Bayern: 23! ETO: 30! Fola: 83! Európa bűvös futballszámai

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2013.06.05. 21:00
null
Ünneplés a Bayern tökéletes idényének a végén: ellenállók híján a harcnak vége (Fotó: Reuters)
A Bajnokok Ligáját, a Bundesligát és a Német Kupát egyaránt megnyerő Bayern München kimagaslik a 2012–2013-as európai labdarúgóidény bajnokcsapatai közül, ezt kőbe véshetjük. De mi van a többiekkel? Kik dupláztak? Hányan védték meg bajnoki címüket? Van-e, aki még a Győri ETO-nál is hosszabb ideje várt az aranyéremre? Hogyan teljesítettek a rekordbajnokok? Köszöntött-e Európa vadonatúj aranyérmest? Terítéken Európa 52 futballbajnokságának aranyérmese.

A bevezetőben említett nagy nemzetközi hármas tarolást (Großen Triple) története során először bemutató Bayern München mellett akad még néhány európai bajnokcsapat, amelyik egészen különleges bravúrt hajtott végre az elmúlt egy esztendőben. Illetve, hogy pontosak legyünk: folytatta a korábbi év(ek)ben megkezdett bravúrhalmozást.

BAJNOKI ARANYAT IS, KUPÁT IS NYERTEK
(Zárójelben: történetük során eddig hányszor értek el ilyen duplát.)
Bayern München (9)
Celtic (15)
CSZKA Moszkva (6)
Dinamo Tbiliszi (8)
Legia Warszawa (5)
Maribor (4)
Neftci (3)
Olympiakosz Pireusz (16)
Sahtar Doneck (5)
Slovan Bratislava (5)

A Sahtar Doneck az egymást követő harmadik évben hajtotta végre a duplát Ukrajnában (bajnoki cím + hazai kupa), bajnoki aranysorozata öt esztendőnél tart. Csak egy lépcsőfokkal feszít lejjebb a görög Olympiakosz Pireusz és a szlovén Maribor: e két csapat 2011-ben még nem, de tavaly és az idén már duplázott hazájában. A Sahtarral ellentétben mindkét klub vezeti bajnoksága örökranglistáját, a Maribor (11) sorozatban négyszer nyert, míg a Megyeri Balázs személyében magyar kapust foglalkoztató pireusziak (40) a legutóbbi 17 bajnoki kiírásból 15-öt (!) aranyéremmel fejeztek be Görögországban.

CSAK TÍZEN VANNAK A DUPLÁZÓK

A további hat duplázó közül a Neftci immár három éve bajnok Azerbajdzsánban (mellesleg nyolc elsőséggel az ország legeredményesebb klubja), és hozzá hasonlóan a skót Celtic is megvédte bajnoki címét (a glasgow-iak még egy vonatkozásban legek az idei aranytablón: nekik van a legtöbb bajnoki címük – a rangsort lásd kicsit lejjebb).

A további duplázók közül a lengyel Legia Warszawa és az orosz CSZKA Moszkva hét év után lett bajnok, a grúz Dinamo Tbiliszi öt évet várt ugyanerre, míg a pozsonyi Slovan két esztendő elteltével ünnepelhetett újra bajnoki címet.

Érdekesség, hogy egy évvel korábban majdnem kétszer ennyi csapat duplázott Európában: akkor 17 bajnok lett egyben kupagyőztes is a hazájában, köztük a DVSC-Teva.

LEVAKARHATATLAN CÍMVÉDŐK ÉS ERŐSÖDŐ ÚJ VÉGVÁRAK

Túl vagyunk a duplázókon, vegyünk hát szemügyre közelebbről egy másik „elitet az elitben": azokat a csapatokat, amelyek egymás után másodszor (harmadszor, negyedszer...) nyerték meg hazájuk bajnokságát. Nincsenek kevesen: Európában 52 bajnokot avattak tavasszal (illetve közülük 11-et még tavaly ősszel a naptári évet követő, többnyire észak-európai bajnokságokban), és az aranytársaság tagjainak pontosan a fele (26) címvédő!

JELENLEG FUTÓ BAJNOKI SOROZATOK
8-szor egymás után bajnok: Dinamo Zagreb
7-szer: BATE Boriszov
6-szor: Partizan
5-ször: Ekranas, Sahtar Doneck
4-szer: Basel, HJK, Maribor
3-szor: Ajax, Neftci, Olympiakosz Pireusz, Porto, Skënderbeu
2-szer: Anderlecht, Celtic, Galatasaray, Juventus, Ludogorec, Lusitanos, Molde, Sahtyor Karagandi, Sheriff Tiraspol, The New Saints, Tre Penne, Vardar, Zeljeznicar

A névsor oldalt megtekinthető, de néhány klub rászolgált arra, hogy külön is szóljunk egyeduralmáról. Magától értetődön egyikük bajnoksága sem tartozik Európa legerősebbjei és leggazdagabbjai közé (azokban hagyományosan nagyobb a hirig), arról azonban ne feledkezzünk el, hogy az egyik „kiskirály”, a Svájcban egymás után négyszer megkoronázott FC Basel nemzetközi szinten is versenyképes produkciót nyújtott (Európa-liga-elődöntő).

Mindazonáltal számszakilag a Dinamo Zagreb kívánkozik az élre, amely sorozatban nyolcadik alkalommal lett Horvátország bajnoka. Nem sokkal marad el tőle a fehérorosz BATE (7), a szerb Partizan (6), a litván Ekranas (5), a finn rekordbajnok HJK (4) és a már feljebb megdicsért Sahtar, Maribor duó sem.

Érdekesség, hogy akad a címvédők között öt olyan csapat is, amely az utóbbi két idényben megszerzett két bajnoki címe előtt még sohasem volt aranyérmes hazája élvonalában. Eme erősödő „új végvári láncolat" bástyáit a bolgár Ludogorec, a norvég Molde, valamint futballhagyományokban kevésbé gazdag három ország képviselője, az andorrai Lusitanos, a kazah Sahtyor Karagandi és a San Marinó-i Tre Penne alkotja.

VAN, AKI 83 ÉVET VÁRT AZ ÚJABB ARANYRA

A korábban megnyert bajnoki címük/címeik mellé most újat nyerő csapatok majdnem fele legfeljebb csupán öt évet várt arra, hogy újra bajnokká koronázzák. Akad azonban olyan klub is, amelynek szurkolótábora demográfiai okokból teljesen kicserélődött a legutóbbi nagy ünneplés óta: Luxemburg legrégebbi futballklubja, az 1906-ban alapított Fola Esch – két sokat látott korábbi metzi futballistával, a menedzser Jeff Strasserrel és a vezetőedző Cyril Serredszummal a kormányrúdnál – 83 év után lett bajnok a nagyhercegségben!

ENNYIT VÁRTAK AZ ÚJABB BAJNOKI ARANYÉRMÜKRE
83 év: Fola Esch
35: Sligo Rovers
30: Győri ETO
19: PSG
15: Cliftonville
14: Sirak
10: Maccabi Tel-Aviv
7: Austria Wien, Legia Warszawa, CSZKA Moszkva, Steaua
6: Elfsborg
5: Dinamo Tbiliszi
4: EB/Streymur
3: Bayern München, Birkirkara, FH
2: Manchester United, APOEL, Viktoria Plzen, FC Köbenhavn, Barcelona, Slovan Bratislava

A sorban másodikként az ír Sligo Rovers következik, majd a harmadik helyen felbukkan a Győri ETO neve. Mint azt számos cikkünkben figyelemmel kísérhették a tavasz folyamán, Pintér Attila tanítványai kerek harminc esztendővel a Verebes-mágia beteljesülése után vitték újra a magyar bajnoki trófeát a Kisalföld fővárosába. A történeti hűség kedvéért: a győriek 1963, 1982 és 1983 után negyedszer lettek bajnokok.

Ha nem is ilyen hosszú ideje, de kis híján két évtizede várakoztak a Paris Saint-Germain drukkerei is, hogy újra bajnokcsapatuk legyen. Irgalmatlan mennyiségű pénz, továbbá Leonardo, Carlo Ancelotti, Zlatan Ibrahimovic, Javier Pastore, Lucas Moura, David Beckham és sokan mások közös erőfeszítése szükségeltetett ahhoz, hogy a PSG 19 év után újra megnyerje a legkiegyensúlyozottabb topligát, a francia Ligue 1-et.

Megemlítendő, hogy az aranyálmaikat viszonylag hosszú várakozás után beteljesítő csapatok között olyanok is előfordulnak, amelyek vezetik hazájuk bajnoki örökranglistáját. A BEK-győztes román Steaua (24 arany) hét év után lett bajnok, az egykor KEK-et nyerő grúz Dinamo Tbiliszi (14) öt évet várt, míg az izraeli rangsort vezető (a 20-as gyűjteményébe egy 1938-as tel-avivi regionális bajnoki címet is beleszámító) Maccabi Tel-Aviv kerek tíz esztendőt várt a trófeaemelés megismétlődésére.

REKORDBAJNOKOK ÉS DINASZTIÁK

S ha már szóba kerültek a rekordbajnokok: az idei bajnoki tablónkon 15 olyan dinasztikus klub található, amelyik legalább húsz alkalommal dekorálhatta magát az országos bajnoki címmel. Érdekesség, hogy közülük a legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező Celtic (44) ugyanúgy nem bajnoki rekorder a hazájában, ahogyan a Porto (27), az Austria Wien (24) és a Barcelona (22) sem az. A glasgow-i zöld-fehéreket a negyedosztályú száműzetésből a visszakapaszkodást már megkezdő Rangers (54), a többeket a Benfica (32), a Rapid Wien (32) és a Real Madrid (32) szorítja a második helyre.

A 2013-AS TABLÓ ARANYHALMOZÓI
44 bajnoki cím: Celtic
40: Olympiakosz Pireusz
32: Anderlecht, Ajax
29: Juventus
27: Porto
25: HJK, Partizan
24: Austria Wien, Steaua
23: Bayern München
22: APOEL, Barcelona
20: Manchester United, Maccabi Tel-Aviv

Az idén lépett be az európai negyvenesek meglehetősen szűk táborába a már szinte csak a saját rekordjaival versengő Olympiakosz Pireusz; az Ajax és az Anderlecht a harmincasok között gyarapodott, a Juventus is megközelítette ezt a határt (ha a calciopoli nem ragadja magával a 2005-ös és a 2006-os címet, már túl is lenne rajta). A húszas mezőben utazik a Bayern München és immár a Manchester United is, egy lépésnyire található onnan a török Galatasaray, míg a belgrádi Partizan hosszú üldözés után éppen most érte utol a nagy rivális Crvena zvezdát az egyesített (jugoszláv, szerb-montenegrói, szerb) örökranglista első helyén.

Tovább gyarapodott néhány „kisdinasztia" is, mindenekelőtt a BL-főtáblára is felsompolygó dán bajnok FC Köbenhavn (13 idény/9 bajnoki cím), a 13 idény alatt 12 aranyat betakarító moldovai Sheriff, az utóbbi időben hazájában dominánssá váló izlandi FH (9/6) és walesi The New Saints (9/6), továbbá a nagy múltú bosnyák Zeljeznicar (4/3) és ciprusi APOEL (7/4). Figyelemre méltó a korábban nem nagyon jegyzett Viktoria Plzen nyomulása is: a Viktorka az elmúlt három év leforgása alatt szerezte két bajnoki címét a patinás cseh bajnokságban.

HÁROM ÚJ NÉV A BAJNOKOK TABLÓJÁN

S végül, de nem utolsósorban: 2013 tavaszán, illetve 2012 őszén mindössze három európai országban avattak olyan bajnokcsapatot, amelyikkel ez a dicsőség korábban még nem esett meg az élvonalban. Az 1997-ben újraélesztett Kalju 2004-ben még a negyedosztályban forgatta a homokórát, majd fokozatos emelkedést követően, öt élvonalbeli idény után tavaly ősszel Észtország bajnoka lett.

A Daugava Daugavpils fiatal képződmény, 2001-ben alapították, és csak a múlt évtized közepe óta vitézkedik a lett élvonalban. Azonban alighogy kinőtte a középmezőnyt (kupagyőzelem, bronzérem), szinte azonnal bajnok lett a zsinórban három gólkirályi címet besöprő grúz Mamuka Gongadze vezérletével.

Utolsóként a Szutjeszka csatlakozott az aprócska csoporthoz. A közép-montenegrói Niksics városába való patinás, 85 éves klub annak idején az igen erős jugoszláv élvonalban is megmutatta magát, de története első (immár „csak" montenegrói) bajnoki címére a 2012–13-as szezon utolsó fordulójáig várnia kellett. Apró magyar vonatkozás: a csapat edzője, Dragan Radojicsics a Szima-éra kezdetén, 2001-ben a DVSC légiósa volt.

LABDARÚGÁS, EURÓPAI BAJNOKOK ÉS KUPAGYŐZTESEK, 2012–2013
Ország Bajnokcsapat Kupagyőztes
Albánia Skënderbeu
Laci
Andorra Lusitanos
UE Santa Coloma
Anglia Manchester United
Wigan
Ausztria Austria Wien
Pasching
Azerbajdzsán Neftci
Neftci
Belgium Anderlecht
Genk
Bosznia-Hercegovina Zeljeznicar
Siroki Brijeg
Bulgária Ludogorec
Beroe
Ciprus APOEL
Apollon
Csehország Viktoria Plzen
Jablonec
Dánia FC Köbenhavn
Esbjerg
Észak-Írország Cliftonville
Glentoran
Észtország* Kalju*Flora
Fehéroroszország* BATE Boriszov*Minszk
Feröer* EB/Streymur*Víkingur*
Finnország* HJK*Honka*
Franciaország PSG
Bordeaux
Görögország Olympiakosz Pireusz
Olympiakosz Pireusz
Grúzia Dinamo Tbiliszi
Dinamo Tbiliszi
Hollandia Ajax
AZ
Horvátország Dinamo Zagreb Hajduk Split
Írország*
Sligo Rovers* Derry City*
Izland*
FH*KR*
Izrael Maccabi Tel-Aviv
Hapoel Ramat Gan
Kazahsztán* Sahtyor Karagandi*Asztana*
Lengyelország Legia Warszawa
Legia Warszawa
Lettország* Daugava Daugavpils*Ventspils
Liechtenstein nincs bajnokság
Vaduz
Litvánia* Ekranas*Zalgiris
Luxemburg Fola Esch
Jeunesse Esch
Macedónia Vardar Teteksz
Magyarország Győri ETO
DVSC-Teva
Málta Birkirkara
Hibernians
Moldova Sheriff Tiraspol
Tiraspol
Montenegró Szutjeszka
Buducsnoszt
Németország Bayern München
Bayern München
Norvégia*
Molde*Hödd
Olaszország Juventus
Lazio
Oroszország CSZKA Moszkva
CSZKA Moszkva
Örményország Sirak
Pjunyik
Portugália Porto
Vitória Guimaraes
Románia Steaua
Petrolul Ploiesti
San Marino Tre Penne
La Fiorita
Skócia Celtic
Celtic
Spanyolország Barcelona
Atlético Madrid
Svájc Basel Grasshoppers
Svédország* Elfsborg*IFK Göteborg
Szerbia Partizan
Jagodina
Szlovákia Slovan Bratislava
Slovan Bratislava
Szlovénia Maribor
Maribor
Törökország Galatasaray
Fenerbahce
Ukrajna Sahtar Doneck
Sahtar Doneck
Wales The New Saints
Prestatyn Town
* A megjelölt sorozatok tavaszi-őszi rendszerűek, ezekben 2012 végén avattak bajnokot/kupagyőztest.

A 2012–2013-AS SZEZON KIESŐI

A 2013–2014-ES SZEZON ÚJONCAI

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik