12 ezer néző, dulakodások, 104 perces csata: nyert Dunaszerdahelyen a Slovan

Vágólapra másolva!
2023.05.07. 17:20
Történetének egyik legfontosabb mérkőzésén 3–2-re kikapott odahaza a DAC a Slovantól, ezzel a pozsonyiak gyakorlatilag megnyerték a bajnokságot is.
Sajnos elszálltak a szerdahelyi bajnoki remények... (Fotó: Koncz Márton)
A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Sajnos elszálltak a szerdahelyi bajnoki remények... (Fotó: Koncz Márton) A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

SZLOVÁK FORTUNA LIGA
RÁJÁTSZÁS, 8. FORDULÓ
DAC–Slovan 2–3 (1–1)
Dunaszerdahely, Mol Aréna, 12 211 néző. V: Glova
DAC 1904:
Petrás – Alex Pinto, Kruzliak, Brunetti, Andzouana (E. Davis, 11.) – Nebyla, Kácer, Kalmár Zs. – Blackman (Ramadan, a szünetben), Krsztovics, Veselovsky (Niarhosz, 77.). Vezetőedző: Adrián Gula
Slovan: Trnovsky – Medvedev, Kasia, De Marco, Lovat – Kucka, Csakvetadze (Barszegjan, 89.), Kankava – Csavrics (Zmrhal, 83.), Abubakari (Weiss, 89.), A. Green. Vezetőedző: id. Wladimír Weiss
Gólszerző: Krsztovics (5.), Ramadan (80.), ill. Lovat (41.), A. Green (74.), Weiss (90+4. – 11-esből)
Kiállítva: Weiss (98.)

Az élcsoport: 1. Slovan 66 pont, 2. DAC 61, 3. Spartak Trnava 46

ÖSSZEFOGLALÓ

A DAC történetének legfontosabb meccse? Ezt a kérdést feszegették a szakértők, a szurkolók vagy éppen a felvidéki Pátria Rádióban is a mérkőzés előtt. Merthogy volt egy aranykora a Dunaszerdahelyi AC-nek az 1980-as években is, amikor Csehszlovák Kupa-győztes lett, vagy említhetnénk, hogy 1988-ban európai kupameccset játszott a Bayern München ellen – ám bajnok még sohasem volt a csallóközi és felvidéki magyarság együvé tartozását szimbolizáló DAC, márpedig a rekordbajnok nagy rivális, a szlovák nemzeti többség kirakatcsapatának számító pozsonyi Slovan elleni hazai győzelem azzal az ígérettel kecsegtetett, hogy karnyújtásnyira kerül a bajnoki cím. Ez esetben ugyanis az élre állna egy ponttal a DAC, éppen a Slovant megelőzve, és utána már csak két forduló van hátra, a DAC utazik Zsolnára, majd fogadja a Besztercebányát. Maradjunk annyiban: a Világi Oszkár dunaszerdahelyi klubtulajdonos nevével fémjelzett időszak (2014. februárja óta) legfontosabb mérkőzése következett.

A felvezetés természetesen ennek megfelelő volt. Mondani sem kell, telt ház volt a Mol Arénában, sőt rekordlétszám, 12 211 néző. A vendégek – akiknek a keretében nem volt ott Holman Dávid, akinek az idény végén lejár a szerződése – buszát hanggránátokkal és repülő öngyújtókkal fogadták a hazai drukkerek a stadion parkolójában, igaz, a fővárosiak vélhetően szándékosan későn érkeztek (alig egy óra húsz perccel a kezdőrúgás előtt), hogy kiprovokálják az atrocitást. Aztán a DAC klubhimnuszává nemesedett Ismerős Arcok-dal, a Nélküled elhangzása után a Slovan-tábor azt skandálta:„Szlovákiában csak szlovákul!”– erre jött válaszul a magyar Himnusz 11 ezer torokból.

Hát még akkor hogy zengett-zúgott a stadion, amikor az ötödik percben megszerezte a vezetést a Dunaszerdahely! A csapatkapitány, a 33-szoros magyar válogatott Kalmár Zsolt passzából hét méterről, ballal talált be Nikola Krsztovics, labdája a lécről vágódott a gólvonal mögé.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, a DAC korábbi vezetőedzője is ott volt a lelátón, miként a határon túl, magyar identitású klubok elnökei, így Diószegi László (Sepsiszentgyörgy) és Zsemberi János (Topolya). Ők is örömmel konstatálhatták, hogy a 12. percben hiába egyenlített Abdul Malik révén a Slovan, kezezés miatt – a VAR segítségével – érvénytelenítették a gólt.

Állt már a DAC a Fortuna Liga tabelláján élén nemrégiben, ám az esélyesség terhe mintha agyonnyomta volna a játékosokat. A Slovan elleni rangadót megelőző négy bajnoki mérkőzéséből csupán egyet nyertek meg a sárga-kékek (azt is nagy nehezen, 2–1-re az Aranyosmarót ellen), kettőt pedig elveszítettek egy döntetlen mellett. Most, hogy vezettek, virtuálisan visszakerültek a táblázat tetejére – izgalmas kérdés volt, hogyan tudja kezelni ezt a helyzetet Adrián Gula vezetőedző együttese.

Jól futballozott a DAC, amellett, hogy kezdeményezőbb volt a fővárosi csapat a hátrányban, de mindig ott volt a veszély a hazai ellentámadásokban, és mentálisan is erősnek tetszett a csallóközi együttes. Ám a 42. percben, szinte a semmiből egyenlített a Slovan, Lucas Lovat a tizenhatos bal sarkáról ballal szépen kilőtte a hosszú, bal alsó sarkot.

A fordulás után, az 51. percben őrületes hazai helyzet maradt ki, közvetlenül egymás után kétszer is a gólvonalról mentettek a pozsonyiak. Öt perccel később viszont a Slovan szerezhetett volna vezetést, Andre Jay Green lövését bravúrral védte Samuel Petras.

Lüktető, jó iramú volt a mérkőzés, a feszültség pedig kézzel tapintható, minden játékvezetői ítéletet eltúlzottan heves reklamáció követett a kárvallott fél részéről.

Hát még akkor az mekkora felháborodást váltott ki a 60. percben a hazai szurkolókból, amikor a játékvezető nem ítélt büntetőt, miután Lucas Lovat a tizenhatoson belül kézzel ütötte el a labdát Nikola Krsztovics elől! Megítélésünk szerint ez a kezezés a Holdról is látszott – ám Filip Glova a videós visszanézés után sem látta annak...

A 74. percben pedig a vezetést is megszerezte a Slovan, Giorgi Csakvetadze bal oldali szögletét követően Andre Jay Green középről, három méterről bal belsővel az üres kapu közepébe passzolta. A 80. percben azonban visszatértek a hazai remények, Kalmár Zsolt jobb oldali szögletét a korábbi ferencvárosi szír légiós, Ammar Ramadan fejelte 11 méterről a bal felső sarokba!

(Fotó: Koncz Márton)
(Fotó: Koncz Márton)

Hajtott, taposott a győztes gól megszerzéséért a DAC, az utolsó tíz percben teljesen beszorította a kapuja elé a Slovant. Egy kontratámadás végén azonban Carlos Alexandre Reis kézzel ért a labdába a tizenhatoson belül, a megítélt büntetőt pedig Vladimír Weiss a balra vetődő kapus mellett a jobb alsó sarokba lőtte. A heveskedő gólszerzőt kiállították, majd tömegverekedés tört ki a pályán...

Győzelmével a Slovan előnye öt pontra nőtt két fordulóval a vége előtt, így lényegében bajnoknak tekinthető.

NÉLKÜLED, PARÁDÉS ÉLŐKÉP, HIMNUSZ – FANTASZTIKUS VOLT A HANGULAT

KALMÁR: SOKAN NEM AKARJÁK, HOGY OLYAN CSAPAT LEGYEN BAJNOK, MINT MI

(Fotó: Koncz Márton)
(Fotó: Koncz Márton)
(Fotó: Koncz Márton)
(Fotó: Koncz Márton)

PERCRŐL PERCRE

90+12. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+11. perc Ramadan bead egy szögletet jobbról, de rossz középen Kácer fejese.

90+10. perc Kalmár lök a bal szélen.

90+8. perc Nikola Krsztovics kap sárga lapot a kapus ellökéséért.

90+7. perc Sárga lap Adrián Gulának. Miért pont ő, amikor 40-en dulakodtak egymással a gyepen? A nap rejtélye.

90+5. perc Sárga lap a gólszerzőnek, levette a mezét. Weiss beint a hazai tábornak, általános dulakodás, pályán a kispadok is.

90+4. PERC VLADIMÍR WEISS jobbal a jobb alsóba lő, Petrás balra el. Kankava összevész egy biztonsági őrrel.

90+3. perc Vernon De Marco kap sárga lapot, mosolyog, mert a pogóval elment két perc.

90+3. perc Petrás beszél a segédedzővel, majd elkotorja Weiss elől a mészpöttyöt. De Marco s Davies lökdösődik, majd kitör az általános dulakodás.

90+1. perc Büntető a Slovannak, és sárga lap Miroslav Kácernek, aki kézzel blokkolta Weiss 18 méteres, jobblábas lövését.

Hét perc lesz a ráadás!

90. perc
Krsztovics kiharcol a jobb szélen egy sarokrúgást.

89. perc Abubakari és Csakvetadze le, ifj. Vladimír Weiss ésTigran Barszegjan be.

88. perc Pinto lapos passzát Krsztovics jobbal a bal felső mellé rúgja kissé jobbról, 15 méterről. Nem sokkal...

87. perc Brunetti lövését blokkolják, szöglet. Davis adja be most, balról, ment fejjel az ötösön De Marco Pinto. 24 méteres lövése is a védőké.

85. perc Pinto passza túl hosszú a jobb szélen meginduló Krsztovicsnak.

83. perc Csavrics le, Jaromír Zmrhal be.

80. PERC DE MÉG MENNYIRE AZ, Cavrics elől AMMAR RAMADAN a bal felsőbe fejel 11-ről, picit balról. Nagy és fontos gólt: 2–2!

80. perc Krsztovics jobbal a bal felsőbe lőne, Trnovsky eléri a 17 méteres, jobblábas lövést. Kalmár szöglete remek...

77. perc Jannisz Niarhosz be, Veselovskynak nem ment ma. Szélső helyett ék.

77. perc Ramadan jobb oldali beadását menti Medvedev a gólra éhes Kalmár elől.

75. perc Sárga lap az idősebb Vladimír Weissnek.

Green angol, az Aston Villa neveltje, sokszoros U-válogatott volt.

74. PERC VEZET A SLOVAN, Csakvetadze bal oldali szögletét elméri Petrás, GREEN középről, három méterről bal belsővel az üres kapu közepébe passzol, Pinto elől. 1–2!

73. perc Nyom a Slovan, Green ballal hatról a kapusba lő, a labda Brunetti fejére pattan, onnan meg a jobb alsó mellé.

69. perc Ramadan Kalmár passza után kissé jobbról 17-ről Kankavába lő.

65. perc És nincs 11-es!

63. perc Spori a kis TV előtt, tudjuk, mit szokott ez jelenteni...

Ramadan és De Marco dulakodással oldja az izgalmakat.

60. perc
Lovat hátranyúlva kézzel ment Krsztovics elől, az ötösön, mint mond a VAR? Megtudjuk hamarosan.

59. perc Green bal oldali beadását Csavrics öt méterről, középről a bal oldali kapufára fejeli, félmagasan.

58. perc Lovat ballábas, baloldali kornerét Kucka öt méterről a bal alsó mellé fejeli, közben hatalmasat taszítva Nebylán. De újabb korner.

56. perc Green lő a jobb alsó felé jobbal Kruzliak bakija után, Petrás jobbra vetődve eléri a labdát.

52. perc Ramadan és Green összefejel, ápolás.

A VAR szerint sem ért 11-est.

51. perc
Kalmár jobb oldali szöglete után Nebyla két méterről, Krsztovics sokkal közelebbről lő kapura, de ment a kivetődő kapus mindkétszer. Kalmárba nagyot rúg az ötösö jobb sarka előtt Kucka. Tovább...

48. perc Green emel balról nem sokkal a túlsó sarok mellé.

47. perc Kalmár jobb oldali beadását az ötös rövid sarkáról a kapu hosszú sarka mellé fejeli Brunetti!

46. perc Veselovsky távoija távolról sem veszélyes.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Ammar Ramadan a pályán.

Fotó: Koncz Márton
Fotó: Koncz Márton


49 százalékban volt a labda a hazaiaknál, 3-szor lőttek kapura, egyszer a kapu felületére, a másik oldalon ez az arány 6/1.

E párharc legjobb góllövői:
Andraz Sporar 6
Eric Ramírez 5
Juraj Halenar 5
Mohammed Rharsalla 5
Pavol Masaryk 3


45+4. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+3. perc Csakvetadze megindul, de a passzával Lovat ballal 20-ról a bal alsó mellé lő, laposan.

45+2. perc Aboubakari megy hátra, hogy nagyot rúgjon Kalmárba.

A brazil Lovat mst szerezte az első gólját az idényben.

45. perc Krsztovics jobbal 16-ról a bal alsó mellé lő, de előtte kezezett.

44. perc Három perc a ráadás.

Pinto könnyen megadta magát, az ötösön meg beeért fejjel a labdába Kruzliak, így lett védhetetlen a tekerés.

41. PERC EGYENLÍT A SLOVAN, De Marco passzát a 16-os bal sarkára belépve bal külsővel félmagasan a hosszú sarokba rúgja a balhétvéd LUCAS LOVAT. 1–1!

Kalmár rengeteget reklamál, ez nem fog jóra vezetni.

40. perc Veselovsky Blackman fejese után jobbal 24-ról a léc fölé lő.

38. perc Medvedev beadását a jobb sarok elé fejeli Green hétről, Csakvetadze visszasarkazza a labát, de ez már Petrásé.

37. perc Krsztovics megindul, az ötös bal sarka előtt szereli őt De Marco, hatról kapura lő Blackman, de bátor kivetődéssel ment előle Trnovsky. Ápolás.

36. perc Medvedev sokadszor rúgja meg Kalmár Zsoltot, kap is egy sárga lapot! Kalmár, reklamálásért.

34. perc Kucka hétről kapura fejel a felfutó Lovat ballábas beadását követően, Petrás jobbra vetődve fogja a labdát.

A hazai közönség még hazai gólokat szeretne látni.

30. perc Csavrics jobb oldali beadása Brunettié.

28. perc Kucka odalép Kácernek, ápolás.

Kalmár: 29 meccs az idényben, 9 góllal és 6 gólpasszal.

Fotó: Koncz Márton
Fotó: Koncz Márton

27. perc Kalmár jobbal 24-ről a sorfalba lő.

26. perc Guram Kasia felrúgja a 16-os előtt cselezgető Kalmárt, sárga lap.

Kucka játszott a Milanban, a Genoában, a Parmában és a Watfordban is.

19. perc Kucka jobb oldali beadását eltalálja most fejjel Csavrics az ötösön, kissé jobbról... de a jobb, azaz a túlsó felső fölé talál.

16. perc Csakvetadze bal oldali beadását az ötös jobb sarkáról jobbal Green a léc fölé vágja. Előtte a labda mellé fejelt az ötösön, középen Csavrics.

De De Marco kezéről pattant a labda az ék elé! VAR, a kis TV előtt a spori. Tudjuk, mit jelent ez általában... ÉS NEM GÓL A GÓL!

11. PERC EGYENLÍT A SLOVAN? Egy bal oldali szöglet De Marcóról az ötös jobb sarkán álló MALIK ABOUBAKARI elé pattan, aki ballal félmagasan a bal sarokba lő. 1–1?

11. perc Eric Davis be, Andzouana lesérült.

9. perc Krsztovics labát szerez, Kalmár 22 méteres lövése kapuscsemege.

8. perc Kalmár jobb oldali szögete éppen csak magas középen Krsztovicsnak, akit jól fogott Kankava.

Fotó: Koncz Márton
Fotó: Koncz Márton

Krsztovics: 33 meccs az idényben, 24 góllal és 4 gólpasszal.

5. PERC EZ MÁR JOBB, Kalmár jobbról a slovanosok által keltett füstgomoly leple alatt tökéletesen passzol NIKOLA KRSZTOVICS elé, aki kissé balról ballal hétről a léc alá lő, a jobb felső sarokba. Veszelovszky előtte sarkazni akart, de végül elengedte a labdát: 1–0!

5. perc Veszelovszky passzol a jobbon felfutó Pintónak, de rossz a beadás.

2. perc Slovan-beadás jobbról, nagy tolongás belül. Csakvetadze beadása után tisztáz középen Andzouana, lőhetett volna tízről Green, de nem merte kapásból elvállalni, a levétel meg rossz.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

Parádés élőképpel készülltek a hazai drukkerek, remek a hangulat, telt ház. Hatalmas füst a stadionban, késik a kezdés. Addig is eléneklik a Himnuszt a drukkerek.

Marco Rossi is a stadionban.

A hazaiak tiszta sárgában, a vendégek zöld-fehér mezben és fehér nadrágban.

Fotó: Koncz Márton
Fotó: Koncz Márton

Nélküled, itt tudják csak, miért fontos ez a dal.

Feltüzelten várjuk a vasárnapi csatát, és szurkolóink támogatásától fűtve mindent megteszünk a győzelem érdekében. Csak a három pont megszerzésével lennénk elégedettek. Adrián GULA, a DAC vezetőedzője.

Fotó: Duducz Tibor
Fotó: Duducz Tibor

A dunaszerdahelyi gárda az előző fordulóban vereséget szenvedett a Zólyombrézó otthonában, a Nemzeti Sportnak nyilatkozó Kalmár Zsolt szerint azóta kitisztultak a fejek. „Elszántan és motiváltan várjuk a vasárnapi rangadót, tudjuk, hogy a győzelem három pontnál is többet érhet − mondta a DAC válogatott középpályása. − Nem lehetünk fáradtak, ilyen közönség előtt főként nem, biztos vagyok benne, hogy a vérünket adjuk a győzelemért. Az előző két fordulóban sajnos csak egy pontot szereztünk, mert görcsösen futballoztunk. Ezúttal élveznünk kell a játékot, az vezethet sikerre. Három meccsünk van hátra, mind a hármat meg kell nyerni, és ha úgy lesz, miénk a bajnoki cím.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik