Munkatársunktól 2021.10.15 16:51 Frissítve: 2021.10.15 17:02

Sepsi OSK: Álmok álmodói − könyv a szentgyörgyi labdarúgásról

A román Liga 1-es bajnokság keretében játszandó Sepsi OSK–FC Voluntari mérkőzéssel üzemelik be szombaton a sepsiszentgyörgyi futballarénát. Az esemény előtti hírverés egyik mozzanataként bemutatták a Nemzeti Sport erdélyi publicistája, Csinta Samu Álmok álmodói című, a sepsiszentgyörgyi futball és a Sepsi OSK történetét taglaló könyvének.

 

 
Emlékezetes nap lesz, szombaton először játszik új stadionjában a Sepsi

A gazdagon illusztrált, archív és napjainkban készült képekkel tűzdelt kötet mindenekelőtt a jelenlegi, a román első osztályban szereplő klub fennállásának tíz esztendejét pásztázza. Az évtized főszereplői idézik fel a periódussal kapcsolatos emlékeiket, általuk a mai meccsre járók saját élményeiket is viszontláthatják, ugyanakkor az idén dokumentáltságának 100. évfordulójához érkező háromszéki főváros futballjának legsikeresebb évtizedeibe is bepillantást nyerhetnek.

„Viszonylagos objektivitásra törekedtem, hiszen túlnyomórészt olyan időkről mesélek, amelyeknek tanúja volt a leendő olvasók többsége – mondta a szerző. – Ugyanakkor fontosnak tartottam értelmezni is bizonyos történeteket, hiszen a Sepsi OSK mai státusa a többségi nemzet képviselői számára változatlanul érthetetlen, és ezzel kapcsolatban a román közvéleményben rendszeresen előjönnek ugyanazok a gyanakvó kérdések. Hitem szerint ezzel ahhoz is hozzájárulok, hogy a szentgyörgyiekben is fokozottan tudatosuljon a napjainkban zajló helyi futballcsoda mibenléte. Ezt igyekszik szolgálni az is, hogy az új aréna »keletkezéstörténetét« is tartalmazó könyv román nyelven is megjelent.”

A könyv a közeljövőben várhatóan Magyarországon is kapható lesz.

Csinta Samu

 

2021.11.27 14:03:07

Minden más foci DUDUCZ TIBOR

A dunaszerdahelyi csapat a győzelmével közelebb kapaszkodott a dobogóhoz.

2021.11.26 18:20:04

Minden más foci SZELI MÁTYÁS

1998-ban hazai közönség előtt vezette világbajnoki címig a francia labdarúgó-válogatottat.

2021.11.26 23:00:02

Minden más foci VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. A korábbi válogatott csatár profi karrierje során egy-egy mérkőzésen a védők darálójában teljesített kocogva, sprintelve, felugorva, megindulva körülbelül hét kilométert (feltéve, hogy végig a pályán volt), s ha ezt az adatot vesszük alapul, akkor az Athén–Spárta–Athén futása során zsinórban hetven egykori meccspenzumát tudta le 95 óra leforgása alatt.

2021.11.26 20:36:05

Minden más foci CS. B.

Dróth Zoltán a kispadon kezdett, de a 29. percben azért vállalt egy gólt.

2021.11.26 14:51:20

Minden más foci CS. M.

Kleinheisler László kezdett, csapata a 88. percben fordított, majd a hosszabbításban is betalált.