A Nagy Sárkány éve: Kína felfalta az európai topligákat

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2016.01.30. 10:29
Itt az új év, ismét soha nem látott bőséggel röpködnek a mínuszok – bankszámláinkon. Szerencsére a topligás futballcsapatok zöme talál forrásokat az erősítésekre, így hosszú, forró, átigazolási hírektől terhes január várt a szurkolókra.  Téli transzfersorozatunk negyedik körét is az angliai eseményekkel kezdtük és az olaszországiakkal folytattuk, hogy elérkezzünk a Bundesligán át a Ligue 1-be.

Pontosabban a Ligue 1-be és KÍNÁBA, hiszen lassan az ötödik topligát Ázsiában kell keresni, legalábbis anyagi szempontból egészen biztosan. A cikk írásának kezdetén, azaz csütörtök este a kínai élvonal csapatai 151.5 millió eurót költöttek erősítésre, a január három legdrágább transzferálása (Ramires, Elkeson és Gervinho) a nevükhöz fűződik, de az első 25-be Fredy Guarín, Geuvanio és Renato Augusto mellé három kínai játékos is odafért: a középhátvéd Pi Csin-haóért 11.14, a jobbszélső Ko Szunért 9.2, a párszoros válogatott kapusért, Lu Csangért 9.8 millió eurót áldoztak új kenyéradóik.KÍNÁBA, hiszen lassan az ötödik topligát Ázsiában kell keresni, legalábbis anyagi szempontból egészen biztosan. A cikk írásának kezdetén, azaz csütörtök este a kínai élvonal csapatai 151.5 millió eurót költöttek erősítésre, a január három legdrágább transzferálása (Ramires, Elkeson és Gervinho) a nevükhöz fűződik, de az első 25-be Fredy Guarín, Geuvanio és Renato Augusto mellé három kínai játékos is odafért: a középhátvéd Pi Csin-haóért 11.14, a jobbszélső Ko Szunért 9.2, a párszoros válogatott kapusért, Lu Csangért 9.8 millió eurót áldoztak új kenyéradóik.

Amióta kiírták az új idők új szelei hátán vitorlázó Kínai Szuperligát 2011-ben, több nagy összegű átigazolást regisztrálhattuk már a tőkeerős helyi (főleg építőiparral, ingatlanfejlesztéssel foglalkozó) vállalatok bőkezű szponzorációjának hála, de az utánpótlást sem hanyagolják el, lassan már félmillió akadémistával számolhat az ország. Csak a Kuangcsoué 200 millió dolláros befektetéssel épült (egy iparmágnás adományából), végeláthatatlan sorban bújtak ki a földből a műfüves pályák, és saját stadionnal, uszodával, mozival és plázával is rendelkezik a komplexum.

A termés beéréséig kénytelenek csillagászati áron megfizetni a kínai egyesületek a labdarúgókat – csakhogy míg az európai és brazil egyesületeknek édes mindegy, kitől folyik be a pénz, az elkényeztetett milliomosok csupán extra jövedelemért hajlandóak kontinenst és kultúrát váltani. Az első nagyobb név, Dário Conca 8.2 milliós vételár mellett évi 10.6 millió eurós bért kapott éppen a Kuangcsoutól, vagy hogy mondjuk a magyar NB I-hez viszonyítsunk: Nicolas Anelka (Jean Tigana edzősége alatt) közel négymilliárd forintot keresett évente, Didier Drogba fizetése pedig csak félmilliárddal volt ennél soványabb.

De ő sem panaszkodott szerintünk.

Ritka eset Patóé, aki ötvenmillió euró körül kapott volna pár év alatt összességében (játékjogának egy része az övé), vagy a szintén brazil Lucas Limáé, aki havi egymillióra is nemet mondott Európa miatt, de Ramires a hírek szerint évi 12.5 millió eurót kap a Csiangszu Szuningtól, miközben mindennél érzékletesebben jellemzi korunk labdarúgását, hogy karrierje során már 57.7 milliót fizettek a középpályásért.

Hát ha még futballozni is tudna! – mondanák rá faluhelyen.

A kínai gazdaság fejlődésének megroppanása (bár ide nekünk azt a csökkenő növekedést) éppen fordított hatással volt a kínai futballra, mint vártuk volna: a tulajdonosok, elnökök éppen most kezdték el pumpálni a pénzt a csapatokba. Nem alacsony nyomással: Gervinhónak szegénynek be kell érnie évi 6-8 millió euróval, a felénk szinte ismeretlen brazil csatár, Elkeson pedig, akiért képes volt 18.5 milliót leperkálni a Sanghaj SIPG, ha csak annyit kap, mint amennyivel még otthon játszó honfitársait szokták csábítgatni manapság (havi 1-1.3 millió euró), már nem jár rosszul.

Ennyit ígért ugyanis a nem túl ismert, pedig nyolcszoros válogatott, 32 éves Jádsonnak a másodosztályú (!), Patót is csábító Tiencsin Csüancsien, a labdarúgó korábbi klubja, a Corinthians pedig ötmillióval gazdagodott. Nem lesz könnyű, de jegyezzük meg a TIENCSIN CSÜANCSIEN nevét: a fenti kínai spílerek közül ide érkezett Ko Szun és Lu Csang, a szűrő Csao Hszü-zsit 4.2 millióért vásárolták, míg a szélső Cseng Ta-lun a helyi olcsójános a maga 1.4 milliójával – jóval ismertebb a veretes csatár, a már 35 éves Luís Fabiano, a legdrágább érkező pedig a nem meglepő módon szintén brazil Geuvanio – a szélsőért 11 milliót kasszírozott a Santos, a játékos meg heti 170 ezer eurót véshet fel a család bevételi rovatába.

Luís Fabiano nemhiába veterán, képesek voltak kiszúrni a szemét holmi heti 130 ezerrel...

Ha összeadjuk gyorsan, akkor az egykori Real Madrid-mester Vanderlei Luxemburgo csapata (mondjuk együtt: Tiencsin Csüancsien!) 40.6 millió euróért erősített a télen, ezzel pedig világrekorder: a második Newcastle United 37.7 milliót költött (330 ezres bevétel mellett), a harmadik Hopej 37.5-öt (nulla bevétellel), a negyedik Szuning 36-ot – a legtöbbet kiadó tíz egylet között velük együtt öt a kínai.

Így már értjük, hogy Fredy Guarín miért hagyta oda Európát, holott korábban a Chelsea, a Juventus és a Manchester United is vitte volna, de 7-8 millió eurót ott biztosan nem keresett volna.

Volt, aki éppen most esett ki a kosárból (Robinho, Eidur Gudjohnsen, Tobias Hysén, Huszti Szabolcs, Elek Ákos), ismertebb érkezők még a brazil válogatott védő, Gil, akiért 8.5 milliót zsebelt be a Corinthians, illetve a selecaóban szintén ötször fellépő középpályás, Renato Augusto, akiért nyolcmilliót kért és kapott a Cor – amely csak ezen a télen 22.5 millió eurót szerzett Kínából.

Kínai aranycor.

Csütörtök estig a Kínai Szuperliga költötte a legtöbbet vásárlásokra a labdarúgó-bajnokságok közül, 151.5 milliót, megelőzve a Premier League-et (149.2) és a Serie A-t (62.5), miközben a lista negyedik helyén a kínai másodosztály, a China League One állt, 47.6 millióval...

Az állás természetesen óráról órára változik, végeredményt a jövő héten hirdetünk.

EKÖZBEN A LIGUE 1-BEN...

... az Erasmus-program keretében erősített a Stade Rennes, 23 évesen a hetedik klubját próbálja ki Reimsben Thievy Bifouma, és karrierje során ötödszörre kerül kölcsönbe. A PL újra lecsapott a Ligue 1-re, hiszen a 26 éves bekkért, Lamine Konéért 6.5 milliót fizetett a Sunderland a Lorient-nak, a Barcelona B elvitte Monacóból Borja Lópezt, a Toulouse pedig elengedte egykori francia U-válogatott kapusát, Ali Ahamadát Törökországba. A minap még az U20-as válogatottban szerepelt az egyiptomi származású Abdallah Yaisien, akinek nyár óta nem volt klubja, amióta elengedte a Bologna, de most a Lorient alkalmazta a 21 éves támadó középpályást. Tíz évnél régebben kapott mezt a francia U21-esek között a szűrő Grégory Bourillon, ő a héten a Stade Reimstől az Angers-hez került. Nem vacakol a St.-Étienne, amely újabb norvég játékost vett Alexander Söderlund után,Ole Selnaes ráadásul kétszer annyiba került.

A HÉT MONDATA...

... „Beszéltem az edzővel és a vezérigazgatóval, Heribert Bruchhagennel, és a téma egy perc alatt lekerült a napirendről” – így az Eintracht Frankfurt 33 éves támadója, Alexander Meier, hogy miért mondott le egy két évre szóló, ez idő alatt számára hétmillió eurós bért garantáló kínai szerződést. Csapatkapitány.

TÍZ ÉVE TÖRTÉNT...

... hogy győri kölcsönjátékából visszaérkezett a kínai ligába Kenesei Krisztián, a Pejcsing Kuoanhoz, ahová még 2005 legelején írt alá. Nem sokáig húzta ott a támadó, noha már voltak tapasztalatai a földrésszel; egy év és három bajnoki találat múlva már haza is tért ingyen a Vasashoz. Angyalföld után következett az Avellino, majd a Haladás, a Lombard Pápa, aztán újra aláírt a Vasashoz, a minap pedig a már 39 éves csatár az NB III-ba igazolt, elmaradt élvonalbeli rekordjait siratva. Kenesei kínai kalandjairól bővebben ITT olvashat!

HÚSZ ÉVE TÖRTÉNT...

... hogy otthagyta a Zenitet a kínai Sanghaj Senhua kedvéért a most 40 éves orosz jobb oldali középpályás, Vlagyiszlav Baszkov, aki egy év múlva aláírt a Kuangcsou Matsunichihez. A nagy kínai felfedezőt újabb egy évre rá hazahívta a Szojuz-Gazprom, majd Baszkov megjárta a Fakel Voronyezst, légióskodott a letteknél egy picit, végül 2008-ben vonult vissza a szentpétervári Dinamóból. Ilyen egy igazi úttörő.

A LIGUE 1 ÁTIGAZOLÁSAI, 2016 TELE

PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett:

Távozott:

OLYMPIQUE LYON
Érkezett:
Távozott: Milan Bisevac (Lazio, ingyen), Claudio Beauvue (Celta Vigo, 5.000.000)
Kölcsönbe: Lindsay Rose (Lorient)

AS MONACO
Érkezett:
Vágner Love (Corinthians, 1.500.000)
Kölcsönből vissza: Borja López (Arouca)
Távozott: Borja López (Barcelona B, ingyen)
Kölcsönből vissza: Stephan El Shaarawy (Milan)
Kölcsönbe: Rony Lopes (Lille), Gabriel Boschilia (Standard Liege)

OLYMPIQUE MARSEILLE
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe: Gaël Andonian (Dijon)

SAINT-ÉTIENNE
Érkezett:
Alexander Söderlund (Rosenborg, 1.500.000), Usszama Tannan (Heracles Almelo, 1.500.000), Ole Selnaes (Rosenborg, 3.200.000)
Távozott:
Kölcsönbe: Jonathan Bamba (Paris FC), Ismaël Diomandé (Caen)

GIRONDINS BORDEAUX
Érkezett:
Adam Ounas (Bordeaux B)
Távozott: Henri Saivet (Newcastle United, 6.000.000)
Kölcsönbe: Gaëtan Laborde (Clermont)

MONTPELLIER
Érkezett:

Távozott:

LILLE
Érkezett:
Morgan Amalfitano (egyesület nélküli)
Kölcsönbe: Rony Lopes (Monaco)
Távozott:
Kölcsönbe: Sehrou Guirassy (Auxerre), Michael Frey (Luzern), Alexis Araujo (Boulogne)

STADE RENNES
Érkezett: Kermit Erasmus (Orlando Pirates)

Ousmane Dembélé (Rennes B)

Távozott:
Kölcsönbe: Habib Habibou (Gaziantepspor)

GUINGAMP
Érkezett:
Jonathan Martins Pereira (Troyes, ingyen)
Kölcsönbe: Ronnie Schwartz (Bröndby)
Kölcsönbe: Mevlüt Erdinc (Hannover)
Távozott:
Kölcsönbe: Julien Begue (Bourg-Péronnas)

NICE
Érkezett:
Rémi Walter (Angers, 1.000.000)
Kölcsönből vissza: Alexy Bosetti (Tours)
Távozott:
Kölcsönbe: Julien Vercauteren (Westerlo), Szaid Benrahma (Angers), Bryan Constant (Fréjus), Albert Rafetraniaina (Red Star), Alexy Bosetti (Sarpsborg)

BASTIA
Érkezett: Julien Romain (Bastia B)
Távozott:
Joseph Barbato (szerződését felbontották)

CAEN
Érkezett:
Yann Karamoh (Caen B)
Távozott:

NANTES
Érkezett:
Guillaume Gillet (Anderlecht), Enock Kwateng (Nantes U19), Alexis Alégué (Nantes U19)
Kölcsönből vissza: Fernando Aristeguieta (Philadelphia Union)
Távozott: Lucas Deaux (Gent), Ismael Bangoura (al-Raed, i.)

STADE REIMS
Érkezett:

Kölcsönbe: Thievy Bifouma (Granada)
Távozott: Grégory Bourillon (Angers, ingyen)

LORIENT
Érkezett: Abdallah Yaisien (egyesület nélküli)
Kölcsönbe: Yrondu Musavu-King (Granada), Lindsay Rose (Olympique Lyon)
Távozott: Lamine Koné (Sunderland, 6.500.000)
Kölcsönbe: Denis Bouanga (Racing Strassburg)

TOULOUSE
Érkezett:
Zinédine Machach, Dragos Grigore (al-Szailija)
Kölcsönből vissza: Dominik Furman (Legia Warszawa)
Kölcsönbe: Franck Tabanou (Swansea)
Távozott: Ali Ahamada (Kayserispor, ingyen)
Kölcsönből vissza: Dragos Grigore (al-Szailija)

ANGERS
Érkezett: Denis Petric (Troyes), Diego Gómez (egyesület nélküli), Grégory Bourillon (Reims, ingyen)
Kölcsönbe: Mohamed Yattara (Standard Liege), Szaid Benrahma (Nice)
Távozott: Abdoul Camara (Derby County, 1.700.000), Ludovic Butelle (FC Bruges, 1.000.000), Ismaël Keita (Paris FC), Bilel Mosni (Paris FC), Rémi Walter (Nice, 1.000.000)
Kölcsönbe: Antar Jahja (Orléans)

TROYES
Érkezett:
Mouhamadou Dabo (egyesület nélküli)
Kölcsönből vissza: Christian Bekamenga (Lens)
Távozott: Jonathan Martins Pereira (Guingamp, i.), Georges Gope-Fenepej (Amiens, i.), Denisz Petrics (Angers), Thomas Ayasse (Le Havre)
Kölcsönbe: Christian Bekamenga (Metz)

GAZÉLEC AJACCIO
Érkezett:

Távozott: Issiar Dia (al-Haritijat, ingyen)

Dőlt betűkkel az ősszel történt átigazolások, pirossal szedtük a legfontosabb érkezőket,vastaggal az elmúlt hét nap átigazolásait.

Lezárva január 28-án este.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik