K. Zs. 2020.06.16 15:02 Frissítve: 2020.06.16 15:22

Franciaország: nem értik, eltűnt a nagy vb-botrány jelentése

A Francia Labdarúgó-szövetségben (FFF) nem fellelhető az a jelentés, amelyik a válogatott történetének talán legnagyobb botrányáról, a 2010-es világbajnokság játékossztrájkjáról szól, és súlyos eltiltások alapjául szolgált – derítette ki a Le Monde.

A hírhedt busz és a bezárkózó játékosokra váró újságírók (Fotó: AFP, 2010)

 

A napokban lesz tíz éve, hogy a francia válogatott játékosai – szolidaritást vállalva Nicolas Anelkával, akit Raymond Domenech akkori szövetségi kapitány megsértése miatt kizártak a keretből és hazaküldtek – megtagadták a részvételt a dél-afrikai világbajnokság egyik edzésen, és nyílt levélben kürtölték világgá álláspontjukat.

Az esetből kerekedő botrány megrázta egész Franciaországot, politikusok is megszólaltak az ügyben, és végül öt játékos kényszerült a fegyelmi bizottság elé állni: Anelka, Evra, Ribéry és Toulalan hosszabb-rövidebb eltiltást kapott, egyedül Abidalt nem büntették.

A fegyelmi eljárást megalapozó 15 oldalas jelentést – egy meg nem nevezett ügyfél kérésére – már tavaly kikérte a hivatalos iratok megtekintésére felhatalmazott franciaországi független testület, a CADA, ám a francia szövetségben „hosszas keresgélés után” sem találták meg azt.

A francia sajtó értetlenkedve és gyanakodva fogadta, hogy a Le Monde mostani megkeresésére a szövetség megerősítette: „az irat elveszett”, mert akkoriban „nem archiválták”.

A gyászos évfordulóhoz közeledvén a Le Monde azt is kiderítette, hogy egy későbbi sportminiszter, Thierry Braillard is érintett volt a játékosok hírhedt levelének megfogalmazásában. Braillard – aki befolyásos lyoni jogászként és politikusként már akkoriban is jó kapcsolatokat ápolt az Olympique Lyonnais elnökével. Jean-Michel Aulasszal – elismerte a tekintélyes napilapnak, hogy az egyik játékos környezetéből kikérték a véleményét, de nem fogadták meg, mert ő már akkor úgy vélekedett: „nagy hülyeséget csinálnak”.

A sztrájkot megelőzően a francia válogatott Uruguayjal döntetlent játszott (0–0), Mexikótól kikapott (0–2), majd a hatalmas botrány árnyékában vereséget szenvedett a házigazda Dél-Afrikától is (1–2), és nyeretlenül, csoportutolsóként kiesett. 

2021.09.16 16:09:12

Minden más foci TŐKE JÁNOS

Nem tudta megverni a topolyai csapat a Napredakot, pedig a 93. percben nagyon közel állt az egyenlítéshez.

2021.09.15 23:58:00

Minden más foci DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. A bűnözőknél az a baj, ha nyomot hagynak maguk után, mert akkor elkapják őket a rendőrök, az emberiség igazán nagy alakjai viszont akaratlanul megteszik ezt.

2021.09.15 00:07:44

Minden más foci THURY GÁBOR

Ma lenne 80 éves a Császár – ahogyan ő cselezett, azt nem lehetett tanítani.

2021.09.14 09:44:45

Minden más foci CSILLAG PÉTER

The U.S., Canadian and Mexican candidate venues fight for the 2026 World Cup matches.