IFAB: tízperces kiállítással vennék le a nyomást a játékvezetőkről – sajtóhír

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.11.14. 19:08
null
Fotó: Getty Images
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) szabályalkotó testülete (IFAB) újabb szabálymódosításokkal szabna gátat a labdarúgásban általánossá vált reklamálásnak, valamint az ilyenkor gyakran kialakuló tömegjeleneteknek – tudta meg a The Times.

A futball szabályaiért felelős szervezet két fő szabálymódosítással védené a játékvezetőket a játékosok és az edzők indulataitól: az első módosítás értelmében a játékvezetők tízperces kiállítással büntethetnék a reklamáló játékosokat. Az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) felmérése szerint a kétéves tesztidőszak során – a szabályt az utánpótlásban, illetve az amatőr ligákban tesztelték – 38 százalékkal csökkent a reklamálások száma, továbbá a teszten részt vevő játékosok 72 százaléka, az edzők 77 százaléka, valamint a játékvezetők 84 százaléka szívesen folytatta volna a tesztelést.

A másik módosítás átvenné azt a rögbiben megszokott szabályt, miszerint csak a csapatkapitányok kommunikálhatnak a játékvezetővel – a többi játékos a kapitányon keresztül juttathatja el észrevételeit a játékvezetőhöz, aki viszont nem köteles meghallgatni a csapatkapitányt, ha azt nem látja indokoltnak. A rögbiben továbbá – főleg az élvonalbeli, televízióban is közvetített meccseken – a játékvezetők mikrofonja a közvetítésben is hallható,míg a videobíró által használt felvételeket a stadionban helyet foglaló nézők is láthatják – egyelőre nem tudni, az IFAB a rögbi szabályainak ezen aspektusát is átvenné-e.

Fontos megjegyezni, hogy a rögbiben – a labdarúgással ellentétben – komoly tisztelet övezi a játékvezetőket, s a velük tiszteletlenül viselkedő játékosokat a kiállítás mellett hosszú eltiltásokkal sújtják az illetékes szervek, amelyek kiállnak az adott játékvezető döntése mellett. Ennek tudatában nem meglepő, hogy ebben a sportágban a játékosok nem üvöltöznek tömegesen a játékvezető arcába, s az eltiltások ellen ritkán szoktak fellebbezni a játékosok, illetve azok klubjai.

Ezt a jelenséget a legjobban az a 2011-es eset példázza, amikor az angol bajnoki döntőben a Northampton Saints csapatkapitányát, Dylan Hartleyt kiállította a játékvezető, miután a játékos „csalónak” nevezte. Hartleyt az elveszített döntő után 11 mérkőzéses eltiltással sújtották, emiatt lemaradt az angol, az ír, a walesi és a skót válogatott legjobbjaiból összeállított csapat (British & Irish Lions) négyévente sorra kerülő turnéjáról. Hartley és klubja nem fellebbezett a döntés ellen.

Az elmúlt időszakban felvetődött, hogy a jövőben élőben is hallható legyen a VAR-szoba és a játékvezetők párbeszéde, viszont az IFAB munkáját irányító Lukas Brud a BBC-nek úgy fogalmazott: „ilyenkor több ember beszél egyszerre, s kontraproduktív lenne, ha ezt a szurkolók is hallanák”.

ÍGY KOMMUNIKÁLNAK A RÖGBI-JÁTÉKVEZETŐK A JÁTÉKOSOKKAL

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik