MTI, V. Á. 2021.10.15 15:06 Frissítve: 2021.10.15 15:16

FIFA: az MLS-vezető szerint a nagyobb ligáknak nagyobb beleszólást kell kapniuk

Don Garber, az észak-amerikai profi labdarúgóliga (MLS) vezetője szerint a nagyobb ligáknak nagyobb beleszólást kell kapniuk a nemzetközi szövetség (FIFA) azon tervébe, hogy az eddigi négy helyett 2026 után kétévente rendezzenek világbajnokságokat.

 

Don Garber szerint az érintetteknek nincs valódi beleszólásuk a döntésekbe (Fotó: AFP)


Garber kritikai észrevételében kiemelte: a leginkább érintetteknek nincs szavazati joguk ebben a dologban, hiszen a FIFA vezető testületében a ligáknak és a kluboknak sincs képviselete.

„Az érintetteknek, akiket valóban érintenek ezek a változások, nincs valódi beleszólásuk a döntésekbe a kommunikáción kívül” –  mondta.

Hozzátette: tekintettel arra, hogy a jelenlegi struktúra milyen szintű megváltoztatására készülnek, a döntést megelőző folyamatokban is véleményezési jogot kellene kapniuk.

Garber emlékeztetett: a FIFA jelenleg készíti a kétévenkénti vb-rendezésről szóló tanulmányt. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: egyelőre a szervezet részéről konkrétan nem hangzott el, hogy az valóban megvalósításra is kerül majd, miként az sem, hogy szeretnének hozzájárulást kapni az érintett felektől.

Az MLS-vezér azt mondta: egyelőre nem terveznek olyan lépéseket, amelyek megakadályoznák a ligájukban szereplő játékosokat, hogy részt vegyenek a vb-ken, amennyiben megvalósulna a FIFA terve.

Jelenleg még abban a szakaszban vannak – világszerte a sportág többi szereplőjéhez hasonlóan –, hogy próbálják megérteni a FIFA indokait és érveit.

A kétévenkénti vb-rendezés a FIFA-t vezető Gianni Infantino forradalmi terve, az erről szóló tanulmány elkészítéséhez májusban a szervezet 211 tagjából 166 támogatását sikerült megnyernie, viszont több helyről közben éles ellenkezést váltott ki. Így bírálta a tervet az európai (UEFA) és a dél-amerikai (CONMEBOL) szövetség is, valamint az ezekben a térségekben lévő klubok, játékosok és szurkolói csoportosulások. A magyar szövetség szintén jelezte már, hogy az UEFA-t támogatja a vb-rendezés kérdésében.

2021.11.27 14:03:07

Minden más foci DUDUCZ TIBOR

A dunaszerdahelyi csapat a győzelmével közelebb kapaszkodott a dobogóhoz.

2021.11.26 18:20:04

Minden más foci SZELI MÁTYÁS

1998-ban hazai közönség előtt vezette világbajnoki címig a francia labdarúgó-válogatottat.

2021.11.26 23:00:02

Minden más foci VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. A korábbi válogatott csatár profi karrierje során egy-egy mérkőzésen a védők darálójában teljesített kocogva, sprintelve, felugorva, megindulva körülbelül hét kilométert (feltéve, hogy végig a pályán volt), s ha ezt az adatot vesszük alapul, akkor az Athén–Spárta–Athén futása során zsinórban hetven egykori meccspenzumát tudta le 95 óra leforgása alatt.

2021.11.26 20:36:05

Minden más foci CS. B.

Dróth Zoltán a kispadon kezdett, de a 29. percben azért vállalt egy gólt.

2021.11.26 14:51:20

Minden más foci CS. M.

Kleinheisler László kezdett, csapata a 88. percben fordított, majd a hosszabbításban is betalált.