Franciaország: nem értik, eltűnt a nagy vb-botrány jelentése

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2020.06.16. 15:02
null
A hírhedt busz és a bezárkózó játékosokra váró újságírók (Fotó: AFP, 2010)
A Francia Labdarúgó-szövetségben (FFF) nem fellelhető az a jelentés, amelyik a válogatott történetének talán legnagyobb botrányáról, a 2010-es világbajnokság játékossztrájkjáról szól, és súlyos eltiltások alapjául szolgált – derítette ki a Le Monde.

 

A napokban lesz tíz éve, hogy a francia válogatott játékosai – szolidaritást vállalva Nicolas Anelkával, akit Raymond Domenech akkori szövetségi kapitány megsértése miatt kizártak a keretből és hazaküldtek – megtagadták a részvételt a dél-afrikai világbajnokság egyik edzésen, és nyílt levélben kürtölték világgá álláspontjukat.

Az esetből kerekedő botrány megrázta egész Franciaországot, politikusok is megszólaltak az ügyben, és végül öt játékos kényszerült a fegyelmi bizottság elé állni: Anelka, Evra, Ribéry és Toulalan hosszabb-rövidebb eltiltást kapott, egyedül Abidalt nem büntették.

A fegyelmi eljárást megalapozó 15 oldalas jelentést – egy meg nem nevezett ügyfél kérésére – már tavaly kikérte a hivatalos iratok megtekintésére felhatalmazott franciaországi független testület, a CADA, ám a francia szövetségben „hosszas keresgélés után” sem találták meg azt.

A francia sajtó értetlenkedve és gyanakodva fogadta, hogy a Le Monde mostani megkeresésére a szövetség megerősítette: „az irat elveszett”, mert akkoriban „nem archiválták”.

A gyászos évfordulóhoz közeledvén a Le Monde azt is kiderítette, hogy egy későbbi sportminiszter, Thierry Braillard is érintett volt a játékosok hírhedt levelének megfogalmazásában. Braillard – aki befolyásos lyoni jogászként és politikusként már akkoriban is jó kapcsolatokat ápolt az Olympique Lyonnais elnökével. Jean-Michel Aulasszal – elismerte a tekintélyes napilapnak, hogy az egyik játékos környezetéből kikérték a véleményét, de nem fogadták meg, mert ő már akkor úgy vélekedett: „nagy hülyeséget csinálnak”.

A sztrájkot megelőzően a francia válogatott Uruguayjal döntetlent játszott (0–0), Mexikótól kikapott (0–2), majd a hatalmas botrány árnyékában vereséget szenvedett a házigazda Dél-Afrikától is (1–2), és nyeretlenül, csoportutolsóként kiesett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik