Scott McTominay bűvöletében a skót sajtó

MOHAI DOMINIKMOHAI DOMINIK
Vágólapra másolva!
2024.03.22. 09:45
Scott McTominay (balra) a legerősebb válogatottak ellen is bizonyította, hogy a skótok vezéregyénisége tud lenni (Fotó: AFP)
A skót válogatott mellett a Manchester Unitedben is fontos játékos lett Scott McTominay, sőt, a skótok szerint klubja menedzsere neki köszönheti, hogy még van állása.

Fél éve nyeretlen Skócia, ám Craig Gordon, a válogatottba hosszú sérülést követően visszakerülő 41 éves kapus szerint a nyári németországi Európa-bajnokságon bárki ellen képes jó eredményt elérni, természetesen a csoportellenfél Magyarország ellen is. A gyenge szériát (tavaly szeptember óta Angliától, Spanyolországtól és Franciaországtól kapott ki, novemberben döntetlent játszott Grúziával és Norvégiával) Amszterdamban Hollandia ellen szakítanák meg a skótok, ha ez mégsem sikerül, négy nappal később szigetországi rangadón engesztelhetik ki a Hampden Park egyre sikeréhesebb közönségét Észak-Írország ellen.

„Mindig hiszünk benne, hogy győzünk, olyan csapat vagyunk, amelyet nehéz megverni – nyilatkozta a Daily Recordnak a 74-szeres válogatott kapus. – Két különböző stílusú ellenféllel találkozunk, így a védekező és a támadóformációkat is gyakorolhatjuk. Hazai pályán szeretnénk gólokkal szórakoztatni a közönséget. Mindig örömmel tölt el, hogy számítanak rám a nemzeti csapatban, és szeretnék minél többet hozzáadni az eddigi hetvennégy válogatottságomhoz. Talán a jelenlegi a legjobb keret, amelyben játszottam, és nagyon motivált, hogy visszatérjek az Európa-bajnoki felkészülésre. Remélem, sokáig maradok még, és Németországban is ott leszek. A 2021-es torna furcsa volt a koronavírus miatt, kevés nézővel a stadionokban, azonban a nyáron biztosan tele lesznek a lelátók.”

A lap szakírója, Michael Gannon a péntek esti, Hollandia elleni találkozót megelőzően Scott McTominayről közölt hosszú elemzést, s a cikk tónusából is érződik, hogy a skótok nemcsak bíznak a középpályásban, hanem rajonganak érte. A Manchester Unitedben az eddigi legeredményesebb idényét futja, pedig 2023 nyarán, valamint az ősz elején nem alapemberként számolt vele menedzsere, Erik ten Hag. A 2023–2024-es idényben 34 klubmérkőzésen kilenc gólt szerzett és három gólpasszt osztott ki. A Brentford ellen az ő duplájával fordított a csapat, a Chelsea ellen is két gólt szerzett, ám a legemlékezetesebb megmozdulásai éppen a múlt vasárnaphoz köthetők, amikor gólt szerzett és gólpasszt adott a Liverpool ellen 4–3-ra megnyert FA-kupa-negyeddöntőben. A Daily Record újságírója szerint a klub holland menedzsere megköszönheti a „skót hősnek”, hogy még van állása, hiszen ő volt az, aki az edző vészjelzéseire a legtöbbször reagált a csapatból. McTominay így már nemcsak a skót szövetségi kapitány, Steve Clarke első számú játékosa, hanem gyakran annak a klubnak is, amely annak ellenére, hogy ott nevelkedett, nem bízott benne.

A hozsannázás közben persze olykor túlzó megállapításokra is ragadtatja magát a cikkíró, ám tagadhatatlan, hogy a középpályás nélkül Skócia merőben más képet mutatna.

Meg sem fordult Anthony Gordon fejében, hogy skót válogatott legyen
Fotó: AFP

Nagyszülei révén egészen a múlt hétig a skót válogatottba is várták Anthony Gordont, akinek a türelme végül kifizetődött, és Anglia hívására azonnal válaszolt. A 23 éves játékos sajtótájékoztatón nyilatkozott az ügyről, részéről sosem volt kérdés, hogy angol színekben szeretne pályára lépni.

„Minden tiszteletem Skóciáé, de sosem fordult meg a fejemben, hogy ne Angliát válasszam – nyilatkozta a sajtótájékoztatón Anthony Gordon. Öt-hat éves korom óta ez a célom. Pluszmotivációt jelentett és nagyobb erőbedobásra késztetett, hogy meghívót kapjak.”

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik