CSILLAG PÉTER
CSILLAG PÉTER
2021.11.25 16:27 Frissítve: 2021.12.01 08:53

Fekete Traktor–Bokafogó: az ország legkülönlegesebb meccse

Folytatjuk barangolásunkat a szatmári vidéken, ahol a pálinkafőzés hagyománya sok helyen összekapcsolódik a futballéval. Például rögtön első állomásunkon, Kömörőn, ahol Szim János főzdemester és egykori kemény hátvéd vezet be minket az elhagyott pályán a falu elfeledett futballmúltjába.

 

Túrricsén a Biri elleni kilencvenes évekbeli felejthetetlen osztályozót még ma is emlegetik („Az nekünk olyan volt, mint a Fradi–Dózsa” – állítja az aznap a lelátón tomboló Garda János), és büszkén mesélnek a helybeli futballista-költőről, a különc Kiss Antalról is, aki nem darabban vagy kötetben, hanem kilóban méri a verseit. Tisztabereken megismerjük a környék megyei másodosztályú mintaegyesületét, Oroszi István elnök segítségével betekintést nyerve a hatékony falusi klubvezetés titkaiba.

A nap végén Tukacs László túristvándi játékos-edző, tanító révén eljutunk a környék – sőt, talán az ország – egyik legkülönlegesebb meccsére, a fehérgyarmati kispályán rendezett Fekete traktor–Bokafogó mérkőzésre. A futballpályán leomlanak a vélt vagy valós társadalmi falak: a Fekete traktor elnevezés a környékbeli cigányság legkiválóbb játékosait takarja, a Bokafogó pedig egy többségében rendőrökből álló baráti társaságot. Ilyet is csak az élet tud rendezni: erősebb jele az egészséges sportszellemnek a rendhagyó szatmári meccs, mint bármelyik, tévében sugárzott, drágán megkomponált, gondosan kidolgozott fair play-imázsfilm.

Ha a pályák mesélni tudnának... – az azonos című, újonnan megjelent könyv alapján készült videosorozat 3. része.

A sorozat 1. része

A sorozat 2. része

 

2021.12.04 18:20:18

Minden más foci MTI, V. Á.

Egy döntetlen is elég volt a címvédő számára a Halmstad elleni találkozón.

2021.12.03 22:41:21

Minden más foci BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. Ne legyen kétségünk, egyre ritkább lesz, amikor egy Aranylabda-szavazáson egyértelműnek tetszik a nagyközönség jelentős részének, kinek is kellene nyernie. Akkora a verseny, annyiféle sorozat, vetélkedés, ezzel együtt szempont van, hogy a vélemények megoszlanak, és gyakrabban előfordulhat majd olyan »lázadás«, mint amilyen most Lewandowski elmaradt sikere után kitört.

2021.12.02 13:45:16

Minden más foci L. PAP ISTVÁN

Illúzió a javából: az ÁVH a sporton keresztül akarta megszerettetni magát.

2021.12.01 15:30:08

Minden más foci BACSKAI JÁNOS

Két piros lap, megdöngetett lécek itt és ott, kihagyott ziccerek, 11-espárbaj: a Horvát Kupában nyert az Eszék.

2021.12.01 00:01:10

Minden más foci ZOMBORI ANDRÁS

Folyamatosan változik a labdarúgás, így például bealkonyult a kirúgásnak és az emberfogásnak.