Horvátország: kísért egy régi ügy, vádat emeltek Modric és Lovren ellen

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.06.29. 18:38
null
Luka Modric és Dejan Lovren a 2022-ben megszerzett vb-bronzéremmel (Fotó: AFP)
Hamis tanúzás miatt az eszéki ügyészség vádat emelt két személy ellen. A Sportske novosti horvát sportnapilap online kiadása csütörtök délutáni cikkében be is azonosította őket: az egyikük Luka Modric, a horvát válogatott csapatkapitánya, a Real Madrid klasszisa, a másikuk a jelenleg Lyonban futballozó Dejan Lovren.

 

A horvát sportlap beszámolója szerint az eszéki ügyészség abban az ügyben emelt vádat a két labdarúgó ellen, amelyben őket tanúként hallgatták meg 2017-ben, és amelynek négy vádlottja közül az egyik a Dinamo Zagreb sikkasztással és adócsalással gyanúsított, majd hat és fél évre el is ítélt korábbi igazgatója, Zdravko Mamic volt.

Az eszéki ügyészség – már korábban is hangoztatott, de a vádemelésig csak most eljutó – álláspontja szerint a két meg nem nevezett tanú (a Sportske novosti szerint tehát Luka Modric és Dejan Lovren) eskü alatt tudatosan hamisan állította, hogy első profi szerződése aláírásakor szignózott olyan kiegészítéseket is, amelyek a vételárukkal kapcsolatos részesedéseket határozták meg. A vád szerint a kiegészítések aláírására később került sor.

Helyi büntetőjogi szakértők szerint az ilyen ügyek rendszerint nem kerülnek bíróság elé – most ez mégis megtörténik. A hamis tanúzás tétele hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetés.

Mindkét labdarúgó a Dinamo Zagrebben futott be, onnan igazolt külföldre.

Az ártatlanságát hangoztató Mamic a 2018-as ítélethirdetés előtt egy nappal Bosznia-Hercegovinába távozott – bosnyák állampolgársága is van –, és azóta sem töltötte le a büntetését. (Az ügy részleteiről beszámoló 2017-es cikkünk itt olvasható el.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik