nemzetisport.hu 2019.07.19 13:03 Frissítve: 2019.07.19 13:07

FFT: a nagy Egyiptom–Algéria futballháború

Péntek este Algéria döntőt játszik az Afrika-kupán. Egyiptomban. Egyiptomban azonban nagyon nem akarják, hogy Algéria ott ünnepeljen, az ő földjükön. Nagyon-nagyon nem. Hogy miért? Harminc évet kell visszamenni a történelemben.

 

Az 1990-es világbajnokságra Afrikából még csak két csapat juthatott ki. Az egyik helyért Egyiptom és Algéria vívott oda-visszavágós párharcot 1989 őszén. Az algíri 0–0 után Kairóban 1–0-ra nyert Egyiptom, és ünnepelhetett. Az a – lesgóllal eldőlő – párharc olyan mély sebeket hagyott az algériaiakban, hogy azóta nincs béke a két észak-afrikai nemzet futballrajongói között, és amikor 20 évvel később, 2009-ben az egyik vb-kvalifikáció sorsa ismét e két ország válogatottja között dőlt el, mindenki felkészült a pokolra. A FourFourTwo ott volt azon a mérkőzésen a forró Kairóban.

Az Egyiptom és Algéria közötti médiaháború azóta tart, hogy Egyiptom 1–0-ra legyőzte Zambiát, és ismertté vált, a két csapat egymás elleni meccse fog dönteni a kvalifikációról. Gyanakvás mindenek felett. Sem sajtótájékoztatók, sem nyilvános edzések nem voltak, nehogy kiszivárogjon valamiféle taktikai titok. 2009 júniusában, amikor utoljára sajtótájékoztatót tartottak az Algéria–Egyiptom mérkőzés előtt, a hazaiak sokat látott vezetőedzője, Rabah Szaadane, aki a '86-os mexikói vb-re is kivezette Algériát, sírva fakadt a kamerák előtt, akkora volt rajta a hazai média nyomása. A szakmai stábot és a játékosokat hét lakat alatt őrzik. Az egyiptomi bajnokságot a mérkőzés előtti egy hónapban felfüggesztették, hogy a játékosok megfelelően fel tudjanak készülni, de a döntésnek volt egy kellemetlen mellékhatása is: futball híján a sajtó azzal foglalkozott, hogy még tovább szítsa a két ország közötti feszültséget.

A média folyamatosan provokálta az embereket, „1989 szellemét” is felhasználva szinte háborús hangulatot szított. A népszerű egyiptomi futballhetilap, a Shoot mind a húsz oldalán ezzel a mérkőzéssel foglalkozott. A címlapra egy, a 300 című filmből csent képet helyeztek ki úgy, hogy az egyiptomi játékosok arcát montírozták a katonák arca helyére. Elől Hasszan Sehata vezette a csapatot egyiptomi zászlóval a kezében. „Támadás!” – buzdított a vérfoltokkal díszített főcím. Még a Coca-Cola is olyan pólókat árusított, amelyeken azt hirdette a felirat, „Ott voltam 1989-ben”. Ugyanekkor a Vodafone robogós csapatot indított a városban, és minden sofőrnek egy aktuális futballsztárt és a „Halálos Meccset” egyszerre megidéző posztert varrtak a hátára. Az ország legnépszerűbb futballistája, Mohamed Abutrika szerepelt rajta, amint térden állva imádkozik. A szlogen így szólt: „Minden egyiptomi imádkozzék értünk!”.

Ismerve a körülményeket, azon sem csodálkozhattunk volna, ha egyetlen algériai szurkoló sem kockáztatta volna meg, hogy elkíséri csapatát a meccsre. De a vendégek megkísértették a sorsot.

Ajánljuk a 2009-es mérkőzésről készült izgalmas riportunkat a ma esti döntő előtt, amely után, Algéria győzelme esetén lehet, hogy ismét elszabadul a pokol. A cikk ide kattintva olvasható el!

2020.11.29 16:25:06

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

A magyar középpályás csereként lépett pályára, de emberelőnyben is csak egyenlíteni tudtak az eszékiek.

2020.11.29 16:42:36

Minden más foci TŐKE JÁNOS, BACSKAI JÁNOS

Holender Filip kétszer betalált és adott egy gólpasszt adott a Partizan színeiben, négy góllal kikapott a TSC.

2020.11.28 15:41:23

Minden más foci DUDUCZ TIBOR (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Két góllal nyert Nagyszombatban a listavezető, végig sokkal veszélyesebben futballozó DAC.

2020.11.27 17:44:48

Minden más foci H. D.

Van, aki majdnem megbukott miatta, van, akinek a testi épségét mentette meg • „A foci egyetlen egyéni világbajnoka.”

2020.11.26 14:26:19

Minden más foci PÓR KÁROLY

Szoboszlai menedzsere is megszólalt: „2020-at írunk, eddig még nem emeltek szót, amiért a gyerekek az ő nevükkel, arcképükkel játszanak.”