CIES: Mbappé a legértékesebb labdarúgó, Szoboszlai megelőzi Szont

Vágólapra másolva!
2022.06.07. 11:24
null
A világ két legértékesebb labdarúgója, Vinícius Jr. és Kylian Mbappé (Fotó: Getty Images)
Kylian Mbappé a világ legértékesebb labdarúgója a CIES Football Observatory nevű svájci elemzőcsoport szerint. A dobogóra a Real Madrid brazil szélsője, Vinícius Júnior és a Manchester City világsztár csatára, Erling Haaland fért még oda.  


A kedden közzétett tanulmány alapján a 23 éves világbajnok francia támadó, Kylian Mbappé – aki tavalyelőtt első, 2021-ben ugyanakkor csak 12. volt a listán – piaci értéke 205.6 millió euró (79.9 milliárd forint).

Mögötte a friss Bajnokok Ligája-győztes Real Madrid brazil szélsője, Vinícius Jr. (185.3 millió euró) a második, míg a nyáron a Borussia Dortmundot az angol bajnok Manchester City kedvéért elhagyó, norvég Erling Haaland (152.6 millió euró) a harmadik.

A legjobb ötbe még Pedri, az FC Barcelona 19 éves középpályása (135.1 millió euró) és a Dortmund angol középpályása, Jude Bellingham (133.7 millió euró) fért be.



A 100 fős lista 83. helyén foglal helyet az RB Leipzig magyar válogatott középpályása, Szoboszlai Dominik, akinek értéke (54.2 millió euró) alig marad el a Mohamed Szalahétól, ráadásul megelőzi a Tottenham friss PL-gókirály klasszisát, Szon Hung Mint.

 

A hátvédek közül a Manchester Cityben futballozó portugál Ruben Dias (109.6 millió euró), a kapusok között a PSG-ben szereplő olasz Gianluigi Donnarumma (73.7 millió euró) áll a legelőkelőbb helyen a 100 játékost tartalmazó listán, amelyről 41-en szerepelnek a Premier League-ben.

(MTI)

Érdekesség, hogy habár nem most éli története legsikeresebb napjait az FC Barcelona, a katalán klub adja (a Manchester Cityvel holtversenyben) a legtöbb játékost a top 10-be: Pedrit, Frenkie De Jongot és Ferran Torrest.

Ahogyan az a listán elfoglalt helyezéseken is látszik, a CIES a legtöbb esetben komoly hangsúlyt fektetett az életkorra és az elérhető potenciálra – mint mindig.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik