Olympique Lyon: fel, támadunk? Ráadásul önerőből?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.01.23. 13:37
null
Claudio Beauvue (labdával) távozott a Lyontól (Fotó: Action Images, archív)
Itt az új év, ismét sohasem látott bőséggel röpködnek a mínuszok – bankszámláinkon. Szerencsére a topligás futballcsapatok zöme talál forrásokat az erősítésekre, így hosszú, forró, átigazolási hírektől terhes január vár a szurkolókra. Téli transzfersorozatunk harmadik körét is az angliai eseményekkel kezdtük, és az olaszországiakkal folytattuk, hogy elérkezzünk a Bundesligán át a Ligue 1-be.

 

Mintha az őskorban történt volna, mamutvadászat után, gyűjtögetés előtt, szakrális célú esti tűzbe bambulás közben, akkor, amikor még követ kellett pattintani egy közösségi megbökés előtt, hogy bejutott a Bajnokok Ligája elődöntőjébe az OLYMPIQUE LYON, pedig 2010-ben történt mindez, nem is olyan régen. Hugo Llorisszal, Crisszel, Kim Källströmmel, Miralem Pjaniccsal, Aly Cissokhóval, Jérémy Toulalannal, Maxime Gonalons-nal, Michel Bastosszal, Sidney Govouval, Bafétimbi Gomisszal és Jean-Alain Boumsonggal a fedélzeten.

Ha a fenti névsorhoz hozzávesszük a 2010 óta távozottak közül Mathieu Bodmert, Timothée Kolodziejczakot, Dejan Lovrent, Lisandro Lópezt, Clinton N'Jiét vagy Yoann Gourcufföt, akkor egyből megértjük a lyoniak kínjait – és tegyük gyorsan hozzá, hogy az utóbbi két évben már vásárolgatott is a klub, a nyáron például Sergi Darder, Mapou Yanga-Mbiwa, Mathieu Valbuena és Rafael is érkezett, ráadásul 15 millióval többet költött az OL, mint amennyiért eladott.

Fél éve vették csak a lyoniak a guadeloupe-i szélsőt, Claudio Beauvue-t, négymillió euróért, de valamivel többért máris eladták, pedig 19 bajnokin 7 kanadai pontig jutott, és a különböző kupákban sem fogta vissza magát – nyilatkozataiban sem, ráadásul nem igazán tudott beilleszkedni a csapatba, ezért is engedte el őt a mindenható klubelnök, Jean-Michel Aulas. A vevő a Celta Vigo, és természetesen sokan esküsznek rá, hogy ez a transzfer Nolito Barcelonába történő visszaköltözését vetíti előre, és az eladással a Lyonnak sem kell még hárommilliós bónuszt utalnia a Guingamp-nak, ellenben 2.5 millió eurót várhat még pluszban a spanyoloktól.

Távozott még a rutinos szerb védő, Milan Bisevac, akit ingyen kapott meg a Lazio, de ő már 32 éves, tehát nem dőlnek miatta éves bérletükbe a drukkerek, bár pár bajnokin és BL-meccsen pályára lépett azért ebben az idényben is az anno a PSG-től 2.75 millióért érkező játékos.

Az igazán nagy gond azonban Alexandre Lacazette, pontosabban a támadó tudása, hiszen a 24 éves csillag már tavaly kinőtte Lyont, még ha ebben az idényben nem is szórja úgy a kanadai pontokat, mint Rambo az ellent.

„Mindig tudtam, hogy egyszer a Premier League-ben szeretnék futballozni, és most úgy érzem, eljött az idő, hogy Angliában folytassam” – vallotta meg nyíltan Lacazette, és erre mérget is vehetünk. Ennek ellenére legfrissebb kérője a Wolfsburg, a legújabb angliai pedig a Newcastle United után, de inkább előtt a Chelsea.

Kapós még a balhátvéd Lindsay Rose, akit a Hellas Verona és a Lorient, a középső védő, Bakary Koné, akit a mostanában Lyonba szokott Lazio mellett a Fiorentina, a West Bromwich és a Levante hívogat, illetve a felnőttválogatott ajtaján dörömbölő Samuel Umtiti, akit az AS Roma látna szívesen.

A keret második legértékesebb játékosa, a középső középpályás Clément Grenier azt nyilatkozta, hogy lehet, elhagyja Lyont, sejtjük, mit jelenthet ez transzferről magyarra fordítva: távozik, ha bekerül az Európa-bajnoki keretbe. A veterán hátvéd, a kameruni Henri Bedimo ellenben nem kertelt, nem hosszabbít a nyáron.

Természetesen nem ül karba tett kézzel, veszteségeit fejben számolgatva Bruno Génésio mester és az ő mestere, Aulas, például szeretnék elcsábítani a Londonban unatkozó Mathieu Debuchyt, kiszúrták a Lens gárdájából a 18 éves középhátvédet, az angol U-válogatott Taylor Moore-t, míg Gourcuff utóda a svájci-portugál Edimilson Fernandes (Sion) lehet, a Beauvue-é pedig szinte biztosan a svéd Emil Forsberg (RB Leipzig) lesz. Az ő ára kilencmillió euró körül tetőzhet, ugyanis a Liverpool, az Inter és a Valencia is vinné.

Kiszemelt még a francia sajtó szerint a Toulouse Lacazette-je, Wissam Ben Yedder, ha már Andrej Kramaricról lemaradt az OL, és a Santosban feltűnt, már hatszoros brazil válogatott támadó, Lucas Lima.

Mint láthatjuk, Aulas szokása szerint szívósan küzd a középszer ellen, de újra és újra beleütközik saját (csapata) anyagi korlátjaiba. Annyit mindenesetre elért, és ez sem kevés, hogy ugyan ha a Keletről tankolt PSG a Lyon számára is messzi-messzi Galaxis, de a többiektől nem kell félnie.

Mondjuk mindezt annak ellenére is, hogy a tavalyi ezüstérem után feltűnően sokat bukdácsol a gárda, de az mindenképpen biztató, hogy a keret legértékesebbjei közül többen is saját nevelésűnek számítanak, és ahol Lacazette-ek után Nabil Fekirek, Anthony Lopesek, Corentin Tolissók, Jordan Ferrik, Rasid Gezzalok, Grenierek és Umtitik, azaz csupa felnőtt vagy korosztályos válogatott ászok tűnnek fel, nagy baj nem lehet.

EKÖZBEN A PIACON...

... a Saint-Étienne kölcsönkapta a Swansea-től a balbekk Franck Tabanout, a Toulouse elengedte a román hátvédet, Dragos Grigorét az arab világba, és a Nantes hasonlóképpen tett a rutinos guineai csatárral, Ismaël Bangourával; míg a Nice egymillióért vásárolt egy húszéves szűrőt Rémi Walter személyében, aki az U-válogatottak erőssége volt, így aztán jutányosnak nevezhető az üzlet vevői oldalról.

A HÉT MONDATA...

... „A lehetetlent lehetségessé tettük, életem legjobb szezonját futom, ezt tanúsítják a statisztikáim is. Persze folyamatosan fejlődni akarok, ez a lényeg” – örvendezett a PSG és saját maga remeklésén az önmarcangoló filozofikus töprengések labdás Sören Kierkegaard-ja, Zlatan Ibrahimovic.

TÍZ ÉVE TÖRTÉNT...

... hogy a Montpellier eladta a Sochaux-nak az akkor 22 éves karmestert, Valéry Mézague-t. A kameruni játékos akkor megjárta már a Portsmoutht és a Konföderációs Kupát is, ám új csapatában sem tudott alapemberré válni, pár kölcsönjáték után ingyen elengedték a Vannes-hoz. 2008-ra teljesen kikopott a válogatottból, a Panetolikosz és az angol Bury, valamint két munkanélküli időszak után jött 2014 nyarán a Toulon – és egy teljesen értelmetlen halál, az év novemberében ugyanis egyszerűen leállt a szíve. Öccse, Teddy szintén a Montpellier neveltje, ma a Royal Mouscron profija.

HÚSZ ÉVE TÖRTÉNT...

... hogy postázta a PSG a Guingamp-hoz az 1968-as születésű támadót, Xavier Gravelaine-t. Nagy világvándor volt a ötszörös válogatott francia, 16 klubot járt meg (sok klubelnök meg éppen vele járta meg), némelyik állomáshelyre többször is benézett. Ilyen volt a párizsi is, ahová még visszatért 1998-ban, a Marseille után (ahol csak Christophe Dugarry, Fabrizio Ravanelli, Florian Maurice és Titi Camara volt vetélytársa), de ezúttal sem sokáig húzta. Mérsékelten volt csak gólerős, ám szimpatikus, hajtós játékosként él emlékeinkben. A Watfordban és a Monacóban is megfordult még, 2004-ben, tehát nem éppen serdülőkorban a Ligue 2 legjobbja lett az Istres színeiben, nem sokkal később már a Siontól vonult vissza. Egy kis időre visszatért edzősködni az Istres-höz, azóta nem vonzza a kispad, ma a Caen általános igazgatója.

A LIGUE 1 ÁTIGAZOLÁSAI, 2016 TELE

PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett:

Távozott:

OLYMPIQUE LYON
Érkezett:
Távozott: Milan Bisevac (Lazio, ingyen), Claudio Beauvue (Celta Vigo, 5.000.000)

AS MONACO
Érkezett:
Vágner Love (Corinthians, 1.500.000)
Távozott:
Kölcsönbe: Rony Lopes (Lille), Gabriel Boschilia (Standard Liége)

OLYMPIQUE MARSEILLE
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe: Gaël Andonian (Dijon)

SAINT-ÉTIENNE
Érkezett:
Alexander Söderlund (Rosenborg, 1.500.000), Usszama Tannan (Heracles Almelo, 1.500.000)
Távozott:
Kölcsönbe: Jonathan Bamba (Paris FC)

GIRONDINS BORDEAUX
Érkezett:
Adam Ounas (Bordeaux B)
Távozott: Henri Saivet (Newcastle United, 6.000.000)
Kölcsönbe: Gaëtan Laborde (Clermont)

MONTPELLIER
Érkezett:

Távozott:

LILLE
Érkezett:
Morgan Amalfitano (egyesület nélküli)
Kölcsönbe: Rony Lopes (Monaco)
Távozott:
Kölcsönbe: Sehrou Guirassy (Auxerre)

STADE RENNES
Érkezett:
Ousmane Dembélé (Rennes B)
Távozott:

GUINGAMP
Érkezett:
Jonathan Martins Pereira (Troyes, ingyen)
Kölcsönbe: Mevlüt Erdinc (Hannover)
Távozott:
Kölcsönbe: Julien Begue (Bourg-Péronnas)

NICE
Érkezett: Rémi Walter (Angers, 1.000.000)

Távozott:
Kölcsönbe: Julien Vercauteren (Westerlo), Szaid Benrahma (Angers), Bryan Constant (Fréjus)

BASTIA
Érkezett:
Távozott:
Joseph Barbato (szerződését felbontották)

CAEN
Érkezett:
Yann Karamoh (Caen B)
Távozott:

NANTES
Érkezett:
Guillaume Gillet (Anderlecht), Enock Kwateng (Nantes U19), Alexis Alégué (Nantes U19)
Kölcsönből vissza: Fernando Aristeguieta (Philadelphia Union)
Távozott: Lucas Deaux (Gent), Ismaël Bangoura (al-Raed, i.)

STADE REIMS
Érkezett:

Távozott:

LORIENT
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe: Denis Bouanga (Racing Strassburg)

TOULOUSE
Érkezett:
Zinédine Machach, Dragos Grigore (al-Szailija)
Kölcsönbe: Franck Tabanou (Swansea)
Távozott:
Kölcsönből vissza: Dragos Grigore (al-Szailija)

ANGERS
Érkezett: Denis Petric (Troyes), Diego Gómez (egyesület nélküli)
Kölcsönbe: Mohamed Yattara (Standard Liége), Szaid Benrahma (Nice)
Távozott: Abdoul Camara (Derby County, 1.700.000), Ludovic Butelle (Bruges, 1.000.000), Ismaël Keita (Paris FC), Bilel Mosni (Paris FC), Rémi Walter (Nice, 1.000.000)
Kölcsönbe: Anthar Jahia (Orléans)

TROYES
Érkezett:
Mouhamadou Dabo (egyesület nélküli)
Kölcsönből vissza: Christian Bekamenga (Lens)
Távozott: Jonathan Martins Pereira (Guingamp, i.), Georges Gope-Fenepej (Amiens, i.), Denisz Petrics (Angers), Thomas Ayasse (Le Havre)
Kölcsönbe: Christian Bekamenga (Metz)

GAZÉLEC AJACCIO
Érkezett:

Távozott: Issiar Dia (szerződését felbontották)

Dőlt betűkkel az ősszel történt átigazolások, pirossal szedtük a legfontosabb érkezőket,vastaggal az elmúlt hét nap átigazolásait.

Lezárva január 22-én este.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik