Női vb: Japán is kiesett, új világbajnokot avatnak az idei tornán

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.08.11. 11:40
null
Musovic, Fortuna kegyeltje: a svéd kapusról a gólvonalra, majd onnan kifelé pattant a labda (Fotó: Getty Images)
Svédország lesz Spanyolország ellenfele az ausztrál, új zélandi közös rendezésű női labdarúgó-világbajnokság első elődöntőjében, miután a skandináv együttes 2–1-ra legyőzte Japánt. Ezzel az utolsó korábbi győztes is búcsúzott, így – a torna történetében ötödször – új világbajnokot avatnak az idei vb végén.

Konkrétan nem lehetett ráismerni Japánra a Svédország elleni meccs első félidejében: a tornán eddig négy meccsen 14 gólt – s csak a spanyoloknak négyet gurító – ázsiai együttes nem tudott kapura lőni az első játékrészben. A címvédőt kiejtő svéd csapat viszont számos alkalommal próbára tette a japán kaput védő Jamasitát, s végül Ilestedt szerecsés góljával a vezetést is megszerezte.

A fordulás után négy perccel kezezés miatt kapott tizenegyest Svédország, s Angeldahl nem hibázott: eldőlni látszott a találkozó. A kétgólos előny birtokában feladta a kezdeményezést az európai együttes, s magára húzta a japánokat, akiknek egy darabig semmi sem akart összejönni. Előbb Ueki tizenegyese után csattant a keresztlécen a labda, majd egy szabadrúgás után is a gólvonalon ért földet a labda. A 87. percben aztán megtört a jég, Hajasigóllal büntette az elbambuló svéd védelmet.

A játékvezető tíz perc hosszabbítást rendelt el, de az újabb gól nem jött össze a nagyot hajrázó ázsiaiaknak, akik így nagyon sajnálhatják azt a kihagyott tizenegyest. A 2011-es győztes Japán búcsúzásával az is eldőlt, hogy a mostani tornán új világbajnokot avatnak, így – az Egyesült Államok (4), Németország (2), Norvégia (1) és Japán (1) után – egy ötödik ország is feliratkozhat az eddigi női világbajnokok közé.

NŐI LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁG, AUSZTRÁLIA, ÚJ-ZÉLAND
NEGYEDDÖNTŐ
Japán–Svédország 1–2
(Ilestedt 32., Angeldahl 51. – 11-esből, ill. Hajasi 87.)

KORÁBBAN
Spanyolország–Hollandia 2–1 – hosszabbítás után

Augusztus 12., szombat
9.00:
Ausztrália–Franciaország (Tv: M4 Sport)
12.30: Anglia–Kolumbia (Tv: M4 Sport)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik