén „távirányítózott", majd Ludwig nevű rottweilerének sétáltatása torkollott egy komolyabb térdműtétbe (és nem a négylábú feküdt kés alá). Ehhez képest valósággal unalmas tény, hogy motorbalesetben eltörte mindkét csuklóját (mármint a talján). A francia védő, Julien Escudé 2002-ben éppen aláírt volna a Manchester Unitedhez, amikor kutyasétáltatás közben kiment a térde. Az argentin éket, German Denist edzés közben harapta meg egy kutya az Independienténél, Diego Maradonát 2010-ben kedvenc ebe, egy shar pei harapta arcon. Meg is kellett műteni és beoltani veszettség ellen (mármint Maradonát).

A dél-afrikai Rowen Fernándezt otthon csípte meg egyik háziállata, egy pók, és ezért került kórházba a kapuvédő. 2004 áprilisában a Rochdale–Scunthorpe United találkozón a hazaiak kapusát, Neil Edwardsot kellett ápolásban részesíteni, mert megcsípte karját az a liba, amelyet megpróbált kitessékelni a pályáról.

Ha már kapusok: Chris Woods bicskájával le szeretett volna egy zsinórt műteni melegítőjéről egy válogatott meccs előtt, de megvágta kezét és így éppen Seamannek kellett beugrania helyette (a Tengerész és a tenger ész). Woods később olyan súlyos fülgyulladást kapott, hogy fél évre elveszítette egyensúlyérzékét, addig értelemszerűen nem is védhetett, pedig kétségkívül impozáns jelenség lett volna.

A dán Michael Stensgaard liverpooli üstökösként egy vasalódeszkával ütötte meg szörnyen magát, míg az exbarcelonás kapus, Carles Busquets, hogy megmentse gyermekét a dőlőfélben lévő forró vasaló elől, odavetődött és elkapta a háztartási eszközt, bár közben alaposan megégette magát. Megérte, és meglehet, hogy ezért nincs Ribéry-arcú szűrője manapság a Barcának Sergio Busquets néven. A Halifax védője, Dave Robinson egy kevésbé ihletett pillanatában kipróbált egy gyerekcsúszdát, de leesett róla és kiment a válla. A Stalybridge Celtic hálóőre, Mark Statham túltett minden kollégáján: 1999-ben történt, hogy odazárta fejét kocsija ajtajába, és be is szorult rendesen a kobak. Egy mérkőzést kellett emiatt kihagynia.

Javaslom, frissítőként tegyünk egy kapus-kitérőt! Peter Schmeichel sokszor futott fel utolsó perces szögletekhez gólra éhesen. Egy alkalommal rosszul sültek el a dolgok, amikor az elveszített labda után úgy faultolta Dennis Bergkampot, hogy térdsérülést okozott saját magának. A Gillingham-kapus Vince Bartram csuklóját a szöglethez felfutó millwallos kolléga, Tony Warner törte el (annak mekkora vajon az oddsza, hogy egyik kapus sérülést okoz a másiknak játék közben?), és az egykori arsenalosnak vissza is kellett vonulnia emiatt. Gordon Banks egy palack romlott sör miatt hagyta ki az 1970-es vb-n az NSZK elleni mérkőzést, de ő még jól járt: 1902-ben a Stoke City kapusa, Leigh Richmond Roose mérkőzés közben jött rá (kétszeresen is rájött), hogy íziben tennie kell egy kétbetűs (aki nem néz Terence Hillt és Bud Spencert: WC) kitérőt. A művelet úgy elhúzódott, hogy Roose már vissza sem tért a gyepre.

Kissé később, 2004 februárjában a fenerbahcés Volkan Demirel elesett, miközben kidobta mezét szurkolóinak a Galatasaray elleni győzelem után. Három hetet kellett kihagynia vállsérülése miatt! Az 1980-as kontinenstornán az angol Ray Clemence kapuja mögött felrobbant egy könnygáztartály, kivonva egy időre a játékból szegény hálóőrt. A grimsbys Aiden Davisont meccs közben fejbe csűrték egy – szerencsére nem struccból pottyant – keménytojással, a skót Jim Leighton (akit azért cseréltek le egy vb-selejtezőn, mert elhagyta kontaktlencséjét és nem vitt magával tartalékot) pedig belenyúlt egy járó fűnyíróba, de kisebb sérüléssel megúszta.

Grégory Coupet elszakította térdszalagját, mert egy edzésen beleakadt a lába a hálóba, egy másik alkalommal odahaza szerelt fel egy polcot a falra úgy, hogy két hétig maródi volt, mert két ujját is megvágta nagy buzgalmában. Honfitársa, Lionel Letizi sem járt jobban, amikor betűkirakó közben lehajolt egy elkószáló betűért: alig pár hetet kellett kihagynia a művelet közben elszenvedett háthúzódása miatt. Dida a kispadon ülve sérült meg a Parma elleni egyik bajnokin, az Interrel vívott Bajnokok Ligája-mérkőzésen görögtűzzel dobták meg, egy másik BL-találkozó közben pedig egy celtices drukker meglegyintette (itt a nagy halált csak eljátszotta a brazil).

Pat  Jennings
Pat Jennings

A Liverpool-legenda Bruce Grobbelaart sokáig vizsgálták az orvosok, miután megfejelt egy pályán lévő követ egy zimbabwei vb-selejtezőn, ugyanőt Egyiptomban betondarabbal ütötték ki. A celtices Ronnie Simpsonhoz a Racing Club-szurkolók egy egész téglát hajítottak az 1967-es Világkupa-döntőn, le is kellett cserélni a kesztyűs embert.

Az arsenalos Pat Jennings karjába egy dartsot hajítottak a Nottingham betyárjai, az argentin Nery Pumpido sokkal rosszabbul járt, amikor egy Betis-edzésen gyűrűsujja beleakadt a lécen lévő hálótartó horogba és leszakadt...

1987 októberében a ciprusi Andreasz Haritu szívinfarktust kapott, amikor a hollandok elleni válogatott találkozón tűzijátékokkal vették célba és nem is hibáztak, az osztrák Otto Konradot a Casino Salzburg játékosaként fejen találták egy palackkal, majd a Real Zaragoza színeiben szenvedett elsőfokú égési sérüléseket az arca, miután rakétával eltalálták. A guaranis Adriano Pitarelli azután szorult orvosi kezelésre 1996-ban, hogy elégedetlen drukkerek „megkövezték" a kocsijában ülő kapust.

No de térjünk vissza a „többiekhez"!

Bryan Robson, az angol válogatott legendás kapitánya az 1990-es vb alatt azért sérült meg, mert a szerinte már túl régóta az ágyon ülő Paul Gascoigne-t felemelte, de ágyastól, pechjére a bútor lába törte az angolt: éppen az ő lába ujján landolt. Na ja, Gascoigne már akkor sem volt habkönnyű egyén. Ha már „Gazza": az őrült zseni gyógyulgató térdét egy kocsmai verekedés közben összezúzta, nem is lett már a régi többé. 2006-ban a Sheffield United ír válogatott kapusának, Paddy Kennynek egy bár előtti verekedésben félig leharapták bal szemöldökét, amelyet 12 öltéssel tereltek vissza helyére az orvosok. Kicsinálták Kennyt...

Andy Dibble egy sportlegünkben felbukkant már, mint kínos szereplő, de más alkalommal is égett: 1998-ban a Barry Town színeiben a Carmarthen Town ellen idegenben a fűre szórt mészhidrát portól súlyos égési sérüléseket szenvedett. Meg kellett műteni, fájdalomdíjként később 20 ezer fontot kapott. Nem tudni, honfitársa, Jason Koumas kapott-e kárpótlást azért, mert a szénhidráttól egy alkalommal szemgyulladása lett. A Wycombe-kapus Frank Taliának is meggyűlt a baja 2004-ben a gyepen, csak éppen nagyon is hazai pályán: fűnyírójával levágta egyik lábujját. Az ausztrált nem hagyta el humorérzéke: „Kipróbáltam, milyen körmöt vágni fűnyíróval. Nem jött össze".

Az Antigua és Barbuda-i Janiel Simon egy forgó fűkaszába kukkantott be (a kis kíváncsi egyik szeme bánta az akciót), míg a német Stefan Klos svájci nyaralása közben törte össze csúnyán magát – kerékpározás közben. A sérültlisták egyik nagyhercege, Jari Litmanen egyszer annyi cukorkát evett, hogy begyulladtak fogai a sok édesség miatt, és ki kellett hagynia pár napot. Egy másik alkalommal a finn szemen lőtte magát egy szódásüveg kupakjával, amikor éppen kibontotta a palackot (egy másik forrás szerint Litmanen malmős sportigazgatója próbált kinyitni egy limonádés palackot egy snüssztároló dobozkával, és eme szürreális manőver csúcspontján trafálta szemen kupakkal a finn nemzeti hőst).

Azt hiszik, ennél lököttebb sérüléseket nem találtunk? Ugyan... Készüljenek sorozatunk harmadik részére!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik