Lionel Messi legkedvesebb csapattársai pályán és pályán kívül

Vágólapra másolva!
2023.05.05. 13:51
null
Koccintanak a 2010-es Aranylabda-szavazás dobogósai: balról Lionel Messi, Andrés Iniesta és Xavi (Fotók: AFP)<br />
Lionel Messi pályafutása során számtalan kiváló futballistával játszott együtt. Sorozatunk negyedikrészében azt a hét társat gyűjtöttük össze, akivel a legjobban megértette magát a pályán, és azon kívül is.

RONALDINHO

A két klasszis alig nyolcvan mérkőzést játszott együtt a Barcelonában, a világbajnok brazil viszont így is nagy hatást gyakorolt Lionel Messi pályafutására. Mindenekelőtt ő készítette elő az argentin első gólját 2005. május 1-jén az Albacete ellen 2–0-ra megnyert spanyol bajnoki mérkőzésen. „Lepasszoltam neki a labdát, majd vártam, amire ő átemelte két védő felett, vissza hozzám. A kapus kimozdult, így nem volt más dolgom, mint alábökni a labdának, ami a kapuba hullott” – emlékezett vissza Lionel Messi a Sportskeedának.

Rondaldinho persze ennél többet is tett Lionel Messiért: 2003 és 2008 között a Barcelonát erősítette, közelről figyelte a fiatal argentin fejlődését, és mivel jól tudta, mekkora tehetség lakozik benne, szárnyai alá vette. Még a 10-es mezszámát is ráhagyományozta, amikor elhagyta a katalánokat, Messi azelőtt a 30-ast és a 19-est viselte a hátán.

„Mentorált engem, segített, hogy felengedjek, és jól érezzem magam a csapatban – folytatta Lionel Messi. – Nagyon jól megértettük egymást a pályán, sajnálom, hogy nem tudtunk többet együtt játszani. Amikor elbúcsúzott a klubtól, kijelentette, hogy csak én viselhetem a tízes mezét. Ha nem ő mondja, nem lett volna bátorságom magamnak kérni.”

Ronaldinhónak sokat köszönhet
Ronaldinhónak sokat köszönhet


XAVI

Amikor Lionel Messi tizenhárom évesen a Barcelona akadémiájára érkezett, Xavi már a felnőttcsapat tagja volt. Nem telt el sok év, csapattársak lettek, s mire Josep Guardiola 2008-ban átvette a katalánok irányítását, már-már telepatikus kapcsolat alakult ki közöttük. Xavi jelenléte a középpályán hatalmas biztonságot adott Messinek a támadósorban, biztos pontot jelentett neki, hogy tudta, honnan és mikor számíthat labdára. Az összhangot bizonyítja a klub veretes eredménysora, számos trófeát – közte hét bajnoki címet és négy Bajnokok Ligája-győzelmet – együtt szereztek. Xavi most a Barcelona vezetőedzőjeként próbálja Lionel Messit visszacsábítani a katalán klubhoz, és mivel az argentinnak nyáron lejár a szerződése a PSG-nél, a lehetőség megvan.

„Xavi játékát nehéz szavakkal leírni – idézi az Eurosport Messi véleményét volt csapattársáról. – Rendszerint ő diktálta a játék tempóját, kiválóan olvasta, ami a pályán történt, és oda rúgta a labdát, ahová akarta. A legjobb labdarúgó a spanyol futball történetében, azt hiszem, ezzel mindent el is mondtam róla.”

ANDRÉS INIESTA

Amikor az argentin a Barcelona akadémiájára érkezett, a három évvel idősebb Iniesta is odatartozott még, 2002-ben kezdte el kivívni helyét az első csapatban. A két futballista barátsága a pályán is meglátszott, a klubot 2015-ben elhagyó Xavival ellentétben Iniesta 2018-ig maradt, így összesen 32 trófeát emelhetett a magasba Lionel Messivel, akivel egyébként 489 mérkőzésen szerepelt egy csapatban. Iniesta Xavihoz hasonló fontos láncszem volt a Barcelona középpályáján. Kiemelkedő labdabiztosság jellemezte, kiválóan passzolt, és meglátásaival számos helyzetet alakított ki az ellenfél tizenhatosán belül csapattársai, így Messi előtt is.

„Szorosabb kapcsolatot ápolt a labdával, mint velem – vélekedett Lionel Messi a spanyol középpályásról a The Artist: Being Iniesta című könyvben. – Amikor nála volt a labda, sosem lehetett tudni, mire készül. Teljesen másként gondolkozott, mint a többi játékos, és mindegy, milyen edzővel kellett dolgoznia, ez a tulajdonsága megmaradt. Mindig ösztönösen mozgott, szeretett improvizálni, azt hiszem, ez a tulajdonság közös bennünk.”

DANI ALVES

Habár a brazil jobbhátvédet sosem övezte akkora elismerés Barcelonában, mint Xavit vagy Andrés Iniestát, bőven kivette a részét a csapat sikereiből. Nyolc évet játszott együtt Lionel Messivel, és a 2008–2016 közötti időszakban minden sikernek részese volt. Az argentin támadó szempontjából azért volt különösen fontos a szerepe, mert a legtöbbször azonos oldalon játszott vele. Biztosított mögötte, ellátta a védőfeladatait, így megteremtette a lehetőségét, hogy a támadóharmadban kihozza magából a maximumot. Persze Alves is szívesen mozgott előre, és bontotta meg az ellenfél védelmét. Jellemző adat, hogy a katalánok színeiben 105 gólpasszt adott – ebből 43-at Lionel Messinek.

„Amióta stabil játékosa lettem a Barcelonának és együtt játszottunk a jobb oldalon, jól megértettük egymást – nyilatkozta az argentin Dani Alvesről a FourFourTwo-nak. – A pályán kívül is remekül kijöttünk, nagyon közel álltunk egymáshoz. A barátságunk hatalmas segítség volt játék közben, szavak nélkül is tudtuk, mire készül a másik, hogyan fog mozogni.”

A brazil Dani Alves a szó szoros és átvitt értelmében is passzolt Messihez
A brazil Dani Alves a szó szoros és átvitt értelmében is passzolt Messihez


LUIS SUÁREZ

Amikor az uruguayi csatár 2014 nyarán csatlakozott a Barcelonához, kevesen gondolták, hogy milyen jól megtalálja majd a közös hangot Messivel. Neymarral kiegészülő támadóhármasukat hamarosan a nevük kezdőbetűiből kirakott MSN mozaikszóval kezdték emlegetni. A legjobbra kétségkívül a 2014–2015-ös idény sikerült, amelynek során a Barcelona triplázni tudott, azaz a spanyol bajnokság és a Spanyol Kupa mellett a Bajnokok Ligáját is megnyerte. Az MSN-trió ehhez 122 góllal járult hozzá. Luis Suárez a hármas 2017-es felbomlása után is maradt Barcelonában, 2020-ig együtt futballozott Lionel Messivel. Jó barátságot ápolt vele, nem mellékesen hat év alatt 54 gólpasszt adott neki.

„Nehezen tudnám őt bárkihez hasonlítani azok közül, akikkel korábban együtt játszottam – mondta a fifa.com oldalának adott interjúban Suárezről Messi. – Nem kérdés, nálam ő a világ legjobb középcsatára. Élmény vele futballozni, az egész csapatot jobbá teszi, amikor pályára lép.”

Messi Luis Suárezről: „Nem kérdés, nálam ő a világ legjobb középcsatára”
Messi Luis Suárezről: „Nem kérdés, nálam ő a világ legjobb középcsatára”


SERGIO AGÜERO

Lionel Messi nemcsak a Barcelonában szerzett barátokat, az argentin válogatottban is sokan álltak és állnak közel hozzá. A legjobban Sergio Agüeróval értette meg magát, akivel először a 2005-ös U20-as világbajnokság előtt találkozott. A két fiatal a tornára készülve közös szobába került, és ugyan a személyiségük teljesen különbözött (Agüero harsány, míg Messi visszahúzódó), megtalálták a közös hangot. A korosztályos világbajnoki címet közösen ünnepelhették meg, fájdalmukra azonban klubszinten nem játszottak együtt. Agüero útja Argentínából az Atlético Madridhoz, majd a Manchester Cityhez vezetett, 2021 nyarától lett a Barcelona játékosa, éppen amikor Messi elhagyta a klubot, és a PSG-hez igazolt. A válogatottban ettől függetlenül 77 mérkőzésen léptek együtt pályára, s Messi a keresztapja Agüero Benjamin nevű fiának. A 2022-es világbajnokság előtt Agüero szívbetegség miatt visszavonult, így a Copa América 2021-es megnyerése után a hőn áhított vb-trófeát már nem emelhették együtt a magasba. Ám Agüero ennek ellenére is elutazott Katarba, hogy a régi idők emlékére a döntő előtt egy szobában aludjon barátjával és lelki támogatást nyújtson neki.

Honfitársai közül a legjobban Sergio Agüeróval értette meg magát
Honfitársai közül a legjobban Sergio Agüeróval értette meg magát


NEYMAR

A brazil futballsztárt 2013-ban vásárolta ki a Santosból a Barcelona, ahol négy évig játszott együtt Lionel Messivel. Neymar 2019-ben, a PSG játékosaként egy interjúban fenomenális duóként emlékezett vissza kettejükre, Messit pedig nemcsak a világ legjobb játékosának nevezte, akit valaha játszani látott, hanem a barátjának is.

Messi hasonlót élt meg vele, mint Ronaldinhóval, csak ezúttal ő volt az, aki a fiatal tehetséget istápolta. Megnyugtatta, hogy megfelelhessen a vele szemben támasztott hatalmas elvárásoknak, és segített neki, hogy kibontakoztathassa tehetségét. A Luis Suárez érkezésével összeálló MSN-triót Európa-szerte rettegték, és a két futballista kapcsolata annak ellenére sem szakadt meg, hogy 2017 nyarán Neymar részben azért igazolt a PSG-hez, hogy kilépjen Messi árnyékából. Az elválás négy évig tartott, Messi akkor követte a brazilt a párizsiakhoz, és kettejük baráti kapcsolatáról mindent elmond, hogy Neymar még a PSG sportigazgatójánál is hamarabb tudott az argentin érkezéséről.

„Amikor az édesapám elkezdett tárgyalni Leonardóval, Neymar már tisztában volt azzal, hogy mi fog történni, mert elmondtam neki. Felajánlotta nekem a tízes mezszámot is, de én nem kértem” – idézi a sportskeeda.com Lionel Messit. S hogy milyen az élet: két újabb együtt töltött idény után a nyáron valószínűleg egyszerre hagyják el a párizsi csapatot.

Neymarral Barcelona után Párizsban is megtalálta a hangot
Neymarral Barcelona után Párizsban is megtalálta a hangot


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. április 29-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik