Fordult a kocka, hátrányból nyert a DAC a liptóiak ellen

DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.07.17. 17:49
null
Krsztovics (sárgában) lőtte az egyenlítő gólt (Fotó: Lelkes Ernő)
Győzelemmel kezdte a DAC a szlovák labdarúgó-bajnokság új idényét, bár a vártnál nehezebben sikerült csak felülmúlnia a Liptószentmiklóst. 
SZLOVÁK FORTUNA LIGA
1. FORDULÓ

DAC–Liptovsky Mikulás 2–1 (Krsztovics 71., Kruzliak 77., ill. Kácerík 57.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A sikeres észak-írországi kupameccs után kalandos hazautazás várt a dunaszerdahelyiekre, a belfasti repülőtér alkalmazottjainak sztrájkja miatt egész éjjel fent voltak. A DAC-játékosok csak péntek délelőtt érkeztek meg a MOL Akadémiára.

„Természetesen nem volt egyszerű az utazás, de bárcsak minél több ilyen utunk lenne, mert ez azt jelentené, hogy folytatjuk a menetelésünket az európai kupaporondon, ami a tervünk és az álmunk is” – nyilatkozta Adrián Gula, a csallóközi csapat mestere.

A Cliftonville elleni összecsapásnak két sérültje is volt, Balogh Norbert és Szánthó Regő. „Csak kisebb sérülést szedtem össze, hétfőn már edzeni fogok” – mondta lapunknak Szánthó.

A DAC a 28. idényét kezdte el a bajnokság legfelső osztályában, ebből nyolcat még a csehszlovák föderális ligában töltött, így az önálló szlovák pontvadászatban kereken a huszadiknak vágott neki.

Amikor kivonultak az együttesek, a 4630 néző felállva, hosszú ideig tapsolt a DAC-játékosoknak. Így köszönték meg a szurkolók a továbbjutást az Európa-konferencialigában.

A kezdés után rögtön a hazai játékosok lábán vándorolt a labda, a liptószentmiklósiak még a félpályán sem jutottak át. A vezetést Hahn János szerezhette volna meg, de Blackman beadása után tíz méterről fejjel nem találta el a kaput. Később Krsztovics fordult kapura, ám a vendégek kapusa a helyén volt. Ezután a liptóiak kijöttek a sündisznóállásból, azonban a hazai kapura nem voltak veszélyesek.

Érezni lehetett a hazaiakon a fáradtságot, a közönség ütemes biztatással igyekezett erőt önteni a dunaszerdahelyi labdarúgókba. Közvetlenül a szünet előtt ez majdnem gólban is megmutatkozott; Blackman lapos beadásába Krsztovics piszkált bele, de elrontotta.

A második félidőben két pontatlan távoli lövéssel nyitott a DAC, majd elnémult a MOL Aréna. Hahn János egy kecsegtető akció végén rosszul találta el a labdát, miközben megsérült a térde. Orvosi segédlettel is csak nagy nehezen tudott lábra állni, majd fájdalmassal arccal sántikált az öltözőbe.

Eközben elaludt a dunaszerdahelyi védelem, és a liptószentmiklósiak Kácerík révén váratlanul megszerezték a vezetést (0–1). Ezután tűzijáték alakult ki a vendégek tizenhatosán belül, ide-oda pattogott a labda, viszont ekkor még nem jött el a várt pillanat. De nem sokáig kellett várni.

A 71. percben már ünnepelt a MOL Aréna. Nicolaescu emelését Necas még kirúgta a gólvonalról, azonban röviden, így Krsztovics kegyetlenül bevágta a labdát a hálóba (1–1). Nem sokkal később szinte felrobbant a dunaszerdahelyi aréna: Veselovsky szöglete után Kruzliak fejelt a kapuba (2–1).

Óriásit küzdött a DAC, megfordította a találkozót, és teljesen megérdemelten tartotta otthon a három pontot.

Nem sokat pihenhetnek a dunaszerdahelyi játékosok. Hétfő délelőtt edzés lesz a program, majd délután már repül is a csapat Feröerre, ahol az Európa-konferencialiga második selejtezőkörének első összecsapásán szerdán lép pályára a Víkingur Göta otthonában.

A hazaiaknál Veszelinov Dániel végigvédte a találkozót, Hahn János az 57. percig volt a pályán (félő, hogy súlyos sérülést szenvedett, erről bővebben itt!), Szánthó Regő, Balogh Norbert, Kalmár Zsolt és Szendrei Ákos nem játszott.

(Fotó: Lelkes Ernő)
(Fotó: Lelkes Ernő)

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+6. perc: Vége a meccsnek, ha nehezen is, de nyert a DAC. 2–1

90+5. perc: Nicolaescu került hatalmas gólhelyzetbe, de a kapust találta telibe.

90. perc: Öt perc a ráadás.

89. perc: Hű, mi maradt ki! Kácerík, a vendégek legveszélyesebb játékosa lőtte el a tizenegyespont közeléből, és csak centiméterekkel kerülte el a labda a bal felsőt.

85. perc: Most már a liptószentmiklósiaknak kell támadniuk, jönnek is előre becsülettel.

80. perc: MICSODA MENTÉS! Veszelinov próbálta kézből kirúgni a labdát, de elcsúszott, így került a labda a vendégek játékosa elé, aki 19-ről azonnal rálőtte, és be is ment volna, ha a visszafutó Brunetti nagyon önfeláldozóan nem ment becsúszva.

77. perc: GÓÓÓL! MÁR A DAC VEZET! Az utóbbi percekben nagyon beszorultak a vendégek, és nem is bírták ki. Jobb oldalról jött a DAC szöglete, középen Kruzliak, a csapatkapitány fejelte el 11 méterről, és a labda a jobb kapufáról pattant a hálóba. 2–1

71. perc: GÓÓÓL! EGYENLÍTETT A DAC! Nicolaescu próbálta átemelni a kapuson, de a gólvonalon álló védő mentett. Csakhogy röviden, mert a labdát megszerezte Krsztovics, aki elhúzta a kapus mellett, majd 15 méterről, ballal a kapuba lőtt, méghozzá úgy, hogy a labda a gólvonalon álló védőről pattant a hálóba. 1–1

68. perc: A nézők elégedetlenkednek, főleg amikor azt látják, hogy a vendégek többször is veszélyesen tudnak a széleken megiramodni.

65. perc: 4630 néző jött ki a stadionba.

57. perc: GÓL! HIDEG ZUHANY A DAC-NAK! Elméláztak a hazai védők, egy gyors bedobás után meglódult a jobb oldalon Laura, aki középre játszott az ötössel egy magasságban, érkezett középen Kácerík, és 6 méterről a kapus közreműködésével a hálóba lőtt. 0–1

56. perc: Hahn lódult meg a jobb oldalon, amikor utolérték és felrúgták. Ápolni kellett a magyar játékost, majd rövidesen le is cserélték, bár valószínűleg nem a sérülés miatt.

51. perc: Röviden szabadítottak fel a vendégek, a kipattanó labdát Dimun rúgta rá 18 méterről, a kapáslövés nem sokkal ment mellé.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+2. perc: Vége az első félidőnek, ennél több kell, ha győzni akar a DAC. 0–0

44. perc: Krsztovics hozta fel a labdát, behátráltak előle a védők, ő meg cselezgetett-cselezgetett, aztán gyengén a kapus kezébe lőtt.

42. perc: Gerát is kapott egy sárgát, mert jól odarúgott Kácernak.

37. perc: Ez sárga. Kácerík iramodott meg a bal oldalon, Njie felrúgta 25 méterre a DAC kapujától.

36. perc: Jó lövés! Krsztovics szerzett harcosan labdát a vendégek tizenhatosánál, egyet tolt rajta, majd rálőtte, és nem sokkal zúgott el a lövés a jobb alsó mellett.

34. perc: Főleg az nem tetszik a drukkereknek, hogy az utóbbi percekben inkább a Liptószentmiklós támad.

34. perc: Elégedetlenkedik a közönség, itt-ott felhangzott a jellegzetes „Ébresztő!” is.

30. perc: Óriási hazai védelmi hiba után – Brunetti adta el a labdát a saját tizenhatosán belül – adódott többször is lehetőség a liptószentmiklósiak előtt, de végül a lövések a védők blokkjában haltak el.

29. perc: Egyelőre nem sikerül a DAC-nak feltörnie a vendégek védelmét, igaz, nem is nagyon teszik próbára...

21. perc: Ciganiks csavart balról középre, Krsztovics átvette, majd fordulásból el is lőtte 6 méterről, Svácek kapus viszont lábbal védett.

14. perc: HAHN! Jobbról jött a beadás, a vendégek védői megfeledkeztek Hahnról, aki 12 méterről elfejelte, de nem találta el a kaput.

13. perc: Megvillant a Liptószentmiklós is. Kácerík 17 méteres lövése ment el nem sokkal a bal kapufa mellett.

6. perc: Nagy iramban kezdte a találkozót a DAC, és bizony beszorult az újonc.

1. perc: Elkezdődött a találkozó, a DAC tiszta sárgában, a Liptószentmiklós tiszta pirosban játszik.

A hazai szurkolók (Fotó: Duducz Tibor)
A hazai szurkolók (Fotó: Duducz Tibor)

A DAC kezdőcsapata:
Veszelinov – Blackman, Kruzliak, Brunetti, Ciganiks – Kácer, Njie, Veselovsky – Andzouana, Krsztovics, Hahn.

ELŐZMÉNYEK

Meggyőző fölénnyel, 3–0-ra verte meg csütörtökön az északír Cliftonville-t az Európa-konferencialiga-selejtezős párharc idegenbeli visszavágóján a DAC, és 5–1-es összesítéssel jutott a második fordulóba, amelyben a feröeri Víkingurral csap össze.

„Noha az átalakítások miatt csak fél ház lehetett a csütörtöki mérkőzésen, nagyon hangulatos stadionban játszottunk, megvolt a maga bája. A minket elkísérőszurkolóknak is köszönhetően nagyszerű hangulatban játszottunk – mondta lapunk érdeklődésére Balogh Norbert, a dunaszerdahelyiek 26 esztendős támadója, aki az első gólt megelőző pillanatokban szép csel után tálalta a labdát Dominik Veselovsky elé. – Fontos volt, hogy mi szerezzük meg az első gólt, mert összesítésben így már kettővel vezettünk. Habár végül három nullára nyertünk, a legkevésbé sem jött könnyen a siker, mert a Cliftonville futballistái sokáig bírták erővel, hajtottak becsülettel. Szervezetten védekezve azonban nem engedtük meg nekik, hogy fogást találjanak rajtunk.”

Pihenésre nincs idő. A DAC szerdán már a feröeri Víkingur otthonában lép pályára az Ekl-selejtező második fordulójában, előtte vasárnap elkezdi szereplését a Fortuna Ligában, a Liptószentmiklóst fogadja a Mol Arénában.

„Nyilván örültünk a továbbjutásnak, de rögtön a meccs után már a következő kihívásokra összpontosítottunk. Visszamentünk a szállodába, majd gyors regeneráció után indultunk haza, egész éjjel utaztunk, péntek reggel érkeztünk meg. Vasárnap újabb feladatot kell megoldanunk, nem mindegy, hogyan kezdjük a bajnoki idényt. Két meccs, két győzelem az európai kupaporondon, ebből erőt merítve kell nekiveselkednünk a bajnokságnak, természetesen nyerni akarunk a Liptószentmiklós ellen”– tette hozzá Balogh Norbert.

Bevetésre készen várja a csatát Szpirosz Riszvanisz, a DAC új szerzeménye, aki három éve az Atromitosz labdarúgójaként játszott a szerdahelyiek elleni Európa-liga-selejtezőben, mi több, az athéni visszavágón gólt szerzett.

„Remélem, megbocsátanak nekem a DAC szurkolói azért a gólért”– jegyezte meg a huszonnyolc esztendős görög hátvéd.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik