DAC: A focikollektíva csak úgy működhet, mint a házasság – Janeiro

DUDUCZ TIBORDUDUCZ TIBOR
Vágólapra másolva!
2021.11.12. 16:38
null
Joao Janeiro készen áll a munkára Dunaszerdahelyen (Fotó: Török Attila)
Megérkezett Joao Janeiro Dunaszerdahelyre, ahol Németh Antalt váltotta a felvidéki klub kispadján. A Kisvárdáról távozó portugál mester a DAC tizedik edzője azóta, hogy Világi Oszkár 2014-ben a sárga-kék klub tulajdonosa lett.

 

„Az elmúlt években sokszor történt edzőváltás aDAC-nál, nagyon bízom benne, hogy Joaóval hosszú távon tudunk együttműködni” – mondta Jan Van Daele, aklub sportigazgatója az edzőt bemutató sajtótájékoztató elején.

„Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek. Büszkeség és megtiszteltetés tölt el, hogy egy ilyen gazdag múltú klubnál dolgozhatok. Egy olyan klubban, amely az utóbbi években nagyon sokat fektetett afociba. Fantasztikus a stadion, az akadémia – mondta Joao Janeiro, aki egyelőre csak arövid távú célokról beszélt. – Jó játékkal, jobb eredményekkel örömet szereznénk aszurkolóknak, feljebb akarunk lépni atáblázaton. Azonban nem szeretnék sokat beszélni, dolgozni jöttem Dunaszerdahelyre.”

A portugál mester jelenleg nem tervezi ajátékoskeret téli megerősítését.

„Úgy gondolom, minőségi játékosok alkotják akeretet. Elég megemlíteni, hogy jelenleg tizenegy játékosunkkal számolnak anemzeti csapatuknál is. Az első, amit ajátékosoknak mondok, hogy segíteni jöttem, de megkérem őket, hogy ők is segítsenek nekem. Egy focikollektíva csak úgy működhet, mint aházasság, egymást kell segítenünk. Tudatosítaniuk kell, hogy egyénileg nem tudunk semmit sem elérni. Csak együtt” – folytatta Janeiro.

AKisvárdáról Dunaszerdahelyre költöző negyvenéves tréner aNemzeti Sport kérdésére visszatekintett az előző napokra, amikor jelentkezett aDAC.

„Nem volt egyszerű döntés, hisz egy edző kötődik aklubjához és ajátékosaihoz. Ha azonban egy olyan klub, mint aDAC tesz ajánlatot, akkor nem gondolkodik” – mondta Janeiro.

Kedden úgy tűnt, hogy aportugál mester Kisvárdán marad, de szerdára változott ahelyzet, a döntés nem is elsősorban az ő kezében volt, de könnyen elfogadta, ami történt, mert elmondása szerint figyelte aszlovák bajnokságot, és tisztában van a dunaszerdahelyi klub jelentőségével.

„Minden edző képben van, ha akörnyékbeli ligákról van szó, aDAC-ot pedig Magyarországon mindenki követi” – mondta a portugál.

Jan Van Daele sportigazgató elárulta, miért esett aválasztás Joao Janeiróra.

„Azt a stílust, amelyet játszani szeretnénk, aKisvárda képviselte. AVárda agresszívan, nagy lelkesedéssel játszik, alabda elvesztése után két-három másodpercen belül visszazár. Így szeretnénk játszani, ezt várja el aszurkolótáborunk – fogalmazott a dunaszerdahelyi sportvezető. – Sajnos, az elmúlt hetekben statikus, lassú volt ajátékunk, nagyon jól olvashatók voltunk.”

Van Daele a lapunk kérdésére részletesen kitért aKisvárda vezetőivel zajló tárgyalásokra:

„Játékost csak két időszakban lehet szerződtetni, az edzőkre nem vonatkozik ilyen korlátozás. Idény alatt így is ez az egyik legnehezebb dolog. Sokáig támogattuk Németh Antalt, de már tovább nem lehetett. Lépnünk kellett. Természetesen tudjuk, hogy agyengébb szereplésért nem csak az edző afelelős. Nehéz volt megszerezni aportugál mestert, mivel aKisvárda nagyon jól szerepelt az NB I-ben. Nagyon örülök, hogy sikerült megegyeznünk Joao képviselővel és aklubbal is.”

Jelenleg aDAC csak ötödik a Fortuna Ligában, az első helyezett Slovanhoz képest 14 pont ahátránya.

„Nem szeretnék konkrét célokról beszélni. Főleg ajátékon szeretnénk javítani, tudom, mire képesek ajátékosok. Segíteni fogjuk őket, hogy alehető legjobban teljesítsenek. Minden egyes meccset meg akarunk nyerni, és majd avégén kiderül, mire lesz elég“ – zárta a belga sportigazgató.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik