BACSKAI JÁNOS 2018.05.22 09:47 Frissítve: 2018.05.22 09:48

Amikor védőt cserélt a Chelsea és az Arsenal

Felforgatta a futballvilágot a január végi Alexis Sánchez, Henrih Mhitarjan csere, pedig nem egyedülálló az effajta üzlet, a közelmúltból bizony számos magyar és nemzetközi példát találhatunk hasonlóra. Hogy melyik volt a legnagyobb, legérdekesebb csere a sportág történelmében? Erről természetesen majd a kedves olvasó dönt. Új sorozatunk a labdarúgás érdekes csereügyleteivel foglalkozik. A hetedik részben azt nézzük meg, hogyan került Ashley Cole a Chelsea-hez.

Gallas (középen) sokat vacillált a Chelsea és az Arsenal között (Fotók: AFP)

 

Ashley Cole a Chelsea-hez az Arsenaltól William Gallasért és 7.4 millió euróért, 2006

Anglia legerősebb párosa ezen a listán egy londoni védőcsere, amely transzfer nagy port vert fel akkoriban. Ashley Cole nemcsak a Premier League, de a világ egyik legjobb balhátvédje volt, így a Chelsea minden követ megmozgatott a megszerzéséért. A londoniak 25 millió eurót sem sajnáltak volna érte, az akkor húszas évei derekán lévő Cole is hajlott a váltásra, főleg, hogy a kékek heti 83 ezer eurós fizetését készek voltak felemelni heti 135 ezerre. Meg is kapta a védő a Cashley Hole becenevet…

Kapóra jött a Chelsea-nek, hogy ott José Mourinhóval (akit közben a Premier League 200 ezer fontra megbüntetett, mert suttyomban találkozott Cole-lal) összerúgta a port a remek francia védő, Gallas, aki mindenképpen középen szeretett volna futballozni, de ott a John Terry, Ricardo Carvalho páros volt az úr, a széleken ellenben nem óhajtott pályára lépni a válogatós gall – mindenkinek érdekében állt a váltás, hiszen a nagy Arsene Wenger a világ egyik legjobb középső védőjének nevezte a Cole-nál három évvel idősebb honfitársát, aki roppant finoman azzal zsarolta a Chelsea-t, hogy ha nem engedik el, akkor öngólokat fog lődözni.

Rutinosan cselekedett Gallas, annak idején azért jött el Marseille-ből, mert a jobb oldalon szerepeltette őt Javier Clemente… 2006-ban egyébként kacérkodott egy ideig a Juventusszal is, de aztán jött a Calciopoli-botrány.

Cole a húszfontoson…


A NYERTES?
Cole 2006-tól egészen 2014-ig maradt a Chelsea-nél, egyre emelkedő fizetésért (na ja, akiért a Real Madrid is bejelentkezik…), és korábbi három FA-kupa-aranya mellé hozzátett még négyet; egy római kitérővel ma Amerikát fedezi fel, és igencsak színes magánéletével a brit média kedvence. A Chelsea-vel nyert Európa-ligát és Bajnokok Ligáját is. A Dennis Bergkamp által elhagyott 10-es mezzel is megtisztelt Gallas 2010-ig maradt az ágyúsoknál, egyetlen trófea elhódítása nélkül, majd a rá jellemző módon a Tottenhamhez távozott. Ha éppen egészséges volt, megbízhatóan és gólerősen futballozott, sokáig viselte a csapatkapitányi karszalagot is, de mégiscsak a Chelsea, Cole duó járt sokkal jobban ezzel a cserével.

Baptista (balra) nagyon szeretett a Liverpool ellen játszani

Plusz egy. Az Arsenal azon a nyáron egy furcsa kölcsöncserével is előállt: az angolok adták a Real Madridnak José Antonio Reyest, onnan Júlio Baptista érkezett, szintén egy idényre. Reyesnek hatalmas szerepe volt a bajnoki cím elhódításában, az új edző, Bernd Schuster is meg akarta tartani, de potom 12 millió euróért az Atlético Madridé lett. Baptista egyszer-kétszer megrázta magát Angliában – lásd a Liverpool elleni négy gólját! –, de összességében csalódást okozott, mehetett haza. Egy évre rá a Real Madrid eladta.

Reyest alaposan megvizsgálták Madridban – majd kirostálták…
2021.11.27 14:03:07

Minden más foci DUDUCZ TIBOR

A dunaszerdahelyi csapat a győzelmével közelebb kapaszkodott a dobogóhoz.

2021.11.26 18:20:04

Minden más foci SZELI MÁTYÁS

1998-ban hazai közönség előtt vezette világbajnoki címig a francia labdarúgó-válogatottat.

2021.11.26 23:00:02

Minden más foci VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. A korábbi válogatott csatár profi karrierje során egy-egy mérkőzésen a védők darálójában teljesített kocogva, sprintelve, felugorva, megindulva körülbelül hét kilométert (feltéve, hogy végig a pályán volt), s ha ezt az adatot vesszük alapul, akkor az Athén–Spárta–Athén futása során zsinórban hetven egykori meccspenzumát tudta le 95 óra leforgása alatt.

2021.11.26 20:36:05

Minden más foci CS. B.

Dróth Zoltán a kispadon kezdett, de a 29. percben azért vállalt egy gólt.

2021.11.26 14:51:20

Minden más foci CS. M.

Kleinheisler László kezdett, csapata a 88. percben fordított, majd a hosszabbításban is betalált.