Hollandia: a szövetség váltságdíjat fizetett egy hekkercsoportnak az ellopott adatokért

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2023.09.12. 18:58
null
(Fotó: rtlnieuws.nl)
A Holland Labdarúgó-szövetség (KNVB) váltságdíjat fizetett egy hekkercsoportnak, amely személyi igazolványokat, lakcímeket és profi futballisták fizetési adatait lopta el egy támadás során.

 

A KNVB a hivatalos oldalán arról számolt be, hogy a hekkercsoport nyilvánosságra hozta volna az ellopott adatokat, amennyiben nem fizettek volna váltságdíjat.

„A kutatások során nem derült ki, hogy pontosan milyen adatokat rögzítettek” – írja a KNVB.

„Ez komoly dilemma elé állított bennünket. Az információ terjedésének megakadályozása végső soron fontosabbnak bizonyult, mint hogy ne hagyjuk magunkat zsarolni” – olvasható a hivatalos oldalon.

A kifizetett összeg nem került nyilvánosságra, de az RTL News szerint több mint egymillió euróról van szó. A támadással a LockBit nevű hekkercsoportot gyanúsítják – természetesen az RTL megkeresésére nem jött válasz tőlük.

A kiberbűnözők az útleveleken és a fizetési bizonylatokon kívül egészségügyi adatokat is elloptak.

Érdekesség, hogy a LockBit vezetője korábban egy dokumentumfilmben azt mondta, nekik nem mindegy, melyik szervezetet törik fel: „Mindenkit megtámadunk, és a legkönnyebb célpontok a kapzsi szervezetek, amelyek nem akarnak pénzt költeni hálózatuk megfelelő védelmére.

A KNVB állítólag értesíti azokat, akiknek az adatait ellopták. A szövetség kiemelte, a váltságdíj biztosítja a védelmet, azaz a kiberbűnözők a „megállapodás” után nem hozzák nyilvánosságra az ellopott adatokat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik