Tam Courts: Olyan kaliberű válogatottunk lett, mint a magyar

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2024.04.10. 06:30
Tom Courts szerint a skót válogatott jelenleg kísérletezik (Fotó: Szabó Miklós)
Tam Courts, a Bp. Honvéd korábbi skót vezetőedzője többek között hazája labdarúgó-válogatottjának kísérletezéseiről és kérdőjeles posztjairól nyilatkozott lapunknak.


Skócia a csoportkörből jutott ki az Európa-bajnokságra, Spanyolországot is legyőzte, ám a legutóbbi hét meccsén nyeretlen, az idén Hollandiától és Észak-Írországtól is kikapott. Mi történt?
– A válogatott jelenleg kísérletezik – mondta a Nemzeti Sportnak Tam Courts, aki vezetőedzőként 2022 júniusa és októbere között irányította a Bp. Honvédot. – Ha megnézzük a nyári Európa-bajnokságon egy csoportba kerülő Magyarország és Skócia fejlődését, amióta Marco Rossi és Steve Clarke átvette a válogatott irányítását, hasonló utat jártak be: jó játékkal lettek versenyképesek és jutottak ki nagy tornákra. A skót csapat úgy ért el sikereket, hogy nagyszerű teljesítményt nyújtott, fegyelmezett és szervezett játék jellemezte, ám mostanra, hogy olyan kaliberű nemzeti együttesünk lett, mint Magyarországnak, és a futballistáink Európa legjobb bajnokságaiban pallérozódnak, a kapitány igyekezett kreatívabb és dominánsabb játékot kidolgozni, hogy a csapat irányíthassa a meccseket.

– Ehhez képest a legutóbbi hét mérkőzésen tizenkilenc gólt kapott. Mi a gond a védelemmel?
– Ha megnézzük az elmúlt néhány évet, a sikereinket a három−öt−egy−egyes formációnak köszönhettük, amelyben masszív, egységes és szervezett volt a gárda. A kapitány elkezdett kísérletezni a felállással, ami szerintem természetes fejlődési folyamat részeként értelmezhető, hiszen az alapok stabilak voltak, a támadójáték előmozdítása lett a következő lépcsőfok. Hollandia ellen három−négy−hármat játszottunk, és úgy tűnt, ez passzol a játékosokhoz, hiszen mi kezdeményeztünk többet a labdával, de a kontratámadásokkal meggyűlt a bajunk, valamint néhány mozgás során szervezetlennek mutatkoztunk. Kíváncsian várom, Steve Clarke mire használja fel a hátralévő két edzőmérkőzést, mert a skót válogatott nyomás alatt gyakran megingott, s gólt kapott, ami nagy kár, mert találni pozitívumokat is a játékában.

– Mondana néhányat?
– Bár négy nullás vereség lett a vége, a márciusi, hollandiai találkozón kifejezetten jól játszottunk. Rengeteg lehetőséget alakítottunk ki, bátran futballoztunk, a srácok megmutatták képességeiket. Hiába azonban a jó játék, ellenfelünk kegyetlen volt, és a második félidőben húsz perc alatt lerendezte a meccset, csúnyán megbüntetett minket.

– A kulcsemberekkel mi a helyzet? Nem tudják hátukra venni a válogatottat?
– Kiegyensúlyozottan, odaadóan futballoznak, és szerencsére a legjobb korban vannak. Andrew Robertson, Scott McTominay, John McGinn, Lewis Ferguson és Kieran Tierney alkotja a csapat magját, ám akadnak kérdőjeles posztok. Ilyen például a kapusé, Angus Gunn ugyanis csak nemrégiben épült fel a sérüléséből. Egyelőre azt sem tudni, ki lesz a kezdőcsatárunk az Eb-n. A QPR-nál szereplő Lyndon Dykes, a Southamptont erősítő Ché Adams és a Heartsban húsz góljával feltűnő Lawrence Shankland is pályázik a kilences posztjára. Utóbbi roppant érdekes támadó, a játékosom volt a Dundee Unitednél. Tisztelem a tudását, a gólérzékenységét, valamint a személyiségét – mindenkit űz-hajt, jobb teljesítményre sarkall. Hatalmas küzdelem várható a következő hónapokban, nem lenne baj, ha ezek a srácok mind jó formában várnák a tornát.

Lawrence Shankland (balra) a skót válogatott erőssége lehet csatárposzton (Fotó: Reuters)

– Finnország, majd Gibraltár ellen játssza az Eb előtti utolsó két felkészülési meccsét a válogatott. Megfelelő ellenfeleknek tartja őket a nagy megméretés előtt?
– Értem a kérdést, de érdemes figyelembe venni, hogy nemrégiben játszottunk Hollandiával, Franciaországgal, Spanyolországgal, Angliával, tehát megannyi taktikai csatában volt részünk. A Gibraltár elleni meccs magabiztosságot kölcsönözhet a játékosoknak, ha minden jól megy, sok gólt szerzünk. A Finnország elleni főpróba jó teszt lesz a Németország elleni nyitány előtt, remélhetőleg nyerünk, és akkor két győztes mérkőzéssel a hátunk mögött, jó hangulatban utazhatunk.

– Egyébként hogy érzi, készen áll Skócia az Eb-re?
– Igen. Szerintem a csapat gerince már elég régóta együtt játszik és sok hasonlóságot mutat a magyar válogatottal. Mindkét ország szövetségi kapitánya hosszú ideje tölti be a posztját, és mind a két szakember irányításával sokat lépett előre a csapat a világranglistán. Skóciában bizakodó a hangulat, mert húsz évig nem jutottunk ki Eb-re, míg Steve Clarke kétszer is kivezette a csapatot a tornára. Szerintem a csoport olyannyira erős, hogy valószínűleg kicsit esélytelenebbnek tart minket a többi ellenfél, de ez jól jöhet nekünk, mert szeretünk ebben a szerepben futballozni – és így meglepetést szerezni.

UEFA EURO 2024, NÉMETORSZÁG
A CSOPORTKÖR MENETRENDJE
A-CSOPORT 
JÚNIUS 14., PÉNTEK
21.00, München: Németország–Skócia
JÚNIUS 15., SZOMBAT
15.00, Köln: MAGYARORSZÁG–Svájc
JÚNIUS 19., SZERDA
18.00, Stuttgart: Németország–MAGYARORSZÁG
21.00, Köln: Skócia–Svájc
JÚNIUS 23., VASÁRNAP
21.00, Stuttgart: Skócia–MAGYARORSZÁG
21.00, Frankfurt: Svájc–Németország
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik