Topolya: Már csalódottak lennénk a negyedik hellyel – Zsemberi János

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2023.04.22. 09:47
null
Zsemberi János, a Topolya SC elnöke már csalódott lenne a negyedik hellyel (Fotó: Nemzeti Sport)
A bácskai Topolya SC története legjobb élvonalbeli szereplésével a szerb bajnokság alapszakaszának második helyén végzett – a közelmúltban a Szerb Labdarúgó-szövetség alelnökének is megválasztott klubelnök, Zsemberi János lapunknak adott interjút.


– A Topolya a második helyen végzett a szerb Szuperliga alapszakaszában, ez története legjobb helyezése az első osztályban. Minek köszönhető ez a nagyszerű szereplés?

– Elsősorban a remek edzőnknek, Zsarko Lazeticsnek, akinek a keze alatt összeállt a csapat – válaszolta lapunknak Zsemberi János, a Topolya SC elnöke. – Az együttes gerince már több éve megvan, folyamatosan építkeztünk, hiányposztokra igazoltunk, évente csak két-három új játékost hoztunk. Most nagyon jó mentalitású csapat állt össze, amelyben vannak tapasztalt labdarúgók és tehetséges fiatalok, ahogy válogatott játékosok is. A minőség is megvan: Szasa Jovanovics korábban a Deportivo La Corunában is játszott, Luka Ilics pedig a Manchester Cityben, de ismétlem, a legfőbb érdem a vezetőedzőé, aki kialakította ezt a remek kohéziót a kereten belül.

– A felsőházi rájátszást rögtön a címvédő és éllovas Crvena zvezda otthonában kezdik meg szombaton: hogyan készülnek, mire számítanak?
– Ugyanúgy készülünk, mint minden mérkőzésre, és ugyanúgy győzni megyünk Belgrádba, mint ahogy minden mérkőzésnek győzelmi céllal vágunk neki. A csapat hangulata kiváló. Egyénileg természetesen jobb játékosok alkotják a fővárosi együttest, óriási a különbség a fizetésekben is, a Crvena zvezda költségvetése a hússzorosa a miénknek, de abban reménykedünk, hogy a képességbeli különbségeket csapatjátékkal és önfeláldozó futballal el tudjuk tüntetni a Rajko Mitics Stadionban. A legutóbbi Zvezda elleni meccsen lefutballoztuk őket Topolyán, minden statisztikai mutatóban mi voltunk a jobbak, mégis két helyzetből két gólt szereztek, és győztek kettő egyre, mert mi rengeteg lehetőséget eltékozoltunk. Remélhetőleg most sokkal jobb lesz a helyzetkihasználásunk.

– Kimondott cél most már a dobogó?
– Eddig azt hangoztattuk, hogy a cél az európai kupaszereplés kiharcolása, de most már ki merem mondani, hogy ilyen alapszakasz után már csalódott lennék, ha csak a negyedik helyen végeznénk. A harmadik helynek viszont ugyanúgy tudnánk örülni, mint az esetleges másodiknak, az a lényeg, hogy a dobogón legyünk. Nagyon szoros a mezőny, és tudjuk, hogy a belgrádi csapatoknak mindig nagyobb a lobbierejük, néha össze is zárnak. A mi előnyünk, hogy csapatként nagyon jók vagyunk.

– Nemrégiben a Szerb Labdarúgó-szövetség alelnökévé választották, ott volt a lisszaboni UEFA-kongresszuson is. Milyen előnyökkel járhat ez a bácskai futballnak, illetve milyen célokat tűzött maga elé a feladatkörben?
– Vérfrissítésre van szükség a Szerb Labdarúgó-szövetségben. Mi új és üde színfoltnak számítunk a szerb futballban, példát mutatunk abból, hogyan kell egy kiscsapatnak dolgoznia és felépítenie magát. Jó munkát végzünk az utánpótlás-nevelés terén is, továbbá most beindulnak végre a szerb labdarúgásban is az infrastrukturális fejlesztések, beruházások, nekünk pedig már van ebben tapasztalatunk, a magyar állam segítségével az elmúlt években épült meg az akadémiánk, és a centerpályánk is új. Igyekszünk segíteni a szerb szövetséget, átadjuk a tapasztalatainkat, azokat is, amelyekre Magyarországon tettünk szert. Illetve természetesen azért is vállaltam el ezt a feladatot, mert talán segít egy kicsit a csapatomnak a pozícióm jelentette presztízs.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik