Vb 2026: hatalmas gólt kapott Nigéria, és megint nem nyert – afrikai gólvideók

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.11.19. 16:23
null
Kelechi Iheanacho gólja egy pontot ért Nigériának (Fotó: Getty Images)
Nigéria két mérkőzés után is győzelem nélkül áll a 2026-os labdarúgó-világbajnokság afrikai selejtezőjében: a „szuper sasok” 1–1-re végeztek Zimbabwe vendégeként. Ellenben Algéria, Egyiptom és Gabon vasárnap is nyert, két forduló után mindhárom százszázalékos.

 

A zimbabwei válogatott stadionbiztonsági hiányosságok miatt nem játszhat saját hazájában, Nigériát a ruandai Butaréban fogadta, és Walter Musona pazar szabadrúgásgóljával vezetett is. A második játékrészben Kelechi Iheanacho közeli okos lövéssel egyenlített, de több gól nem született, így a „szuper sasok” két meccs után két döntetlennel állnak (az első körben Lesothóval ikszeltek – otthon).

MUSONA BOMBÁJA


IHEANACHO EGYENLÍTŐ GÓLJA


Az afrikai szövetség döntése értelmében – a fentiekhez hasonló okból – Burundi sem játszhat otthon: a Gabon elleni mérkőzés a tanzániai Dar es-Salaamban volt. Néhány napja három pontot hozott a helyszín a „hazaiaknak”, most egyet sem: a franciaországi születésű, az ottani élvonalban (Clermont) futballozó Jim Allevinah lőtte a gaboniak első gólját, majd egy kapushibát kihasználva betalált Denis Bouanga is, Burundi csak szépíteni tudott a végjátékban Abedi Bigirimana révén. Gabon hibátlan maradt az F-csoport élén.

ALLEVINAH VEZETŐ GÓLJA


A HAJRÁ KÉT GÓLJA


Rosszul indult az algériaiak fellépése Mozambikban, Aissza Mandi és Iszlam Szlimani megsérült az első húsz percben, mindkettejüket le kellett cserélni, ám a három pont így is a vendégeké lett: a második félidőben Faresz Saibi és Ramiz Zerruki szállította a gólokat, az algériai csapat két forduló után százszázalékos.

FARESZ SAIBI GÓLJA


Egyiptom viharos végjátékba torkolló mérkőzésen győzte le 2–0-ra Sierra Leone válogatottját Libériában (RÉSZLETEK ITT!), míg Szudán egy öngóllal gyűrte le a Kongói DK-t: a 79. percben szöglet után Lionel Mpasi kapus Charles Pickel vállára ütötte a labdát, ahonnan az a kapuba pattant.

EZZEL A SZERENCSÉS GÓLLAL GYŐZÖTT SZUDÁN


LABDARÚGÓ-VB 2026
AFRIKAI ZÓNA, 1. SZAKASZ
2. FORDULÓ
A-CSOPORT
Sierra Leone–Egyiptom 0–2
B-CSOPORT
Szudán–Kongói DK 1–0
C-CSOPORT
Zimbabwe–Nigéria 1–1
F-CSOPORT
Burundi–Gabon 1–2
G-CSOPORT
Mozambik–Algéria 0–2

Kilenc hatcsapatos csoportban oda-vissza körmérkőzést rendeznek, és a végén az első helyezettek kijutnak a világbajnokságra.

A négy legjobb csoportmásodik mini tornán (két elődöntő, egy döntő) vesz részt, a győztes képviseli Afrikát az interkontinentális playofftornán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik