DAC: lemondásra szólították fel a Játékvezetői Bizottság elnökét

A szlovák élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő DAC a hétvégi, Slovan elleni (2–3) rangadón történt botrányos jelenetek után nyílt levélben fordult az SZLSZ-hez (Szlovák Labdarúgó-szövetség), a Fortuna Ligát irányító LKU-hoz (Ligás Klubok Uniója) és a Játékvezetői Bizottsághoz. A dunaszerdahelyi klub felszólította Marián Ruzbarskyt, hogy mondjon le a Játékvezető Bizottság elnöki posztjáról, valamint felemelte szavát a szlovákiai stadionban rendszeresen előforduló rasszizmus és diszkrimináció ellen.

„Ha a ráadás perceiben nagyjából 40 személy (stábtagok, játékosok, biztonsági emberek) egymást kergetik egy telt házas stadionban az év mérkőzésének kikiáltott összecsapáson, akkor valami nem a tervek szerint alakult” (Fotó: Koncz Márton)

 

A vasárnapi mérkőzés utóhatásaként szeretnénk néhány észrevételt megosztani, továbbá cselekvésre kérni a szlovákiai labdarúgás szervezéséért és fejlődéséért felelős testületeket. Ha a ráadás perceiben nagyjából negyven személy (stábtagok, játékosok, biztonsági emberek) egymást kergetik egy telt házas stadionban az év mérkőzésének kikiáltott összecsapáson, akkor valami nem a tervek szerint alakult. Úgy gondoljuk, hogy önök – figyelembe véve a szervezeteik küldetését és célkitűzését – kötelesek reagálni a fentebb említett történésekre és megtenni a szükséges intézkedéseket a jövőbeli hasonló helyzetek megelőzésének érdekében” – áll a levél elején.

„Vasárnap, a Slovan elleni mérkőzést követően a vezetőedzőnk Dohál úr (ő fújta a márciusi Besztercebánya–DAC meccset, és a jelentések szerint az ő helytelen döntései után győzött a DAC. A Játékvezetői Bizottság az idény végéig eltiltotta – a szerk.) Alcatrazba való száműzetéséről beszélt, és nyilvánosan megkérdezte, mit reagál majd a Játékvezetői Bizottság Glova úr teljesítményének elemzését követően, amelyet az említett vasárnapi találkozón nyújtott. Részben arra a szituációra hivatkozunk, amelynél Glova urat kihívták a VAR-képernyőhöz, hogy nézzen meg egy büntetőgyanús helyzetet a hatvanadik percben. Kíváncsian várjuk az okokat, amelyek miatt úgy döntött, hogy az eset részletes tényeinek ismeretében és az érvényben levő szabályok fényében sem ítél büntetőt. Visszautalnánk, Ruzbarsky úr a Játékvezetői Bizottság elnökeként a televízióban tett kijelentésére 2023. május 8-ról és május 9-ről, amellyel hozzájárult ahhoz a nézőponthoz, miszerint a Slovan első gólját tévesen érvénytelenítették. Ez az álláspont és annak időzítése megvetendő kísérlet arra vonatkozóan, hogy elfedje a saját és a működésképtelen bizottsága hiányosságait, miközben kétségbeesetten próbálja megtartani pozícióját. Úgy gondoljuk, szerkezeti reformok szükségesek a játékvezetőink teljesítményének fejlesztésére és a tőlük elvártak fenntartására. Ezennel felszólítjuk Ruzbarsky urat, hogy vállaljon felelősséget a sajnálatos történtekért, és mondjon le a Játékvezetői Bizottság elnöki posztjáról” – folytatódik a levél.

Ezután a sárga-kék klub rámutat a szlovák stadionokban a DAC-meccseken rendszeresen tapasztalható rasszizmusra és diszkriminációra.

„A Ligás Klubok Uniójának az a küldetése, hogy sporttechnikai és marketingszempontból felügyelje a legmagasabb szintű szlovákiai bajnokság menedzsmentjét. Ami a marketinget illeti, szeretnénk felhívni a figyelmet az önök szociális médiaplatformjain megtalálható rendszeres rasszizmusra és kirekesztésre a klubunk márkájának felhasználásával kapcsolatban. Az SZLSZ is közvetlenül felelős a FIFA és az UEFA célkitűzéseinek megvalósításáért és mint ilyen, önök viselik a legnagyobb felelősséget a FIFA és az UEFA azon küldetéséhez való hozzájárulásban, amelynek célja a rasszizmus és a diszkrimináció kiirtása. Az UEFA-t mint kompetens szervezetet ugyancsak értesíteni fogjuk arról, hogy az SZLSZ keveset tett meg annak érdekében, hogy kiirtsa a rasszizmust és a diszkriminációt országunk stadionjaiból.”

A szlovák közszolgálati televízióban megszólalt a volt szlovák játékvezető-partjelző, Roman Slysko, aki többek között ott volt 2008-as BL-döntőn.

„Ha nem igazi személyiség az, aki vezeti a játékvezetőket, az régen rossz. Az elnöknek természetes tekintélynek kell lennie. Nem olyan személynek, aki fenyegetéssel vagy fenyegetéssel kényszeríti ezt ki” – nyilatkozta Slysko, aki szerint a következő ok, hogy nem működik jól a játékvezetői testület az, hogy nem megfelelő emberek a játékellenőrök, nem szakmai alapon, hanem különböző érdekek miatt kapnak ilyen funkciót.

„Nem történhet meg, hogy egy volt harmadosztályú játékvezető mint ellenőr szakmailag ítéli meg például Ivan Kruzliak FIFA-játékvezető ítéleteit. Például ő is érthetetlen büntetést kapott, amely után nem vehetett részt a 2021-es Európa-bajnokságon. Kíváncsi vagyok, mi lesz a vasárnap hibázó Glova bíróval. Nagy különbség van büntetés és büntetés között: azért állítom egy időre félre, hogy ebből tanuljon” – tette hozzá Roman Slysko.

SZLOVÁK FORTUNA LIGA
RÁJÁTSZÁS, 8. FORDULÓ
DAC 1904–Slovan 2–3 (1–1)
Dunaszerdahely, Mol Aréna, 12 211 néző. Vezette: Glova
Gólszerző: Krsztovics (5.), Ramadan (80.), ill. Lovat (41.), A. Green (74.), Weiss (90+4. – 11-esből)
Kiállítva: Weiss (98.)

2023.10.02 00:13:08

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A minap egyszer az jutott eszembe, milyen csodálatos lenne, ha egyszer csak betoppannál a »mackós«-ra, hogy újra itt vagy, csak egy félreértés volt ez az egész. Elképzeltem, hogy odaszaladok, és újra megölellek és megölelsz. Micsoda boldogság lenne. Aztán arra gondoltam, hogy de hiszen éppen ez vár ránk egyszer.

2023.10.01 15:42:42

Minden más foci nemzetisport.hu

Csak egyetlen gólt láthattak a nézők, a hazai támadásokban nem volt elég veszély.

2023.09.30 20:10:46

Minden más foci nemzetisport.hu

Kevés volt Stefanescu bombagólja Hagiék ellen, csereként állt be a kis Rivaldo, illetve Kecskés Ákos és Varga Roland is.

2023.09.30 14:44:48

Minden más foci nemzetisport.hu

Az észak-bácskaiak csütörtökön a görög Olympiakoszt fogadják a TSC Arénában.