A Katarba vezető utak és a magyar esélyek – selejtezős rajt Európában

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2021.03.23. 13:29
null
Úton Katarba? A magyar válogatott a lengyelek elleni első vb-selejtezőre készül (Fotó: Török Attila)
Szerdán megkezdődnek a 2022-es labdarúgó világbajnokság európai selejtezői. A Nemzetek Ligájában nyújtott remek teljesítménynek köszönhetően a csütörtökön, a lengyelek ellen kezdő magyar válogatottnak akkor is lehet esélye kijutni a jövő decemberben, Katarban megrendezésre kerülő tornára, ha nem sikerülne a csoportunk első vagy második helyén végeznie. Ami Európa sztárválogatottjait illeti: a járványhelyzet miatt sok a kérdőjel a csapatoknál, és az is biztos, hogy a topklubok nem örülnek a márciusi selejtezőknek.

 

KATARBA VEZETŐ UTAK

Ugyan a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnökének, Gianni Infantinónak nem lett volna ellenére, ha bővül a világbajnokság mezőnye – azt a kérdéskört most hagyjuk, hogy ettől emelkedne-e a színvonal, mert a jelek szerint ez nem szempont –, végül nem teljesült a kívánsága. Így a 2022 decemberében (!) Katarban rendezendő torna lesz a hetedik, egyben az utolsó olyan labdarúgó-világbajnokság, amelyen harminckét csapat vesz részt, merthogy, mint ismert, a 2026-os vb-n már negyvennyolc együttes kap szerepet. Ennek megfelelően most még „csak” tizenhárom európai válogatott lehet ott a jövő téli tornán az ötvenötből, így a huszonnégy csapatos Európa-bajnoksággal összevetve értelemszerűen sokkal nehezebb a kijutás. No meg a Nemzetek Ligája miatt ismét kicsit bonyolultabb is a rendszer, de a jelenkori lebonyolítás az előnyünkre is válhat.

A márciusban kezdődő, november közepén véget érő vb-selejtező kiírása pofonegyszerű: a tíz csoport első helyezettje egyenes ágon kijut a katari tornára. A tíz csoportmásodik ezután a két legjobb olyan NL-csoportelsővel játszik a pótselejtezőben, amelyek a „rendes” selejtezőben nem zártak első vagy második helyen. Ezt a tizenkét együttest három négycsapatos rájátszásba sorsolják, ahol egyenes kieséses rendszerben (egymeccses elődöntő, döntő) döntenek a fennmaradó három helyről. Ezeket a találkozókat 2022 márciusában rendezik.

Természetesen minket az érdekel a legjobban, hogy az Nemzetek Ligája-csoportját megnyerő magyar válogatottnak milyen esélyei vannak a pótselejtezős rájátszásra, ha nem sikerülne selejtezőcsoportja első két helyén zárnia. Az NL-csoportelsők rangsora már megvan, ebben Magyarország a nyolcadik helyet foglalja el, tehát nekünk azért is kell szorítanunk, hogy az előttünk álló hét csapatból hat vb-selejtezős csoportja első vagy második helyén végezzen. Belgium, Franciaország, Olaszország és Spanyolország esetében szinte borítékolható, hogy ez összejön. Wales, Ausztria és Csehország esetében ellenben már árnyaltabb a kép.

Az osztrákok Dániával, Skóciával, Izraellel, Feröerrel és Moldovával kerültek egy csoportba, itt kiegyenlítettebbek az erőviszonyok, papíron Ausztriának sikerülhet az első hely is. Nekünk az talán kevésbé előnyös, hogy a walesiek és a csehek egy csoportba kerültek, ők az ellenfelek erősségét tekintve leginkább abban bízhatnak, hogy valamelyikük a belgák mögött elcsípi a csoport (amelyben még Fehéroroszország és Észtország szerepel) második helyét.

Ebből a szempontból Magyarország sorsa nem csak a saját kezében van, de a tavaly őszi Nemzetek Ligája-mérkőzéseken nyújtott remek teljesítménynek, illetve a csoportelsőségnek köszönhetően legalább ismét kerülő utat nyitottunk magunknak. A nyári Európa-bajnokság esetében a bolgárok és Izland legyőzésével végigmentünk ezen.

A magyar válogatott története során tizedik alkalommal juthatna ki világbajnokságra, legutóbb 1986-ban sikerült kvalifikálnia magát az akkor még huszonnégy csapatos tornára Mexikóba.

 

SZELI MÁTYÁS

AZ I-CSOPORT MÁRCIUSI PROGRAMJA

1. FORDULÓ, MÁRCIUS 25., CSÜTÖRTÖK
20.45:
MAGYARORSZÁG–Lengyelország
20.45: Anglia–San Marino
20.45: Andorra–Albánia

2. FORDULÓ, MÁRCIUS 28., VASÁRNAP
18.00:
Albánia–Anglia
20.45: San Marino–MAGYARORSZÁG
20.45: Lengyelország–Andorra

3. FORDULÓ, MÁRCIUS 31., SZERDA
20.45:
Andorra–MAGYARORSZÁG
20.45: Anglia–Lengyelország
20.45: San Marino–Albánia

 

SELEJTEZŐS RAJT A JÁRVÁNY ÁRNYÉKÁBAN

A koronavírus-járvány a márciusi világbajnoki selejtezőt is nagyban befolyásolja, az országok különböző korlátozásai ugyanis nagy hatással lehetnek válogatott keretek összeállítására.

Néhány napja még úgy tűnt, a járvány a német labdarúgó-válogatott és Joachim Löw életét sem könnyíti meg, hiszen minden jel arra utalt, hogy a Premier League-ben játszó légiósok nem csatlakozhatnak a német nemzeti csapathoz. Ennek oka az volt, a Németországban hatályban lévő intézkedések szerint az Angliából érkező futballistáknak két hétre karanténba kell(ene) vonulniuk. A Német Labdarúgó-szövetség a honlapján jelentette be, hogy a légiós futballisták a rendkívül szigorú intézkedések ellenére zöld utat kaptak, így a Chelsea-ben szereplő Timo Werner, Kai Havertz, Antonio Rüdiger, az Arsenal kapusa, Bernd Leno, valamint a Manchester City futballistája, Ilkay Gündogan probléma nélkül csatlakozhatott a válogatotthoz.

Az Internél a hónap közepén több játékosnak is pozitív lett a koronavírustesztje, ezért néhány napos karantént rendeltek el a klubnál, s a milánói egészségügyi hatóság a csapat összes programját törölte. Ez azt jelenti, hogy a múlt hétvégén elhalasztották a Sassuolo elleni bajnoki mérkőzést, de a válogatott meghívót kapó játékosok végül csatlakozhattak hazájuk nemzeti együtteséhez. A FIFA-világranglista élén álló Belgium szövetségi kapitánya, Roberto Martínez sem lehet boldog, mert sérülés miatt nem számíthat a Real Madrid futballistájára, Eden Hazard-ra sem Wales, Csehország és Fehéroroszország ellen.

Julian Nagelsmann a Leipzig vezetőedzője elmondta, tart attól, hogy néhány válogatott játékos nagyobb járványkockázatú ország területén tartózkodik majd a következő napokban. „Egyénileg elemzünk minden helyzetet, nem szívesen engedjük a játékosainkat veszélyes területre – nyilatkozta a Bildnek a lipcseiek szakvezetője. – Tartunk attól, hogy olyan országban lesznek a közeljövőben, amelyben a koronavírus bármelyik mutációja magas százalékban van jelen. Nagy kockázat ez a klubnak.”

A Bajnokok Ligája-címvédő Bayern München vezetőedzője arról beszélt, az osztrák válogatott David Alaba skóciai játéka az utolsó pillanatig kérdéses marad. „David Alaba az előzetes tervek szerint nem utazik a skótok elleni meccsre – jelentette ki a Kickernek Hans-Dieter Flick. – Bár Skócia már nem szerepel a magas kockázatú területek listáján, még kivárunk a döntéssel. A további két selejtezőre Feröer és Dánia ellen hazamehet Ausztriába. Robert Lewandowski az angol és német karanténszabályok miatt eredetileg Angliába nem utazott volna el, ám az egyeztetések jól sikerültek az illetékesekkel, ami azt jelenti, hogy a klubhoz való visszatérésekor nem kell karanténba vonulnia, így mind a három márciusi selejtezőn ott lehet.”

Hiába szerepel az angol keretben a Borussia Dortmund 17 esztendős játékosa, Jude Bellingham, úgy néz ki, hogy a fiatal játékos a németországi karanténszabályok miatt nem szerepelhet hazája színeiben.

„Beneveztük a keretbe, ám nem valószínű, hogy a rendelkezésünkre áll – nyilatkozta Gareth Southgate a Sky Sportsnak. – Megvizsgáljuk, milyenek a lehetőségei, fontos szereplője lehetett volna a tavaszi világbajnoki selejtezőknek.”

Jürgen Klopp nem érti, hogy a szövetségek miért nem tartják tiszteletben a klubcsapatok érdekeit.

„A játékosok a kluboktól kapják a fizetésüket – mondta a BBC-nek a Liverpool menedzsere. – Egyértelmű, hogy elsőbbséget kellene élveznünk, ha rajta múlna, kihagynák a márciusi selejtezőket. Persze megtehetnénk, hogy nem engedjük el a nemzeti csapatokhoz játékosainkat, ám ebben az esetben mi lennénk a rosszak. A vírushelyzet miatt benne van a pakliban, hogy sorsdöntő meccsekről kell nélkülöznünk futballistáinkat – túl nagy kockázat ez.”

 

J. Á.

AZ 1. FORDULÓ PROGRAMJA

MÁRCIUS 24., SZERDA
A-CSOPORT
20.45:
Portugália–Azerbajdzsán, Torino (Tv: Sport2)
20.45: Szerbia–Írország, Belgrád

D-CSOPORT
20.45:
Finnország–Bosznia-Hercegovina, Helsinki
20.45:
Franciaország–Ukrajna, Saint-Denis (Tv: Sport1)
E-CSOPORT
18.00:
Észtország–Csehország, Tallinn (Tv: Sport2)
20.45: Belgium–Wales, Leuven
G-CSOPORT
18.00:
Törökország–Hollandia, Isztambul (Tv: Sport1)
20.45: Lettország–Montenegró, Riga
20.45: Gibraltár–Norvégia, Gibraltár
H-CSOPORT
20.45: Málta–Oroszország, Ta'Qali
20.45: Ciprus–Szlovákia, Sztrovolosz
20.45: Szlovénia–Horvátország, Ljubljana

MÁRCIUS 25., CSÜTÖRTÖK
B-CSOPORT
20.45:
Svédország–Grúzia, Solna
20.45:
Spanyolország–Görögország, Granada (Tv: Sport1)
C-CSOPORT

18.00:
Bulgária–Svájc, Szófia (Tv: Sport2)
20.45:
Olaszország–Észak-Írország, Parma
F-CSOPORT

18.00:
Izrael–Dánia, Tel-Aviv (Tv: Sport1)
20.45:
Moldova–Feröer, Chisinau
20.45:
Skócia–Ausztria, Glasgow
I-CSOPORT

20.45: MAGYARORSZÁG
–Lengyelország, Puskás Aréna (Tv: M4 Sport)
20.45:
Andorra–Albánia, Andorra La Vella
20.45:
Anglia–San Marino, London
J-CSOPORT

20.45:
Németország–Izland, Duisburg (Tv: Sport2)
20.45:
Románia–Észak-Macedónia, Ploiesti
20.45:
Liechtenstein–Örményország, Vaduz

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik