Horvátország: neves portugál szakember az NK Osijek új sportigazgatója

Gy. B.Gy. B.
Vágólapra másolva!
2024.01.12. 12:23
null
José Boto lett az Eszék sportigazgatója (Fotó: nk-osijek.hr)
José Boto, aki korábban a Benfica vezető játékosmegfigyelőjeként, valamint a Sahtar Doneck scouting osztályának vezetőjeként dolgozott, lett az NK Osijek új sportigazgatója. A portugál szakember elsősorban a játékosképzésre szeretne építeni.

Csütörtökön hivatalosan is bemutatták José Botót, az NK Osijek új sportigazgatóját – a portugál szakember 2026 júniusáig szóló szerződést írt alá az eszékiekhez.

Az ötvenhét éves Boto hazájában is komoly szaktekintélynek számít, 2010 és 2018 között ugyanis az ország legnagyobb egyesületénél, a Benficánál dolgozott, mint vezető játékosmegfigyelő. Az óriási fluktuáció miatt, a teljesség igénye nélkül, a legfontosabb játékosok, akik ez idő alatt a Benficához kerültek: Nico Gaitán, Eduardo Salvio, Axel Witsel, Nemanja Matic, Enzo Pérez, Raúl Jiménez, Gabriel Barbosa.

Boto ezt követően a Sahtar Doneckhez igazolt, ahol immár a scouting osztály vezetőjeként számítottak rá, mégpedig abban az időszakban, amikor honfitársai, előbb Paulo Fonseca (2016–2019), majd Luis Castro (2019–2021) edzette a csapatot. Az ukrán klubnál, portugálként természetesen kellő tapasztalattal felvértezve, sikeresen vitte tovább azt az átigazolási gyakorlatot, mely szerint olyan ígéretes brazil labdarúgókat szemelnek ki, akik még a hazájukban játszanak, de már készek az európai váltásra. Így került a Sahtarhoz Tete, Maycon, Vitao, a csapat pedig megtartva a korábbi évek lendületét, Boto első két évben nemcsak, hogy megvédte a bajnoki címét, de 2020-ban – a COVID-idényben – az Európa-liga elődöntőjéig menetelt.

SZAKÁLY FERENC: MINDENKÉPPEN ŐT AKARTUK

Az elmúlt három hónapban keményen dolgoztunk, hogy tető alá hozzuk ezt a szerződést, folyamatosan tárgyaltunk José Botóval, voltunk nála többször is Portugáliában, ő is eljött megnézni egy mérkőzésünket– mondta lapunk megkeresésére Szakály Ferenc, az Eszék elnöke.– Mindenképpen őt akartuk sportigazgatónak, mert a korábbi sikerei rendkívül meggyőzőek. Nyolc évig volt, 2010 és 2018 között a Benfica vezető játékosmegfigyelője, és nagyszerű munkát végzett, huszonhétmillió euróból csinált száznyolcvanhét millió eurót, olyan későbbi sztárokat fedezett fel, mint például Ángel Di Maria. A Benfica után a Sahtar Doneck sportigazgatója volt, az ukrán csapattal és remek nemzetközi eredményeket ért el, és az általa odavitt játékosok szinte mind beváltak. Egyedül a PAOK Szalonikinél nem volt sikere, mert ott nem jött ki a tulajdonossal, ezért inkább felmondott, pedig jó fizetése volt. Két és fél éves szerződést kötöttünk vele, úgy érzem, hogy ő az, aki meg tudja valósítani az elképzeléseinket. Elismert szakembere a tehetségek felismerésének, és a mi régiónk Horvátországgal, Szlovéniával hatalmas lehetőségeket tartogat a számára. Tetszett neki az általunk felvázolt koncepció, örülünk, hogy csatlakozik hozzánk, teljes bizalmunkról és támogatásunkról biztosítottuk. Ő az egyik legkeresettebb sportigazgató Európában, aki azt is megengedhette magának, hogy José Mourinho hívását elutasítsa a Manchester Unitednél és a Románál, Portugáliában is meglepetést keltett, hogy nálunk folytatja.”

B. Z.

Luís Castro távozását követően, az olasz Roberto de Zerbi vette át a Sahtar kispadját, Boto vele még fél évet dolgozott, de 2021 decemberében a görög PAOK-hoz szerződött át. A némileg váratlan váltásról fél évvel később, a portói O Jogónak adott interjújában a következőket mondta: „Őszintén szólva, akkoriban már benne volt a levegőben, hogy valami történhet, különösen arról esett sok szó, hogy az oroszok megszállhatják Mariupolt. A klubnál komolyan aggódtak a Sahtar pénzügyi helyzete miatt.”

A PAOK-nál természetesen egy teljesen más realitás fogadta Botót – erre a valóságra mondta azt, szintén az O Jogónak adott interjújában, hogy „egy sokkal nehezebb bajnokságban, egy sokkal nehezebb kihívás” várt rá –, ám megint csak a portugáliai kapcsolati tőkéből merítve tudott olyan játékosokat a klubhoz vinni, elsősorban a hazájából, akikkel a fekete-fehérek előbb a dobogó második helyén végeztek, a rákövetkező évben pedig negyedikek lettek.

Ezzel együtt, José Boto másfél év után, tavaly nyáron elhagyta a görög alakulatot, és több, mint egy évig nem is vállalt újabb megbízatást. Mígnem tavaly ősszel már arról lehetett hallani Portugáliában, hogy a szakembert több kelet-európai egyesület is megkörnyékezte, igaz, szintén a portugál sajtó szerint, nem akart mindenáron visszatérni az aktív állományba. Novemberben ugyanakkor, a lengyel bajnok, Raków egy karnyújtásnyira került ahhoz, hogy leszerződtesse Botót általános igazgatónak, aki ki is látogatott a Cracovia elleni bajnokira, megismerkedett a klubbal, ám ekkor már az NK Osijek is megkörnyékezte – mint kiderült, sikeresen.

„Nagyon jól érzem itt magam, ez egy új kihívás számomra, alig várom, hogy elkezdhessem az érdemi munkát. Jó előérzetem van az itteni lehetőségeket illetően – fogalmazott José Boto az eszéki klub honlapjának adott bemutatkozó interjújában. – Tíz napja döntöttem úgy, hogy idejövök, miután találkoztam Sakalj elnök úrral, és Cohar igazgatóval. Tetszik mindkettőjük gondolkodásmódja, és úgy látom, nekik is tetszik az, ahogyan én dolgozom. Ez az egység volt számomra a legfontosabb, ezért is jöhetett létre az együttműködésünk.”

José Boto elmondta továbbá, hogy eddig még nem volt ideje, hogy mélységében megismerje az Osijeket, ezért rövidtávon a következőt látja elsődleges feladatának: „Most az a legfontosabb számomra, hogy kielemezzem a csapatot, a klub egészét, hogy kiderítsem, mit találok »idehaza«. Szemben, a görög futballal, amelyben nem igazán foglalkoznak a tehetségfejlesztéssel, Horvátország arról híres, hogy kiváló játékosokat ad a világnak. Többek között ez győzött meg, hogy ide írjak alá, és a klub akadémiáján keresztül szeretnék olyan minőségi játékosokat felemelni, akikre később az európai piacon nyílik majd kereslet.”

Végül, arra a kérdésre, hogy tisztában van-e a szurkolók elvárásaival, és hogy ennek függvényében, mit ígér, José Boto óvatosan fogalmazott. „Normális, hogy nagyok az elvárások, de egyelőre csak kemény munkát ígérhetek. Ne várjanak tőlem csodát, a futballban nincsenek csodatévők, én sem vagyok az. Végső soron viszont, minden a komoly és professzionális munkán múlik, én is ennek vagyok az elkötelezettje” – mondta az új sportigazgató.

És, hogy milyen kaliberű szakemberrel szerződött az Osijek, tökéletesen tükrözi, hogy a vezető portugál sportnapilapok – A Bola, Record, O Jogo – egyaránt beszámoltak José Boto új munkaköréről, és a klub honlapjának adott interjúját is szemlézték.

„Az elmúlt három hónapban keményen dolgoztunk, hogy tető alá hozzuk ezt a szerződést, folyamatosan tárgyaltunk José Botóval, voltunk nála többször is Portugáliában, ő is eljött megnézni egy mérkőzésünket – mondta lapunk megkeresésére Szakály Ferenc, az Eszék elnöke. – Mindenképpen őt akartuk sportigazgatónak, mert a korábbi sikerei rendkívül meggyőzőek. Nyolc évig volt, 2010 és 2018 között a Benfica vezető játékosmegfigyelője, és nagyszerű munkát végzett, huszonhétmillió euróból csinált száznyolcvanhét millió eurót, olyan későbbi sztárokat fedezett fel, mint például Ángel Di Maria. A Benfica után a Sahtar Doneck sportigazgatója volt, az ukrán csapattal és remek nemzetközi eredményeket ért el, és az általa odavitt játékosok szinte mind beváltak. Egyedül a PAOK Szalonikinél nem volt sikere, mert ott nem jött ki a tulajdonossal, ezért inkább felmondott, pedig jó fizetése volt. Két és fél éves szerződést kötöttünk vele, úgy érzem, hogy ő az, aki meg tudja valósítani az elképzeléseinket. Elismert szakembere a tehetségek felismerésének, és a mi régiónk Horvátországgal, Szlovéniával hatalmas lehetőségeket tartogat a számára. Tetszett neki az általunk felvázolt koncepció, örülünk, hogy csatlakozik hozzánk, teljes bizalmunkról és támogatásunkról biztosítottuk. Ő az egyik legkeresettebb sportigazgató Európában, aki azt is megengedhette magának, hogy José Mourinho hívását elutasítsa a Manchester Unitednél és a Románál, Portugáliában is meglepetést keltett, hogy nálunk folytatja.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik