Topligák: Saka és Trossard, majd Núnez és Szalah is nagyot ment, de Haalandék vitték a prímet

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.11.13. 15:37
null
Erling Haalandék őrült meccsen ikszeltek a Chelsea-vel (Fotó: Getty Images)
Parádés mérkőzéseket rendeztek az európai topligákban a mögöttünk hagyott hétvégén. Az Arsenalban Bukayo Saka idénybeli hatodik gólpasszát adta Leandro Trossardnak, míg a Liverpoolban Darwin Núnez hetedszer szolgálta ki az idény első hat hazai meccsén egyaránt eredményes Mohamed Szalahot, de a prímet Erling Haalandék vitték, a Manchester City ugyanis parádés mérkőzésen játszott 4–4-es döntetlent a Chelsea otthonában. A Bundesligában Harry Kane történelmi rekordot írt, de a bajnokságot a Bayern csúcsát beállító Leverkusen vezeti. Elképesztő gólt szerzett az Interben Federico Dimarco.

BUNDESLIGA

Immár „hivatalos”: Harry Kane történelmet írt a német élvonalban. A Bayern München angol csatára valósággal rárúgta az ajtót a Bundesligára, a Heidenheim elleni duplájával ugyanis első 11 Bundesliga-mérkőzésén 17 gólt szerzett – ilyenre pedig egy labdarúgó sem volt még képes a német bajnokságban, az eddigi csúcsot Robert Lewandowski tartotta, aki a 2019–2020-as idényt kezdte 16 góllal. Csak a miheztartás végett: az előző idényben Niclas Füllkrug és Christopher Nkunku 16-16 góllal lett gólkirály a 34 fordulós Bundesligában.

A bajorok a Heidenheim elleni 4–2-es siker alkalmával már a harmadik gólnál új rekordot állítottak fel, ez volt ugyanis a csapat 41. gólja a Bundesliga mostani kiírásában, de most már a 42 a rekord.



Harry Kane-t a góllövőlistán a stuttgarti Serhou Guirassy üldözi 15 találattal. A két játékosnak pedig együttvéve több gólja van, mint az eddigi csúcstartóknak, Robert Lewandowskinak és Gerd Müllernek együttvéve.

A nemrég visszatért Manuel Neuer a Heidenheim ellen első győzelmét könyvelhette el, de az újonc volt a 36. különböző klub, amely ellen nyert a német válogatott kapusa, ezzep beállította a korábbi magyar szövetségi kapitány, Lothar Matthäus és Miroslav Votava rekordját.


Tíz évet vártak erre Dortmundban. A BVB ugyan 2–1-re kikapott Stuttgartban, a mérkőzésen a Ruhr-vidékiek kapusa, Gregor Kobel védte Chris Führich tizenegyesét. A Dortmundnál büntetőt legutóbb még 2013. októberében, azaz több mint 10 éve, Roman Weidenfeller védett a Schalke elleni rangadón, azóta 37 megítélt tizenegyesből 36 gólt kapott a Dortmund, egy pedig kimaradt.


A Bayer Leverkusen továbbra is remekel, zsinórban 12. meccsét nyerte meg, s már 20 találkozó óta nem talált legyőzőre. A Xabi Alonso vezette gyógyszergyáriak 11 bajnokijukon 31 pontot gyűjtöttek, s ezzel beállították a rekordbajnok Bayern 2015–2016-os idényben felállított pontrekordját. A Benficától nyáron szerződtetett Alejandro Grimaldo ismét betalált, ráadásul az Union Berlin elleni volt a negyedik gólja ebben az idényben a 16-oson kívülről, s ez a legtöbb az öt európai topligát figyelembe véve. De nem csak a bal oldali szárnyvédő remekel Leverkusenben, Florian Wirtz 2023-ban már 18 gólpassznál jár, a vonatkozó rangsor második helyezettje pedig csak 12-nél. Jonas Hofmann pedig ebben a naptári évben már 24 gólban vállalt szerepet (14 gól, 10 gólpassz) – a Bundesliga-játékosok közül csak Wirtznek (28), Harry Kane-nek (28) és Serhou Guirassynak (29) van ennél is több gólja vagy gólpassza.


Xavi Simons góllal és gólpasszal járult hozzá az RB Leipzig Freiburg elleni 3–1-es sikeréhez. A holland tehetségnek pedig ez volt a negyedik olyan meccse a német élvonal 2023–2024-es évadában, ahol gólt és gólpasszt is jegyzett, s ezzel vezeti a vonatkozó statisztikát.

LA LIGA

Elitben a Girona. Az idény meglepetéscsapata első 13 bajnokijából 11-et nyert meg, ezzel illusztris társasághoz csatlakozott, ilyen jól ugyanis csak a Real Madrid (hétszer), a Barcelona (hatszor) és az Atlético Madrid (kétszer) kezdett egy új évadot.


A Girona ellenpólusa az Almeria, amely első 13 meccsén csupán három pontot szerzett, ez pedig a második legrosszabb idényrajt a spanyol élvonalban a Gijón 1997–1998-as teljesítménye óta, amely akkor csak két pontra volt képes 13 forduló alatt.

14 éve nem történt ilyen madridi védővel. A Valencia ellen a Real Madrid első gólját Dani Carvajal szerezte a harmadik percben. A szabadrúgásokat leszámítva Marcelo 2009 októberében, a Valladolid ellen lőtt gólja óta pedig ez volt az első 16-oson kívülről szerzett gól a „királyi gárda” védői közül a Santiago Bernabéuban.

Vinícius Júniornak a Valencia az egyik kedvenc ellenfele. A brazil támadó kilenc meccsen már hat gólt lőtt a Valencia ellen, ez pedig rekord. A Real Madridnak egyébként most Rodrygo volt az egyértelmű vezére, a brazil pedig a La Liga első olyan játékosa lett a 2023–2024-es kiírásban, aki egy meccsen négy gólban vállal szerepet (két gól, két gólpassz).


Megint nem kezdett jól a Barcelona. Ebben az idényben a katalánok kapták a két leggyorsabb gólt a La Ligában, a Granada 17, az Alavés 18 másodperc után szerzett vezetést – utóbbi a XXI. században a leggyorsabb gól, amit a Barcelona hazai pályán kapott. Xavi csapata az első félidőben mindössze négy kapura lövéssel próbálkozott, ez pedig minden sorozatot figyelembe véve a legkevesebb ebben az idényben a Barcelona hazai mérkőzésein.

Robert Lewandowski viszont megmentette a gránátvörös-kékeket, megtörve ezzel hat mérkőzés óta tartó gólcsendjét, s első dupláját jegyezte a Celta Vigo elleni szeptemberi meccs óta.


A Sevilla élére október 10-én kinevezett Diego Alonso ugyan még veretlen, de nyeretlen is a bajnokságban a csapattal, első négy La Liga-meccsén ugyanis döntetlent játszottak az andalúzok, ilyen bemutatkozásra pedig csak egyszer volt példa Spanyolországban, még 1997-ben José Manuel Corral a Deportivo la Coruna vezetőedzőjeként kezdett négy iksszel.


Antoine Griezmann mérföldkőhöz érkezett. A francia is góllal járult hozzá az Atlético Madrid Villarreal elleni 3–1-es sikeréhez, s ez volt pályafutása 300. gólja. A „matracosok” színeiben 169, a Real Sociedadban 52, a Barcelonában 35, a francia válogatottban pedig 44 gól fűződik a nevéhez.

A Barcelona–Alavés volt a legintenzívebb, az Almería–Real Sociedad a „legunalmasabb”. Előbbi mérkőzésen a rendes játékidő 65.5 százalékában volt játékban a labda, amely a harmadik legmagasabb a La Liga most zajló kiírásában, míg utóbbin csupán 39.5 százaléknyi időt volt játékban a labda.


LIGUE 1

Gólínség Franciaországban. A francia élvonal 2023–2024-es kiírása hemzseg a gól nélküli döntetlenekben, amit mutat, hogy a mostani 15 százalékot megelőzően az 1991–1992-es évadban volt legutóbb ilyen sok 0–0 (16.8 százalék). Ebben az évadban az eddigi 12 forduló 15 gól nélküli döntetlent hozott már.

Bár továbbra is utolsó helyen áll, megszerezte idénybeli első győzelmét a francia élvonalban a Lyon, amely a Rennes vendégeként elért sikerrel 2023. május 27. óta először győzött tétmérkőzésen, azóta tizenegy találkozón négy döntetlent és hét vereséget tud felmutatni. A vendég Lyonnak 2022 nyári visszatérése óta alapembere Alexandre Lacazette, akivel 42 bajnoki után a Rennes vendégeként fordult elő először, hogy nem volt ott a kezdőcsapatban, 2023. március 10-én, a Lille ellen.

Nem a gólokról szólt az első félidő a Lens és Marseille meccsén. Az első 45 percben ugyanis 21 szabálytalanságot követtek el a csapatok (a Lens 12-t, a Marseille 9-et), ez pedig a második legtöbb ebben az idényben, csak szeptemberben a Metz és a Strasbourg meccsén volt több. A Marseille-nek ez volt egymás után a negyedik idegenbeli veresége a Ligue 1-ben, ilyen hosszú rossz sorozata legutóbb 2002 januárja és áprilisa között volt a csapatnak.


PREMIER LEAGUE

Bukayo Saka az Arsenalban idénybeli hatodik gólpasszát adta Leandro Trossardnak. Az „ágyúsok” belga támadója a csapat ezredik gólját szerezte az Emirates Stadionban, míg az angol szélső a 24. csapat ellen is gólt lőtt vagy gólpasszt adott, ennél több csapat ellen csak Harry Kane-nek sikerült ez, ő 32 csapat ellen vette ki a részét gólból.


Nem csak Saka és Trossard között van kiváló kapcsolat, Liverpoolban ugyanis Darwin Núnez hetedik gólpasszát adta Mohamed Szalahnak, ráadásul az egyiptomi és az uruguayi együtt 19 helyzetet dolgozott ki és négy gólpasszt adott egymásnak. Szalah 117 anfieldi PL-meccsén 118 gólból vette ki a részét (86 gól, 32 gólpassz), és még egy rekordot is megdöntött, ugyanis ő az első olyan Liverpool-játékos, aki az idény első hat hazai meccsén is eredményes volt.

A „vörösök” mind a kilenc hazai mérkőzésüket megnyerték ebben az idényben, ráadásul mindet legalább két góllal, ezzel holtversenyben ez a leghosszabb ilyen sorozatuk – csak 1980-ban, május és október között teljesítettek így az Anfielden.


A Wolverhamptonban Pablo Sarabia a 91. percben egyenlített a Tottenham ellen, de ez volt a „farkasok” első olyan gólja az idényben, amit nem Pedro Neto vagy Hvang Hi-csan szerzett vagy készített elő.

A Fulhamban Antonee Robinson idénybeli második öngólját vétette az Aston Villa ellen, eddig a 2011–2012-es idény óta az első olyan Fulham-labdarúgó lett, aki egy idényen belül is kétszer is saját kapujába talált. Az Aston Villa viszont megint nem engedte, hogy ellenfele pontot raboljon a Villa Parkból, ráadásul ez volt a birminghamiek 13. győzelme otthon, s ez a leghosszabb ilyen sorozatuk 1983 októbere óta. Ami pedig a naptári évet illeti, a Fulham elleni volt a csapat 14. győzelme hazai pályán – ez pedig több, mint a 2021-es és 2022-es hazai sikerek együttvéve.


A Sheffield United Adam Webster öngóljával mentett pontot Brightonban. Az újonc eddigi 12 meccsén 10 gólt szerzett, de ezek harminc százaléka, azaz három öngól volt. Eddig egyik csapatnak sem segítettek ennyi góllal az ellenfelek.

A Brightoné a jövő? Ebben az idényben három 21 éven aluli labdarúgó is eljutott már öt gólig a PL-ben, további hárman pedig négynél járnak, ennek a hatosnak a felét pedig a Brighton játékosai alkotják, Evan Ferguson, Ansu Fati és Simon Adingra, mellettük még Rasmus Höjlund, Cole Palmer és Jhon Durán van a listán.


Guardioláék hendikepből sem tudtak nyerni. A Chelsea 2023-ban a vasárnapi rangadón már 20. (!) alkalommal került 1–0-s hátrányba, ami a legtöbb ebben a naptári évben. Thiago Silva viszont hamar egyenlített, ezzel a veterán brazil védő Teddy Sheringham, Dean Windass és Ryan Giggs után a negyedik 39 évnél idősebb PL-gólszerző.

A Chelsea fordítása után a címvédő Manuel Akanji révén még a szünet előtt egyenlített, ezzel a svájci védő egymás után harmadik meccsén volt eredményes, azok után, hogy első 60 meccsén egyszer talált be.

A fordulás után Erling Haaland révén már a Manchester City vezetett, s ez volt a norvég 36. (!) olyan meccse 2020-as dortmundi bemutatkozása óta, amikor legalább két gólt szerzett, a rangsorban Robert Lewandowski követi őt 30-cal, és Kylian Mbappé 29-cel.

1960 novembere óta (amikor a Chelsea 6:3-ra nyert) először fordult elő, hogy a Chelsea és a Manchester City összecsapásán mindkét csapat legalább három gólt szerez. A vendégek menedzserével, Pep Guardiolával viszont tartalmas edzői pályája ellenére először fordult elő, hogy csapata négy gólt lőtt, de négyet is kapott.

Olyanra pedig legutóbb 2009-ben volt példa, hogy egy meccsen négy egyenlítő gól legyen, akkor a Liverpool és az Arsenal játszott egymással 4–4-et.

Bár egy ideig Szalah vezetett, Erling Haaland visszaelőzött és már ő járult hozzá a legtöbb gólhoz ebben az idényben a PL-ben (13 gól, két gólpassz).



SERIE A

Erre a gólra lehet mondani, hogy váratlan. Az Inter a Frosinone ellen Federico Dimarco bámulatos góljával szerzett vezetést. Az olasz a bal szélen meglódulva, majdnem a félpályától vette célba a kaput. Mivel nem volt veszélyes az akció, a várható gól alapján ennek a helyzetnek 0.01 volt az esélye, hogy gól lesz. DIMARCO GÓLJA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!


Az AS Roma egymás utáni harmadik meccsén nem tudott gólt lőni a városi rivális Lazio ellen, ilyenre 1996 óta most van példa először.

A Fiorentinában jubilált Giacomo Bonaventura, aki a Napoli után a Bologna ellen is hatszor volt eredményes, a firenzei középpályás pedig már 100 gólból vállalt szerepet a Serie A-ban (61 gól, 39 gólpassz).

A védők a Juve csatárai? A torinóiak góljait Bremer és Rugani szerezték a Cagliari elleni 2–1-es sikere alkalmával, ezzel a csapat öt védője (Bremer, Cambiaso, Danilo, Gatti és Rugani) is eljutott legalább egy gólig a mostani kiírásban, ezt pedig egyik másik topligás klub sem mondhatja el magáról.


A HÉT JELENETE

A nyáron a Manchester Citytől a Chelsea-hez szerződő Cole Palmer próbálta megtrollkodni az ellenfelet, azaz korábbi csapattársait, de nem volt szerencséje, Erling Haaland nem engedte, hogy információt csempésszen a Chelsea-játékosoknak.




A STATISZTIKÁK VEZETŐI A TOPLIGÁKBAN

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik