Nem ment Pozsonyban sem a DAC-nak, simán nyert a Slovan

DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.04.10. 16:50
null
(Fotó: Lelkes Ernő)
A Fortuna Liga rájátszásának ötödik fordulójában a Dunaszerdahely 3–1-re kikapott a bajnoki cím felé vágtató Slovan otthonában.

 

SZLOVÁK FORTUNA LIGA
RÁJÁTSZÁS, 5. FORDULÓ
Slovan Bratislava–DAC 3–1 (1–0)

Pozsony, Tehelné pole, 6134 néző. Vezette: Marhefka
Slovan:
Chovan – Hrncár, Kasia (Abena, 80.), Bozsikov, Lovat (Csavrics, 66.) – Kankava (Holman, 65.), Mustafic – Zmrhal (De Marco, 90.), Rabiu (A. Green, 80.), Weiss – Szaponjics. Vezetőedző: id. Vladimir Weiss
DAC: Veszelinov – Alex Pinto, Kruzliak, Muhamedbegovic, Ciganiks (Moumou, 83.) – Szánthó (Andrezinho, a szünetben), Nebyla, Dimun, Verlinden (Brunetti, 68.) – Balogh N., Krsztovics (Sharani, 60.). Vezetőedző: Joao Janeiro
Gólszerző: Zmrhal (27.), Rabiu (46.), Mustafic (58.), ill. Sharani (90+2.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Rossz passzban van a DAC. Már az ötödik meccsen maradt győzelem nélkül a sárga-kék csapat.

Szerencsét hoz a 13-as szám? Ez volt az egyik kérdés a tegnapi rangadó előtt. Joao Janeiro edző ugyanis a 13. bajnoki mérkőzésén ült a DAC kispadján. Mint később kiderült, nem hozott szerencsét a tizenhárom.

Amikor kivonultak a csapatok, a hazaiak nem a megszokott égszínkék mezben jelentek meg, hanem rózsaszínben. A mezeket a meccs után elárverezik a pozsonyiak, és a befolyt pénzt jótékonysági célokra fordítják.

Ugyan a Slovan, már most nyugodtan leírhatjuk, hogy sorozatban negyedszer lesz bajnok, ennek ellenére csak pár ezren járnak a meccseire. Ezért a fővárosi klub 5000 ingyenjegyet biztosított a gyermekek számára, így is szeretnék visszacsábítani a nézőket a lelátóra. Végül 1400-an használták ki ezt a lehetőséget.

Joao Janeiro mester mindhárom egészséges magyar játékosát a kezdőbe nevezte. Veszelinov a kapuban, míg Balogh és Szánthó a középpályán kapott helyet. Meglepetésre még a keretben sem volt a két panamai válogatott, Davis és Blackman. A Slovanban Holman Dávid a második félidőben kapott lehetőséget.

Ahhoz képest, hogy akár már ma bajnok lehetett volna a Slovan, csak kevesen, 6134-en látogattak ki Téglamezőre. A dunaszerdahelyieket százan kísérték el a presztízsmeccsre. A pozsonyi B-közép nagyon foghíjas volt, de nem maradhattak el a magyarellenes rigmusok, a DAC és a Ferencváros ócsárlása.

A hazaiak nagyon fogadkoztak, hogy négy sikertelen meccs után legyőzik a DAC-ot. Sőt a dunaszerdahelyi klub volt az egyetlen csapat a Fortuna Ligában, amelyet ebben az idényben Slovan nem győzött le. Végül sikerült a tervük, bő egy év után ismét legyőzték a felvidékieket.

Jól megszervezte a sárga-kék csapat a játékát, és már a hatodik percben Szánthó fejében volt a gól, de Chovan hárított. Lendületesen játszott a DAC, sokszor zavarba hozta a hazai védelmet.

A pozsonyiak csak a 22. percben kerültek először helyzetbe, amikor Szaponjics lövését bravúrral védte Veszelinov. Öt perc múlva már ő sem tudott közbeavatkozni, egy felívelés után Szánthó rossz helyre fejelte a labdát, és a berobbanó Zmrhal bevágta azt a kapuba.

A kapott gól egy kicsit megfogta a DAC-ot, de ezután két kecsegtető lehetősége is volt Verlindennek, majd Szánthónak is, de a hazai kapu érintetlen maradt. A dunaszerdahelyieknek büntetőt is kellett volna elvégezniük, de Mustafic kezezése után a játékvezető továbbot intett, sőt még a VAR-rendszeren sem nézte vissza az esetet.

A második félidőben a vendégek végezték el a kezdőrúgást, egy figurával próbálkoztak. Sikertelenül. A gyors ellenakció után, 23 másodperccel a kezdést követően Rabiu gólja után már kettővel vezetett el a Slovan.

Az 58. percben került ismét helyzetbe a hazai csapat, és újabb gólt ér. Mustafic találata után végképp eldőlt a meccs. Sőt a 71. percben Szaponjics a felső lécet találta közelről telibe. A továbbiakban Sharani és Ciganiks lábában volt a szépítést, de végül csak a ráadásban Sharani talált be.

 

PERCRŐL PERCRE


A Rózsahegy három egyre vezet idegenben, alighanem elnapolva a bajnokavatás.

90+3. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+2. PERC ITT A SZÉPÍTÉS! Andrezinho jobb oldali szögletét Dimun jobbal 18-ról, középről kapura teszi, ZUBERU SHARANI ballal az ötösről a bal alsóba passzolja a kapu másik sarkába tartó labdát. Chovan jobbra el: 3–1!

90. perc Kettő perc a ráadás.

90. perc Moumou passzát Andrezinho jobbal 16-ról az előtte álló Bozsikovba rúgja.

89. perc Moumou jobbal a kapushoz lő a 16-os bal sarka elől. Csemege.

86. perc Helyzet, Green ad be balról, Gavrics Szaponjics elé fejel, aki öt méterről a léc fölé talál, szintén fejjel.

84. perc Ciganiks le, Brahim Moumou be.

83. perc Ciganiks lő ballal 22-ről a lé fölé.

80. perc Kettős hazai csere, Andre Green volt angol U20-as válogatott, az Aston Villa neveltje, szélső, Abena meg suriname-i, középhátvéd.

78. perc Ez jobb, de Pinto keresztpasszát ballal a bal alsó sarok mellé vágja Ciganiks az ötös bal sarkáról!

73. perc Ciganiks ballal 21-ről kirúgja a labdát a néző közé.

73. perc De szabadrúgást, mert a passzt adó Dimunt ellökték a 16-os előtt. Jaromír Zmrhálnak sárga lap.

72. perc Sharani elönzőz egy helyzetet az ötös jobb sarkáról, de megúszta, mert les.

71. perc LÉC, Szaponjics öt méterről a lécre lő, az üres kapuval szemben állva, jobbal, a Weiss indította Hrncár jobbról érkező lapos passza után.

68. perc Mateus Brunetti be, Verlindennek nagyon nem ment ma.

66. perc Ibrahim Rabiu ellöki Andrezinhót, sárga lap neki is.

Csavricsért fénykorában 1.5 millió eurót adott a Genk. Balbekk helyett szélső áll be.

65. perc Alekszandar Gavrics Lovatot, Holman Dávid Kankavát váltja a hazaiaknál.

Nagy öröm a hazai táborban, zászlók, füst és nagy villogás. Pici tűzijáték is.

63. perc Vladimír Weiss kap sárga lapot a portugál Andrezinho ellökéséért. A szabadrúgás, majd Verlinden beadása is rossz.

60. perc Zuberu Sharani be, Krsztovics le. Ékcsere.

58. PERC EZ IS BENT VAN, Rabiu passzol ALEN MUSTAFIC elé, aki jobbal a kapu közepébe lő laposan kissé jobbról, hat méterről, két védőt is megelőzve. 3–0!

53. perc A brazil Lucas Lovatnak sárga lap Verlinden buktatásáért. A bal oldali mindenes frissiben épült fel egy sérülésből.

52. perc Muhamedbegovic szereli az ötös jobb sarka előtt Mustaficot. Utóbbi bosnyák, előbbi osztrák.

50. perc Mustafic jobb oldali beadását elrúgja oldalra Szaponjics 13-ról, megúszta a DAC.

47. perc Dominik Kruzliak kap sárga lapot Lovat fellökéséért.

46. perc

46. PERC HAZAI GÓLLAL.... Mustafic jobb oldali beadását IBRAHIM RABIU ballal a léc alá rúgja az ötös bal sarka elől, nyolc méterről. Középre: 2–0!

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Szánthó le, Andrezinho be.

A hivatalos nézőszám: 6134.

(Fotó: Lelkes Ernő)
(Fotó: Lelkes Ernő)
(Fotó: Lelkes Ernő)
(Fotó: Lelkes Ernő)



50 százalékos labdabirtoklás itt és ott, 4 lövésből 3 kapura ment a hazai oldalon, 7/2 az arány a másik oldalon.

 

E párharc legjobb gólszerzői a közelmúltból:
Andraz Sporar 6
Juraj Halená 5
Mohammed Rharsalla 5
Eric Ramírez 4
Pavol Masaryk 3


45+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+1. perc Weiss nagyon készül, egy perce, legurítja, Szaponjics visszaadja, a karmester meg jobbal 23-ról a jobb felső fölé emel.

Egy perc a ráadás.

44. perc
Balogh ellöki Kankavát, szabadrúgás középről, 33 méterről.

43. perc Szánthó passzol jobbra Pintónak, a jobblábas beadást kivágja becsúszva Kasia. A korner rossz.

42. perc Rabiu futtatja Zmrhalt, de szereli őt még a 16-os előtt Ciganiks.

38. perc EZ IS AZ, Szánthó ugyanonnan szinte ballal az előtte álló Kankavába lő! A középpályásról aztán majdnem a bal alsóba csorog a labda, de csak majdnem, utoléri azt a grúz, rálép, kapusa meg odavetődik.

36. perc Kruzliak emel szépen most a belga elé, aki Bozsikov mellől, jobbal a bal, azaz a rövid alsó mellé lő, az ötös jobb sarkának előteréből, mintegy 8 méterről. HELYZET VOLT!

35. perc Verlinden balról ballal éles szögből kapura lőne, de széles nagyon a csele, elfogy alól a pálya, Weiss távolija meg kapuscsemege a másik oldalon.

32. perc Rossz passzokkal operálnak a hazaiak a gól óta, amely megfogta a DAC-ot. Verlinden jobbal jócskán a bal alsó mellé lő 23-ról, kissé balról.

Zmrhal 20-szoros cseh válogatott, a Slavia nevelése, ide már a Bresciától került.

27. PERC VEZET A SLOVAN, JAROMÍR ZMRHAL 15-ről, középről kapásból a bal alsó sarokba talál. Rabiu ballábas, lágy ívelését a 16-oson belülről rossz helyre fejelte Szánthó, Kruzliak meg nem érte el fejjel a labdát. Zmrhal ballal meg nagy gólt lőtt: 1–0!

A hazaiaktól Michal Sulla, Martin Trnovsky, Samuel Mraz, Jurij Medvedev és Richard Krizan sérült.

25. perc Rabiu távoli ívelése a kapusé, majd nem sokra rá nagyot ment a légiós az ötösén Krsztovics elől, Szánthó passza után, Balogh jobb oldali beadása rossz aztán.

22. perc Szánthó bedob egy cselt a 16-oson belül, de szereli végül Rabiu.

22. perc Szaponjics lerántja Kruzliakot. A szerb ék 500 ezer euróért került pár éve az Atléticóhoz a Benficától a Joao Félix-transzfer oldalvizén.

21. perc NAGY VÉDÉS, Weiss passza nagyon jó Szaponjicsnak, aki az ötös jobb csücske elől jobbal a jobb alsóba lőne, de vetődve véd Veszelinov!

20. perc Nebyla ennek megfelelően nagyot rúg Weissbe, a hazai szabadrúgás rossz. Pinto ívelése hosszú Szánthónak, jő Chovan.

20. perc Lüktető mezőnyharc, de sok pontatlan passzal és belemenéssel.

16. perc Verlinden 19-ről jobbal a jobb felső fölé lő. A belga szélső neve nem véletlenül ismerős: az atyja, Dany a Bruges kapusa volt, ötszörös belga bajnok és kupagyőztes, 12-szeres belga Szuperkupa-győztes! Az 1994-es és az 1998-as vb-t is megjárta, kétszer volt odahaza az Év kapusa.

Hosszasan kell ápolni az éket, aki ebben az idényben 27 meccsen 6 gólt lőtt.

13. perc Krsztovicsot felrúgja a 16-os bal sarka előtt Guram Kasia, sárga lap.

13. perc Szánthónak éppen csak hosszú Nebyla ívelése, jó a kapus.

A vendégektől Balic, Hahn, Ricardo Ferreira, Kalmár és Szendrei Ákos is sérült.

10. perc
Rabiu szereli a 16-os előtt a magát könnyen megadó házi gólkirályt, Krsztovicsot.

Nagyon lelkes a jó 100 fős vendégtábor.

7. perc Kissé jobbról, 12-ről jobbal a jobb, azaz a túlsó felsőbe lőne Pinto, de vetődve eléri a labdát Chovan!

6. perc Helyzet, Ciganiks bal oldali, jobblábas beadását Szánthó hatról a kapus ölébe fejeli.

5. perc Pinto első beadása rövid, a második... meg hosszú.

3. perc Kruzliak fejeli ki az ötösről Hrncár jobb oldali beívelését.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A Himnusz eléneklése itt, magyarszidás kórusban ott...

Tiszta rózsaszínben a Slovan, sárga mezben és kék nadrágban a DAC.

(Fotó: Duducz T.)
(Fotó: Duducz T.)

 

A 40 éves, volt slovanos és volt debreceni Róbert Vitteket köszöntik a meccs előtt, és a kis Weisst, aki remek formában van mostanában. Kap egy Üveglabdát.

Ugyan 10 fok van, napos az idő, ám hideg szél fúj Pozsonyban.

Egy kis örökmérleg! 51 mérkőzés, 29 pozsonyi és 11 szerdahelyi sikerrel, 81, ill. 44 rúgott góllal.

Ha ugyanis a Slovan győz, és egyúttal a Rózsahegy nem veri meg Nagyszombatban a Szeredet, akkor az égszínkékek előnye behozhatatlan lesz a tabella élén. „Ez a tény egy újabb pikantériát kölcsönöz a holnapi összecsapásnak és valószínűleg nagyobb nézősereget is kivonz majd a stadionba, ám ez nem változtat semmit a céljainkon. Maximálisan összpontosított teljesítményt akarunk nyújtani, és megpróbálunk győzni. A két csapat decemberi találkozóján is megvoltak a helyzeteink, sőt a hazaiaknál többet is dolgoztunk ki, ami pozitívum. Az viszont negatívum, hogy nem voltunk képesek ezeket kihasználni, ezért is lesz fontos vasárnap a hatékonyság. A kialakított helyzetek számában vezetjük a bajnokság ide vonatkozó statisztikáját, csak sajnos nem igazán sikerül ezeket gólokra váltanunk. Ha ebben a mutatóban sikerülne feljavulnunk, akkor az olyan csapat ellen sem vagyunk esélytelenek, mint a Slovan” – mondta Joao Janeiro vezetőedző a DAC honlapján, ahol megjegyzik, ez a 13. bajnoki mérkőzése a DAC kispadján mesternek, aki az első tizenkettőn 4-6-2-es mérleget ért el.

„Nincs mit szépíteni a dolgon, a DAC-nak egyszerűen nem jön ki a lépés a rájátszásban: eddigi négy mérkőzéséből egyet sem tudott megnyerni (egy vereség, három döntetlen), és hat fordulóval a bajnokság vége előtt ugyan még pontszámban odaérhet a dobogóra, ehhez viszont egy elképesztő feltámadásra, valamint a többi mérkőzés kedvező alakulására lenne szükség″ írja a parameter.sk.

400 jegyet kapott e meccsre a DAC.


„Valakinek szinte odahullik az ölébe a szerencse. Másnak, mint például nekem, sokkal többet kell tennie érte. A társaimhoz hasonlóan rengeteget dolgoztam a héten. Bízom benne, hogy ez a pályán is megmutatkozik.”

A 26 éves játékos a múlt heti, Szered elleni meccsen kétszer is a kapufát találta el, most bízik benne, hogy vasárnap befelé pattan a labda.

„Mi nem foglalkozunk ezzel – mondta lapunknak Balogh Norbert, a DAC csatára. – Mindannyian arra koncentrálunk, hogy ez rangadó. Nagy a hátrányunk a Slovannal szemben, nem megy nekünk tavasszal a játék, de azért szeretnénk megmutatni, mit tudunk.”

FORTUNA LIGA RÁJÁTSZÁSÁNAK ötödik fordulójában a Dunaszerdahely a Slovan otthonában lép pályára. Ha győz a pozsonyi csapat, és a második Rózsahegy nem szerzi meg a három pontot a Szered otthonában, a fővárosiak bajnokok lesznek.

„Jól éreztem magam atrencséni stadionban. Kihajtottam magamat. Nyilván meccshiányom van, de egyre jobban érzem magam az edzéseken is. Ha elkerülnek a kisebb-nagyobb sérülések és egyre több percet tudok játszani, akkor gyorsan jó formába lendülök. Továbbra is keményen dolgozom, hogy minél előbb a legjobb formámban tudjam segíteni a csapatot.”

Tétmeccsen kezdőként majdnem egy éve léptem pályára legutóbb. Amikor láttam a nevem akezdőben, akkor nagyon sok érzelem tört fel bennem” – jegyezte meg amagyar válogatott labdarúgó, aki 63 percet töltött apályán.

A hónap ásza

 

 

„Sajnos, beszakadt a vádlim” – mondta a Nemzeti Sportnak Holman Dávid. A magyar játékos keményen dolgozott, hogy minél előbb visszatérjen. Ez a Szlovák Kupa elődöntős párharcának első mérkőzésén meg is történt: csütörtökön Trencsénben (0–0) a kezdőcsapatban volt.

A magyar labdarúgó a súlyos térdsérülése után aszlovák Fortuna Liga tavaszi idényének első februári találkozóján lépett ismét pályára. A Szenice ellen hat percet játszott. A következő találkozókon ugyan kétszer kispados volt, de később a neve már a meccskeretben sem szerepelt.

A pozsonyi Slovan játékosa, Holman Dávid 320 nap után lehetett ismét kezdőjátékos tétmérkőzésen. Az ötszörös válogatott középpályás a Nemzeti Sportnak elárulta, bár még érzi a meccshiányt, egyre jobb a formája, és biztos abban, hogy hamarosan újra százszázalékos állapotban lesz.

„Jó érzéssel mentem szombaton aludni a mérkőzést követően, úgy érzem, jól végeztem a munkám. Maradéktalanul mégsem lehettem elégedett, mert nem sikerült megszereznünk a három pontot. Bízom benne, hogy a következő meccseken a labda a kapufáról nem kifelé pattan majd, hanem befelé” – mondta a Nemzeti Sportnak a szegedi születésű kapus. A TELJES INTERJÚ ITT!

A magyar U21-es válogatott kerettag Veszelinov Dániel múlt szombaton először védett bajnoki meccsen a DAC mezében, és bemutatkozásként kapott gól nélkül zárta a Szered elleni 0–0-s mérkőzést. A 20 éves kapus lett a sárga-kékek történetének 400. élvonalbeli játékosa, posztján a 33. a sorban.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A SLOVAN–DAC MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik