A Sepsi OSK nyerte meg a Román Szuperkupát!

VAJDA GYÖRGY (összefoglaló), RÁCZ PÉTER (percről percre)VAJDA GYÖRGY (összefoglaló), RÁCZ PÉTER (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.07.09. 19:19
A labdarúgó Román Szuperkupa-mérkőzésen a Sepsi OSK 2–1-re legyőzte a kolozsvári CFR-t, ezzel első alkalommal hódította el a kupát.
A Sepsié a trófea (Fotó: Kovács Péter)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
A Sepsié a trófea (Fotó: Kovács Péter) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

ROMÁN SZUPERKUPA
CFR–Sepsi OSK 1–2 (1–1)
Arad,
Neuman Ferenc Aréna, 9500 néző. Vezette: Cojocaru
CFR:
Balgradean – Braun, Graovac, Yuri Matias, Camora – Bordeianu (Roger, 86.), Muhar (Hoban, 72.) – Deac, A. Paun (E. Yeboah, 63.), Petrila (Gidea, 86.) – Dugandzic (Betancor, 63.). Vezetőedző: Dan Petrescu
Sepsi OSK:
Niczuly – Dimitrov, Balasa, Mitrea, Dumitrescu – Aganovic (F. Júnior, 83.), N. Paun – Barbut (Golofca, 61.), Matei (Gheorghe, 61.), Stefanescu – Tudorie (Rondón, 76.). Vezetőedző: Cristiano Bergodi
Gólszerző: A. Paun (2.), ill. Matei (45+3.), Rondón (85.)
Kiállítva: Roger (90+1.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Özönlött a nép a báró Neuman Ferencről elnevezett aradi aréna felé szombat este a kolozsvári CFR–Sepsi OSK Szuperkupa-mérkőzésre. A román bajnok és a kupagyőztes csapott össze, ám inkább magyar szavakat lehetett hallani a két éve átadott impozáns stadion környékén. Nem csoda, hiszen a kolozsvári egyesületet 1907-ben honfitársaink alapították még a történelmi Magyarországon, míg a története során először kupát nyerő Sepsi OSK-t ugyan 2011-ben, viszont Székelyföld szívében. Jöttek a drukkerek buszokkal, vonattal, repülővel, autóval, s akadt, aki kerékpárra ülve tette meg a távolságot Nagyszalonta és Arad között. Talán a legmesszebbről, ötszáz kilométerről az 57 éves bordó mezbe öltözött Kertész Csaba érkezett Aradra, de, mint elmondta, megérte a fáradtságos, több órán át tartó utazás, ugyanis mindkét csapat közel áll a szívéhez.

„Sepsiszentgyörgy közelében születtem, ott is nőttem fel – mondta lapunknak Kertész Csaba. – A sors azonban úgy hozta, hogy északra, a távoli Nagybányára kerültem, s természetesen magyarként a kolozsvári CFR-nek kezdtem szurkolni, de azóta, amióta a Sepsi felkerült az élvonalba, neki is szorítok. Most az egyik szemem sír a másik nevet, csak még így a meccs előtt nem tudom, melyik lesz könnyes, és melyik lesz vidám. Nagy dolog ez, kérem! A történelmi Aradon két magyar gyökerekkel rendelkező csapat futballozik a román futball Szuperkupa dicsőségéért.”

Hatalmas tömeg gyűlt össze jóval két órával a meccs kezdete előtt, s ott ünnepeltek a Székely Légió tagjai is, akik aztán hatalmas ovációval fogadták a stadionba begördülő csapat buszát, majd pedig a Sepsi OSK egyik alapítóját, Diószegi László elnököt „rángatták ki” a kocsiból, ölelgették, a hátát lapogatták az egyébként közvetlen, a szurkolók között elvegyülő sportvezetőnek, aki lapunk kérésére megjegyezte, még nem laktak jól, ezért aztán a Szuperkupa-sikerre is éhesek.

„Bár jó erőkből áll a kolozsvári együttes, mégis csalódott lennék, ha nem mi nyernénk – nyilatkozta a sepsiszentgyörgyiek elnöke. – Rendkívül sokat jelentene számunkra az újabb siker.”

Csaknem telt ház s hatalmas ováció fogatta a pályára lépő csapatokat, amelyekben – merthogy ez is a történethez tartozik – csupán a sepsiszentgyörgyiek kapusa, Niczuly Roland mondhatta magát magyar nemzetiségűnek. S talán még le sem ültek a nézők közül azok, akik később érkeztek, máris vezetést szerzett a bajnoki cím védője, remek akció végén Adrian Paun talált a székelyföldiek hálójába. A hangulaton csak javított a gól, mindkét tábor kitett magáért, sőt az első félidő derekán a szintén a román élvonalban szereplő UTA Arad szimpatizánsai is rázendítettek, ezzel együtt rákapcsolt a bajnoknál valamivel szerényebb játékerőt képviselő Sepsi is, s bár a 17. percben egyenlíthetett volna, de a jobb oldali éles, lapos beadás során a labda elcsúszott a berobbanó Alexandru Tudorie lába előtt. A kupagyőztes azonban nem adta fel, s a félidő hajrájában Cosmin Matei révén sikerült is egyenlítenie.

Talpra ugrott a piros-fehérbe öltözött tábor, s a Soho Party Az éjjel soha nem ér véget slágerének éneklésébe kezdett, majd a „Ria, Ria, Hungária!” következett, ám egyik sem aratott osztatlan sikert az ellenkező oldalon.

A második félidőre az iram, ezzel együtt a színvonal is javult, s úgy tűnt, a kupagyőztes együttes játékosai kívánják jobban azt, hogy magasba emeljék a győztes klubnak járó díszes serleget. Gyorsabbá, pontosabbá, agresszívabbá vált a Sepsi, s ez helyzetekben is megmutatkozott. Főleg a széleken bontották meg a kolozsváriak védekezését, s csupán középen, az akciót követő labdarúgók dekoncentráltságán múlott az újabb szentgyörgyi gól. A mérkőzés hajrájára a fáradtság jelei jelentkeztek a bajnokcsapat játékosain, ám ez szemernyit sem érdekelte a sepsiszentgyörgyieket, sőt Mario Rondón a 85. percben parádés fejessel a vezetést is megszerezte.

Ismét izzott a lelátó, kolozsvári kapu mögötti részes, s ismét következtek a magyar rigmusok. Ezúttal a „Piszkáld ki, piszkáld ki belőle!” dalt harsogta a publikum, nem kevés kárörömmel egyenesen Cristian Balgradean kapusnak címezve a rigmust. S persze Diószegi Lászlóval is madarat lehetett volna fogatni, a Sepsi elnökének nyakában volt mindenki, aki csak a közelébe került. Fantasztikus hangulat kerekedett a lelátón, amelyre a pontot a kupa átadása, majd a székely himnusz eléneklése jelentette az aradi éjszakában.

Összességében az esélytelenebbnek tartott Sepsi OSK a második félidőben nyújtott remek teljesítményével megérdemelten nyerte meg a román Szuperkupát. 1–2

A Sepsi megküzdött a trófeáért Aradon (Fotó: Kovács Péter)
A Sepsi megküzdött a trófeáért Aradon (Fotó: Kovács Péter)

PERCRŐL PERCRE

90+6. perc: vége a mérkőzésnek, Román Szuperkupa-győztes a Sepsi OSK!

90+5. perc: Niczuly sárgát kap időhúzásért.

90+4. perc: Sepsi-kontra, de Golofca egyedül semmire sem megy.

90+3 perc: Gidea beadását blokkolják.

90+1. perc: az öt perce beállt Roger szabálytalankodik Francisco Júniorral szemben, azonnali piros!

4 perc a hosszabbítás.

86. perc: Petrila helyett Gidea, Bordeianu helyett Roger a pályán.

85. perc: vezet a Sepsi! Golofca jobboldali beadása teljesen egyedül találja Mario Rondónt, aki szépen fejel a kapu jobb oldalába hat méterről.

83. perc: Aganovic helyére Francisco Júnior érkezik.

82. perc: Hoban lő távolról, de nagyon fölé.

79. perc: Petrila megy el szépen a bal oldalon, de a beadása már nem jó. Szöglet lesz belőle, amit Petrila ível be, de Rondón tisztáz.

76. perc: Tudorie lejön, Mario Rondón a helyén.

74. perc: Balgradean kissé óvatlanul kijön a kapuból, de elvéti a labdát, viszont a Sepsi sem tudja kihasználni az üres kaput.

72. perc: Muhar is lejön, Hoban a helyén.

66. perc: Bordeianu szabálytalan Golofcával szemben, sárgát kap.

66. perc: Petrila lövését Niczuly simán védi.

64. perc: Stefanescu lő távolról, de nem találja el a kaput.

63. perc: Dugandzic is távozik, Betancor jön be. Alexandru Paun is lejön, Emmanuel Yeboah a helyén.

62. perc: Dumitrescu beadása után Yuri szabadít fel.

61. perc: Barbut helyett Golofca, Matei helyett Gheorghe a pályán.

59. perc: taktikai szabálytalanság, Dumitrescu sárgát kap érte.

58. perc: Stefanescu beadását Belgradean megszerzi.

54. perc. Deac kap remek indítást a bal oldalon, de hiába cselez szépen, a védők elveszik tőle a labdát, még mielőtt lőhetne.

52. perc: Tudorie beadása elszáll a csapattársak mellett.

Megmaradt a Sepsi lendülete az első félidő végéről, egymás után vezethetik a támadásokat.

50. perc: Stefanescu beadását Camora bombázza ki.

48. perc: Barbut beadása nagyon nem jó, pedig szépen megteremtették neki a lehetőséget, senkitől sem zavartatva rúghatott a labdába.

Elkezdődött a második félidő!

45+6. perc: vége az első félidőnek!

45+6. perc: Deac szöglete után Yuri fejel középről tiszta helyzetben, de a bal kapufa mellé.

45+3. perc: egyenlít a Sepsi! Dimitrov jobboldali megpattanó beadása után Cosmin Matei középről pár méterről a kapuba passzol. 1–1


45+2. perc: Dugandzic kap sárgát könyöklésért.

45+1. perc: Matei célozza meg a szentgyörgyi kaput a tizenhatoson kívülről. Nem rossz a lövés, de kevéssel a jobb kapufa mellé megy.

Három perc a hosszabbítás.

45. perc: a Sepsi fokozta a nyomást a kolozsváriak kapujára, de a védelem tökéletesen állja a sarat.

Nagy a küzdelem a mezőnyben, de a kapuk nem igazán voltak veszélyben az elmúlt percekben.

39. perc: Muhar lő, de a labda messze elkerüli a kaput.

37. perc: Aganovic próbálkozik egy beadással, de a kapuból kilépve megszerzi Balgradean megszerzi

31. perc: Aganovic jó helyzetben 17 méterről lő, de a labda kevéssel a jobb kapufa mellett megy el.

28. perc: eladott labda után megindult a CFR, Alexandru Paun egy az egyben vezetheti kapura a labdát a jobb oldalról befelé, azonban lövés helyet középre passzol – az ellenfélhez. Nagy helyzet volt.

A Sepsi eddig többet birtokolja a labdát, de a támadások egyelőre nem elég hatékonyak. Az iramra nem lehet panasz, de sok a pontatlanság.

20. perc: megint Dugandzic lő, most Dumitrescut találja el, akit ápolni kell az eset után.

18. perc: Dugandzic lő 14 méterről, de szögletre blokkolják.

16. perc: veszélyes Sepsi-akció, de Balgradean figyel, és ismét megkaparintja a labdát.

13. perc: Tudorie beadását Balgradean simán megszerzi a labdát.

8. perc: Stefanescu fejelt kapura, de ez sem volt veszélyes.

7. perc: Sepsi-szabadrúgás, de senkinek sem jó a középre ívelt labda, csak a kapusnak.

5. perc: Bordeianu lőtt távolról, elég gyengén, Niczuly könnyedén védte.

A gólt megnézte a VAR is, de mindent rendben talált. A videobírós rendszert először alkalmazzák Romániában.

2. perc: máris vezet a CFR! Egy rosszul elfejelt labdára Alexandru Paun lecsapott, majd 16 méterről a kapu jobb oldalába lőtt. 1–0

Elkezdődött a mérkőzés!

A Kolozsvár nyolc helyen változtatott a Pjunik elleni BL-meccshez képest, csak Balgradean, Camora és Deac maradt.

Köszöntjük kedves olvasóinkat! A mérkőzés 19.30-kor kezdődik.

ELŐZMÉNYEK

A bajnok kolozsvári csapat ötödször nyerheti meg a Szuperkupát, a Sepsi azonban nem adja olcsón a bőrét, és a Román Kupa megnyerését követően ismét bravúrra készül.

Először csap össze két erdélyi csapat a román Szuperkupáért, a bajnok kolozsvári CFR és kupagyőztes Sepsi OSK csatájának pedig partiumi helyszínt, a két éve átadott aradi Neuman Ferenc Stadiont választotta a bukaresti szövetség.

Amíg a hatszoros bajnok és négyszeres kupagyőztes CFR immár kilencedik alkalommal játszik az idény első serlegéért (eddig négyszer nyert), az alig öt éve élvonalbeli székelyföldi együttes számára ez újabb mérföldkő – a szentgyörgyi lesz a 14. klub, amely a Szuperkupáért küzdhet.

„Zöldfülűek vagyunk még ebben a műfajban, fogalmunk sincs, milyen a Szuperkupáért játszani, de remélem, a fiúk alkalmazkodnak a helyzethez. Az ilyen meccsekre nem lehet felkészülni, hanem meg kell nyerni őket – mondta a Nemzeti Sportnak Hadnagy Attila, a Sepsi OSK klubigazgatója. – Nagyon jó ausztriai edzőtáboron vagyunk túl, remek edzőmeccseket játszottunk, legyőztük a Ferencvárost, a Legiát és a CSZKA Szófiát, de csak most látjuk meg, készen állunk-e. A CFR a bajnok, de a Bajnokok Ligája selejtezőjében azért látszott, nem állt még teljesen össze.”

A Sepsi amúgy nem szeret a CFR ellen játszani, hiszen a Liga 1-ben az elmúlt öt évben egyeduralkodó csapatot eddig csupán egyszer tudta legyőzni, mindössze négy gólt szerezve a 15 egymás elleni találkozón. A szentgyörgyiek olasz edzője, Cristiano Bergodi – aki 2006–2007-ben a CFR kispadján ült, a kolozsvári klub első bajnoki dobogós helyezését elérve – két játékosára nem számíthat az aradi találkozón: a márciusban megsérülő Anass Achahbar legkorábban augusztusban lesz bevethető, míg Sztefan Askovszki a felkészülés során szenvedett kisebb húzódást.

Kolozsvári oldalon a teljes keret rendelkezésre áll, ám mivel a CFR szerdán a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében játszik visszavágót az örmény Pjunik ellen (Jerevánban 0-0 volt az eredmény), kérdés, hogy a nemzetközi szereplést mindig előtérbe helyező Dan Petrescu edző hogyan forgatja a keretet. Teljes sorcsere is elképzelhető a bajnoknál a keddi összecsapáshoz képest, de ezzel kapcsolatban Hadnagy Attila csak annyit mondott: „A CFR-nek nincsenek tartalékjátékosai, csak kerete. Bárki lehet kezdő, bármikor kiállít két teljesen egyforma tizenegyet.”

Nemcsak a Sepsit, hanem az egész romániai futballt tekintve történelmi mérkőzést játszanak szombaton Aradon, hiszen a videóbíró most mutatkozik be a hazai porondon. A VAR mellé a két legtapasztaltabb, erre évek óta kiképzett román bíró, a világbajnokságra is utazó Kovács Istvánt és a tavaszi szívinfarktusa után először dolgozó, éppen aradi Ovidiu Hategant ülteti a szövetség.

(Boros Miklós)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik