Párizsban százmillió kellene egy körhöz, a Monaco saját ékét csábítja

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2016.01.09. 10:37
null
Vágner Love a Corinthiansból térhet vissza Európába (Fotó: AFP)
Minden rosszban van valami jó: ismét tárt karokkal vár bennünket a munkahelyünk, ismét kinyitották hívogató kapuikat az iskolák, ismét váratlanul érte a tél a közlekedőket, ismét feleannyiba kerül a karácsony előtt megvett bármi, mint amennyiért ránk sózták, ismét közeledik a félév, az adóbevallás és a csekkfizetési határidő, megőrülésünk és nyugdíjazásunk egymással versengő időpontja – ellenben újfent egy hónapig rághatjuk körmeinket tövig amiatt, hogy vajon kedvenc csapatunk mely labdarúgókkal erősít a tavaszi idényre. Téli transzfersorozatunkat is az angliai eseményekkel kezdtük, az olasszal, majd a némettel folytattuk, hogy elérkezzünk a Ligue 1-be.


Nem hasít már százas (azaz százmillió eurós) sebességgel a transzferpiacon az AS MONACO, a liga szemöldökráncolása, valamint az orosz tulajdonos üzleti és magánéleti történései nem teszik már lehetővé ezt. Nem tudja és nem is akarja megtartani az egyesület Stephan El Shaarawyt a tavaly nyáron kikötött vételi opcióval, a 14 millió euró kifizetése helyett inkább visszaküldené Milánóba. A húszéves karmestert, Thomas Lemart a Bayern München kerülgeti, talán az ő eladásából lehetne elcsábítani a kiszemelt csatárcélpontokat – Vágner Love-ot, a fulhames Moussa Dembélét és Kevin Mirallast –, sőt az is felvetődött, hogy a nagy Radamel Falcao Monacóban keresgesse Angliában teljesen elhagyott egykori önmagát. Mivel Falcao a monacóiak tulajdona, de a Chelsea-ben kölcsönjátékoskodik, fura módon az ASM tulajdonképpen saját csatárát csábítgatja. Még a végén a londoniak fizetnek (rá), hogy visszakerüljön a feladóhoz…

A hercegségbeliek egy új középső védőt is keresnek, illetve állítólag már meg is találták őt a párizsi Presnel Kimpembe személyében, a vezetők közben gőzerővel dolgoznak azon, hogy a 17 éves támadót, Kylian Mbappét ne csapja le a kezükről a Liverpool vagy a Real Madrid.

A tehetség új szerződésének megkötésében már szerepet kaphat egy új szerzemény: az egykori világklasszis szűrő, a 42 éves Claude Makélélé, aki 2011-es visszavonulása után volt segédedző a PSG-nél és vezetőedző a Bastiánál, most pedig felcsapott technikai igazgatónak.

Makélélé tárgyalhat a héten a Chelsea-vel (Vagyim Vasziljev alelnök helyett/vezényletével) Loic Rémy kölcsönvételéről, vagy ha ezt nem tudja nyélbe ütni, ő zongorázhatja le francia lapok szerint a Juventusszal a Joao Moutinho, Simone Zaza csereberét.

A PSG-nek nincs könnyű dolga idén sem – természetesen nem a bajnoki arany megszerzése okoz majd gondot, még csak nem is a tetemes nagyságú bérkeret előteremtése, hanem a hogyan tovább. Ugyanis azt még a párizsiak ellenségei is elismerik, hogy mondjuk egy Kevin Trapp – Marquinhos, David Luiz, Thiago Silva, Layvin Kurzawa – Marco Verratti, Blaise Matuidi – Ángel Di María, Javier Pastore, Edinson Cavani – Zlatan Ibrahimovic csapatot két helyen érdemben megerősíteni legalább 60-70 milliós tétel, fizetéssel, jutalékkal akár 100, és akkor ezzel annyit érnek el adott esetben, hogy nem a legjobb nyolcig, hanem a legjobb négyig jutnak a Bajnokok Ligájában.

És ez utóbbi már aligha lesz elég Laurent Blanc mesternek a maradáshoz...

Kevesen hiszik el, hogy Robert Lewandowski, Cristiano Ronaldo vagy Eden Hazard éppen a PSG-ben szeretné folytatni, mint az a sajtóban felvetődött, Pierre-Emerick Aubameyang már inkább reális célpont, míg a „menőkés”, a nyáron lejárú szerződésű Ezequiel Lavezzi helyére sem lenne elvetélt ötlet megszerezni az osztrák Marko Arnautovicot. Bejelentkezett a PSG is a 105. új Diego Maradonáért, bár a 19 esztendős Giovani Lo Celso és klubja, a Rosario Central kegyeiért a Chelsea és a Juventus is verseng.

A francia sajtóban még felmerülő játékosok – André Gomes (Valencia), Sofiane Boufal (Lille), Felipe Anderson (Lazio) – sem vinnék sokkal előrébb a csapatot, mint ahogyan hiába örvend méltán annak a remek dán bekk, Simon Kjaer, hogy komoly szinten felvetődött a neve a PSG-nél, ő is tisztában van azzal, hogy a kispadra igazolnák, és még csak nem is első számú cserének.

EKÖZBEN A PIACON...

... a Lyon elengedte rutinos bekkjét, Milan Bisevacot a Lazióhoz (lesz-e még helye Rómában Lang Ádámnak és Guzmics Richárdnak?), a St.-Étienne 1.5 millióért vett egy szintén nem zöldfülű csatárt a norvég Alexander Söderlund személyében, aki az ötödik országban futballozik már hazája, Belgium, Bulgária és Olaszország után, és nemrégiben a magyar válogatottal is összemérte az erejét. A Lille kölcsönkérte a Monacótól a brazil születésű portugál támadót, Rony Lopest, aki a nyáron 12 millióért hagyta oda a Manchester Cityt (s a Lille már onnan is kölcsönvette egyszer), és az angol vonalat erősítve lecsapott a West Hamtől kitett valamikori francia válogatottra, Morgan Amalfitanóra. Nem tétlenkedik a Guingamp sem, ahol immáron a Hannovertől kölcsönvett török-francia ék, Mevlüt Erdinc (neki ez a hetedik galliai klubja) és a portugál származású francia védő, Jonathan Martins Pereira is részt vesz a kiesés elleni harcban. A Nantes nagyot húzott a sokat látott, sokszoros belga válogatott szűrő, Guillaume Gillet megszerzésével, és visszatért Amerikából a venezuelai csatár, Fernando Aristeguieta.

TÍZ ÉVE TÖRTÉNT...

... hogy felbukkant Monacóban Marco Di Vaio, akit másfél évvel azelőtt a torinóiak 10.5 millióért adtak el a Valenciának. Két esztendővel azelőtt meg 26-ért vették... A Ligue 1-be érkezésekor 29 éves, 100 ezer euróért megszerzett támadó viszonylag jól játszott, egy bizonyos Christian Vieri oldalán, ezért a nyáron végleg megszerezték őt a franciák (ingyen!), ám a következő idényben már szürkébben teljesített az ék, el is engedték. Di Vaio még sokáig futballozott, a Genoa és Bologna kiszolgálása után 2014-ben vonult vissza a Montreal Impactből.

HÚSZ ÉVE TÖRTÉNT...

... hogy az 1967-es születésű William Prunier a Manchester Unitedbe igazolt. Emlékeznek még a hamar ritkuló hajó francia védőre, aki az Auxerre-ből került be a válogatottba, majd Marseille érintésével Bordeaux-ba, hogy onnan vegye őt kölcsön Sir Alex Ferguson? Nem?! Nem csodáljuk, mert Prunier ideje hamar kitelt Angliában. Noha remekül kezdett, a Tottenham elleni bakisorozat elvette a kedvét a maradástól, és Bordeaux-ban sem sokáig időzött már, majd nagy vándorlásba fogott (Napoli, Hearts, Kortrijk), de „vénségére” maradandót alkotott a Toulouse-ban. 2004-ben az al-Szailijából vonult vissza.

A LIGUE 1 ÁTIGAZOLÁSAI, 2016 TELE

PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett:

Távozott:

OLYMPIQUE LYON
Érkezett:
Távozott:

AS MONACO
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe: Rony Lopes (Lille)

OLYMPIQUE MARSEILLE
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe: Gaël Andonian (Dijon)

SAINT-ÉTIENNE
Érkezett:
Alexander Söderlund (Rosenborg, 1.500.000)
Távozott:

GIRONDINS BORDEAUX
Érkezett:
Adam Ounas (Bordeaux B)
Távozott:

MONTPELLIER
Érkezett:

Távozott:

LILLE
Érkezett:
Morgan Amalfitano (egyesület nélküli)
Kölcsönbe: Rony Lopes (Monaco)
Távozott:

STADE RENNES
Érkezett:
Ousmane Dembélé (Rennes B)
Távozott:

GUINGAMP
Érkezett:
Jonathan Martins Pereira (Troyes, ingyen)
Kölcsönbe: Mevlüt Erdinc (Hannover)
Távozott:
Kölcsönbe: Julien Begue (Bourg-Péronnas)

NICE
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe: Julien Vercauteren (Westerlo)

BASTIA
Érkezett:
Távozott:
Joseph Barbato (szerződését felbontották)

CAEN
Érkezett:
Yann Karamoh (Caen B)
Távozott:

NANTES
Érkezett:
Guillaume Gillet (Anderlecht), Enock Kwateng (Nantes U19), Alexis Alégué (Nantes U19)
Kölcsönből vissza: Fernando Aristeguieta (Philadelphia Union)
Távozott: Lucas Deaux (Gent)

STADE REIMS
Érkezett:

Távozott:

LORIENT
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe: Denis Bouanga (Racing Strasbourg)

TOULOUSE
Érkezett:
Zinédine Machach
Távozott:

ANGERS
Érkezett: Denis Petric (Troyes), Diego Gómez (egyesület nélküli)
Kölcsönbe: Mohamed Yattara (Standard Liége)
Távozott: Abdoul Camara (Derby County, 1.700.000), Ludovic Butelle (FC Bruges, 1.000.000)
Kölcsönbe: Antar Jahja (Orléans)

TROYES
Érkezett:
Mouhamadou Dabo (egyesület nélküli)
Távozott: Jonathan Martins Pereira (Guingamp, i.), Georges Gope-Fenepej (Amiens, i.), Denis Petric (Angers)

GAZÉLEC AJACCIO
Érkezett:

Távozott:

Dőlt betűkkel az ősszel történt átigazolások, pirossal szedtük a legfontosabb érkezőket.

Lezárva január 7-én este.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik