Barca: a Depor ellen, a Milanra hangolva

Vágólapra másolva!
2013.03.09. 11:16
null
Jordi Alba az őszi, kilenc gólt hozó La Coruna-i mérkőzésen (4–5) a saját és az ellenfél kapujába is betalált (Fotó: Action Images)
Ha (futball)hétvége, akkor általában bajnoki csatározások az öreg kontinensen – néha kupaküzdelmek is, mint jelesül az előttünk álló víkenden. A „vegyes" hétvégére a hagyományoknak megfelelően Angliában kerül sor: az élvonal csapatai a 29. fordulónál tartanak, míg az FA-kupában a negyeddöntő találkozóit rendezik meg. Németországban a Bundesliga 25. fordulójára kerül sor – mindhárom dobogós ma lép pályára –, a spanyol Primera Divisiónban a 27., az olasz Serie A-ban a 28. kör van terítéken. Íme, a szombati program!

SPANYOLORSZÁG, PRIMERA DIVISIÓN

Négy mérkőzés szerepel a 27. forduló szombati játéknapjának programjában, köztük a 20 órakor kezdődő FC Barcelona–Deportivo La Coruna találkozó, amelyen a katalánok erőt meríthetnek a Milan elleni jövő heti Bajnokok Ligája-visszavágójukra. A Barcának rég nem tapasztalt mély gödörből kellene kimásznia – utóbbi négy tétmeccséből hármat elveszített (a Milantól 2–0-ra, a Real Madridtól 3–1-re, majd 2–1-re kapott ki)! –, vannak, akik egyenesen válságról beszélnek, de akadnak olyanok is, akik szerint ennyi volt: véget ért a „lenyomozhatatlan” tiki-taka korszaka...

Nos, a gránátvörös-kékek számára a Depor elleni mérkőzés a legalkalmasabb a cáfolatra, elvégre a sereghajtó látogat ma a Camp Nouba – a 68 pontos a csupán 17 pontot gyűjtővel akaszkodik össze. Mi ez, ha nem országos egyes?

Egy esetleges kiütéses hazai győzelem ettől függetlenül nem lenne mérvadó, a saját maguk által magasra tett lécet kedden, a Milan elleni BL-nyolcaddöntő revánsmeccsén kell(ene) átugraniuk a katalánoknak. A Tito Vilanovát helyettesítő tréner, Jordi Roura ekképpen látja a Barcelona előtt álló két mérkőzést:

„Reméljük, ez a hetünk jobb lesz, mint az utóbbi és a megelőző volt. A játékosokat látva derűlátó vagyok, összeszedték magukat, teljes egészében a Deportivo elleni bajnokira összpontosítanak. A szombati találkozó különösen fontos a számunkra, győzelmünk esetén ugyanis megszilárdítanánk vezető pozíciónkat a tabellán, a siker ráadásul lökést adhat a Milan elleni BL-visszavágóra is.”

A katalánok a BL-ben, de már a szombat esti bajnokin is nélkülözhetik a nem teljesen egészséges Xavit. Első számú kapusuk, Victor Valdes ellenben biztosan hiányozni fog a Depor ellen, sőt az azt követő három bajnokin is, mivel a spanyol szövetség eltiltotta a madridi el Clásicón a játékvezetőn alkalmazott, „sárga-pirosat érő” verbális attakja után...

Hogy a vendégek se készüljenek teljes nyugalomban a mérkőzésre: házi gólkirályuk, a tízgólos Riki sérült (izomsérülést szenvedett múlt héten a Rayo Vallecano ellen), így lemarad az esti összecsapásról.

Ami a Barca üldözőit illeti: a második helyezett Atlético Madrid és a harmadik Real Madrid egyaránt vasárnap lép pályára, előbbi a Real Sociedad (otthon), utóbbi a Celta Vigo (idegenben) ellen gyarapíthatja pontjai számát.

NÉMETORSZÁG, BUNDESLIGA

Mint bevezetőnkben írtuk, Németországban a dobogón tanyázó mindhárom gárda szombaton lép pályára. A toronymagasan listavezető Bayern a 13. Düsseldorfot fogadja, s mivel a bajorok nem vesztettek pontot a tavasszal (gólt is csak egyet kaptak 2013-ban a bajnokságban), ráadásul hetek óta bombaerős összeállításban és bomba formában játszanak, meglepő lenne, ha a Fortuna akárcsak megszorítaná őket. A Düsseldorfnak elkél a szerencse, na.

Mainz–Leverkusen. A harmadik a nyolcadikhoz látogat, a Mainzban Szalai Ádám ismét a kezdőben kaphat helyet a múlt heti tízperces cserebevetése után.

Ami Szalainak kevés, Bajner Bálintnak sok: a BVB első csapatában nemrégiben bemutatkozó csatár mit nem adna tíz percért a Bundesliga történetének 82. Revierderbyjén, ám Jürgen Klopp vezetőedző még a kispadon sem számít rá a Schalke–Dortmund Ruhr-vidéki rangadón.

Az ugyancsak magyar érdekeltségű sereghajtó Fürth az eggyel előtte álló Hoffenheimet látja vendégül. A zöld-fehérek – akiknek Max Grün a kapusuk – egy magyarral állnak fel az 1899 ellen: Varga József ötödik Bundesliga-bevetésére készül, míg Stieber Zoltán még mindig lábadozik vállműtétje után.

A momentán szintén sérült Huszti Szabolcsot egészségesen foglalkoztató Hannover vasárnap fogadja a Frankfurtot, ugyanígy tesz Hajnal Tamás együttese, a VfB Stuttgart a Hamburggal.

ANGLIA, FA-KUPA ÉS PREMIER LEAGUE

Az FA-kupa állva maradt nyolc csapata közül négy ma lép pályára. Az Everton (6. a bajnokságban) a Wigan Athletic (17.) ellen folytatná menetelését, s ha PL-meccsről lenne szó, nem is lenne kérdés, melyikük a párharc esélyese. A Manchester City a Championshipben 22. helyen álló Barnsley ellenében érvényesítené a papírformát, ami vélhetően nem is okoz gondot számára.

A negyeddöntő további két mérkőzését, a Millwall–Blackburn meccset és az egész hétvége legnagyobb slágerének számító Manchester United–Chelsea szuperütközetet vasárnap játsszák.

A szombatra kisorsolt West Ham United–Manchester United és Manchester City–Wigan összecsapás, valamint a vasárnapi Fulham–Chelsea kilencven perc a kupamérkőzések miatt elmarad a Premier League-ben, amelyben így csak hat mérkőzésre kerül sor a hétvégén.

OLASZORSZÁG, SERIE A

Francesco Totti Antonio Di Natale ellen, avagy a 225 Serie A-s góllal büszkélkedő – ezzel örökranglista-második – római ikon a 168 olasz élvonalbeli gólt számláló udinei gólvágó ellen. Il Gladiatore vs. Totó – a forduló egyetlen szombati mérkőzésén, az Udinese–Roma találkozón, amely a 82. randevú lesz a két együttes közös történelmében.

„Az Udinesének két klasszisa is van: Di Natale és Guidolin edző. A csatár ugyanolyan szerepet tölt be a csapatban, mint Totti nálunk, a Romában” – vezette fel a meccset Aurelio Andreazzoli, a „farkasok” mestere, aki jól ismeri aktuális ellenfelét, hiszen három évig dolgozott tanácsadóként az udinei csapatnál.

Az Udinesében Giampiero Pinzi, Andrea Lazzari és Giovanni Pasquale után Mehdi Benatia és Marco Faraoni is lesérült; a Romából Marquinho, Mattia Destro, Miralem Pjanic és Michael Bradley hiányzik – a két „cséká” külön párharcából kiindulva és ezek figyelembe vételével érdekes meccsre van kilátás.

 

ANGOL FA-KUPA
13.45: Everton–Wigan (tv: Sport2)
18.30: Manchester City– Barnsley

ANGOL PREMIER LEAGUE, 29. FORDULÓ
16.00: Norwich–Southampton
16.00: QPR–Sunderland
16:00: Reading–Aston Villa
16.00: West Bromwich Albion–Swansea (tv: Digi Sport 2)
A bajnokság állását itt tekintheti meg!

NÉMET BUNDESLIGA, 25. FORDULÓ
15.30: Bayern München–Fortuna Düsseldorf
15.30: Freiburg–Wolfsburg
15.30: Fürth–Hoffenheim
15.30: Mainz–Leverkusen
15.30: Schalke 04–Dortmund (tv: Eurosport2)
18.30: Mönchengladbach–Werder Bremen (tv: Eurosport2)
A bajnokság állását itt tekintheti meg!

SPANYOLORSZÁG, PRIMERA DIVISIÓN, 27. FORDULÓ
16.00: Rayo Vallecano–Espanyol
18.00: Valladolid–Málaga
20.00: Barcelona–Derpotivo La Coruna (tv: Sport2)
22.00: Mallorca–Sevilla (tv: Sport2)
A bajnokság állását itt tekintheti meg!

OLASZORSZÁG, SERIE A, 28. FORDULÓ
20.45: Udinese–Roma (tv: Sport Klub)
A bajnokság állását itt tekintheti meg!

FRANCIAORSZÁG, LIGUE 1, 28. FORDULÓ
17.00: PSG–Nancy
20.00: Ajaccio–Lorient
20.00: Brest–Toulouse
20.00: Evian TG–Sochaux
20.00: Troyes–Reims
20.00: Valenciennes–Lille
A bajnokság állását itt tekintheti meg!

OROSZORSZÁG, PREMJER-LIGA, 20. FORDULÓ
10.30: Dinamo Moszkva–Lokomotiv Moszkva
13.00: Krilja Szovjetov–CSZKA Moszkva (tv: Sport Klub)
15.30: Alanyija–Rosztov
A bajnokság állását itt tekintheti meg!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik