Románia: fogadási csalás miatt nyomoznak az NB I-es légiós ellen – sajtóhír

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.04.12. 18:38
null
Steliano Filip (középen, 70-es számmal) fogadási csalásba keveredhetett (Fotó: Kovács Péter)
Fogadási csalásba keveredhetett a labdarúgó NB I-ben érdekelt Mezőkövesd román labdarúgója, Steliano Filip. A 28 éves védő az egyik fő érintettje a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) és a rendőrség által indított nyomozásnak, amelyben egy 2022 áprilisában sorra kerülő román élvonalbeli bajnoki esetleges manipulálását vizsgálják – számolt be az ügyről a Gazeta Sporturilor.

 

2022 április tizenötödikét írtunk, amikor a román élvonalbeli labdarúgó-bajnokság alsóházában a Dinamo Bucuresti 2–0-ra kikapott a CS Mioveni együttesétől. A mérkőzés első 25 percében a bukaresti csapatkapitány, a jelenleg Mezőkövesden futballozó Steliano Filip zsinórban négy szabálytalanságot is elkövetett, ezek közül az utolsóért sárga lapot kapott a mérkőzést vezető Adrian Cojocarutól. A román hátvéd ezután már csupán a 94. percben szabálytalankodott.

A mérkőzés másnapján a Nemzetközi Szövetség a Fogadások Tisztaságáért (IBIA) nevű szervezet figyelt fel arra, hogy a találkozó előtt kiugróan nagy összegekben fogadtak arra, hogy Filip sárga lapot fog kapni a meccs első 25 percében. A fogadási piacot figyelő szervezet fülesét követően a gyanús mérkőzéssel kapcsolatos eljárás híre előbb az Európai Labdarúgó-szövetséghez (UEFA) jutott el, majd a kontinentális szervezet értesítette a román szövetséget is, amely a Gazetának megerősítette a vizsgálat tényét.

„Megerősítjük, hogy az FRF a játék tisztaságáért és a fogadási csalások ellen küzdő osztálya vizsgálatot kezdeményezett a megnevezett mérkőzés ügyében, valamint azt is, hogy a vizsgálat eredményeit átadtuk az illetékes hatóságoknak. Mivel a vizsgálat jelenleg is folyamatban van, több részletet nem tudunk elárulni az üggyel kapcsolatban” – idézi a román szövetség közleményét a Gazeta Sporturilor.

A román sportlap felidézi Filip egy 2019-es nyilatkozatát, melyben elmesélte, hogy egyszer 25 ezer eurót kínáltak neki azért, hogy szándékosan sárga lapot kapjon egy meg nem nevezett mérkőzésen, de ő ezt visszautasította.

A Dinamo akkori sportigazgatója, Florin Raducioiu a helyszínen követte az eseményeket, és a lap megkeresésére elmondta, ugyan neki is feltűntek a szabálytalanságok, de egy pillanatig sem gondolt arra, hogy bármilyen gyanús dolog lenne a háttérben.

A Gazeta Sporturilor utolérte magát Filipet is, aki tagadta, hogy részt vett volna a mérkőzés manipulálásában. „Engem senki sem keresett, nem tudok semmiről semmit. Most hallok először erről az egészről. Korábban már hallottam érdekes dolgokat magamról, de most tényleg nem tudok semmit, nincs mit mondanom” – így Steliano Filip.

A Nemzeti Sport megkereste Bódi Krisztiánt, a Mezőkövesd sajtófőnökét, aki elmondta, hogy mivel ők is tőlünk hallottak először az ügyről, egyelőre nem kívánják kommentálni az erről szóló híreket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik