Kikapott Pozsonyban a DAC, de még három pont az előnye az élen

Vágólapra másolva!
2023.04.09. 17:30
null
(archív)
A Fortuna Ligában a DAC 2–1-re kikapott a Slovan vendégeként a rájátszás 4. fordulójában. Hat körrel a vége előtt a bajnokságot továbbra is a sárga-kékek vezetik, előnyük három pont még mindig.

SZLOVÁK FORTUNA LIGA
RÁJÁTSZÁS, 4. FORDULÓ
Slovan Bratislava–DAC 2–1 (0–0)
Pozsony, Tehelné Pole, 10 590 néző. Vezette: Královic
Slovan:
Ma. Trnovsky – Medvedev, Kasia (Krizan, 75.), De Marco, Lovat – Kankava, Kucka, Weiss (Zmrhal, 90+2.) – Csavrics, Barszegjan (Csakvetadze, 61.), A. Green (Abubakari, 61.). Vezetőedző: id. Wladimír Weiss
DAC: Petrás – Alex Pinto, Riszvanisz, Brunetti, Andzouana – Kácer, Kalmár Zs. (Kruzliak, 88.), Dimun – Blackman (Nebyla, 88.), Niarhosz (Szánthó, 88.), Alex Mendez (Veselovsky, 81.). Vezetőedző: Adrián Gula
Gólszerző:
Csavrics (66.), Abubakari (69.), ill. Kalmár Zs. (64.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Húsvétvasárnap nyugodt képet mutatott aszlovák főváros. Nagyon sokan az ünnepeket Pozsonyon kívül töltik, csak astadionhoz közeledve lehetett érezni, hogy focimeccs lesz aNemzeti Stadionban.

Nagy erőkkel vonult fel arendőrség, ma kora este alegbiztonságosabb hely a városban aSlovan Aréna környéke volt. Másfél órával ameccs előtt megérkeztek adunaszerdahelyi drukkerek, akiket úgy, mint nyáron aferencvárosiakat, városi buszokkal hozták arangadó helyszínéhez. Nagyon szépen megtelt aDAC-szektor, közel ezren mutatták meg ahangjukat már hatvan perccel akezdés előtt: ekkor jöttek ki melegíteni adunaszerdahelyi kapusok.

Hasonló üdvrivalgás fogadta a tv-interjúra sétáló Adrián Gula mestert, majd később amelegíteni kifutó sárga-kék játékosokat, akiket egy „KIPP-KOPP, házhoz jöttünk a bajnoki címért!” felirattal fogadtak a szurkolók.

Nagyon tetszett ez Kalmáréknak is, akik megtapsolták ezt a molinót.

A találkozó egyperces néma csönddel kezdődött, mégpedig a nemrégiben elhunyt Mario Bozic tiszteletére, aki 39 évesen hunyt el. A bosnyák játékos három évig volt a Slovan játékosa, és szerepelt Magyarországon is.

Adrián Gula három fontos játékosát nélkülözte: Nikola Krsztovics, Zseljko Gavrics és Ammar Ramadan sérülés miatt nem tudta vállalni a játékot, húsz gólt kellett pótolni...

A DAC 35. alkalommal lépett pályára a Slovan otthonában, és először érkezett éllovasként Pozsonyba.

És így is játszott az első félidőben a sárga-kék alakulat. Nagyon jól ellepték a saját térfelüket, és minden alkalmat kihasználtak a gyors ellentámadásra. Előbb Mateus Brunetti fejesét hárította az utolsó pillanatban a hazai védelem, majd a 17. percben szép szólót mutatott be César Blackman, de próbálkozása már erőtlen volt. A szünet előtt ismét a panamai játékos veszélyeztetett, lövése-átadása elsuhant a kapu előtt. Négy percet hosszabbított a játékvezető, többségben a vendégek térfelén volt a labda.

Még negyven másodperc volt hátra a ráadásból, amikor Kalmár Zsolt szerzett labdát, több játékossal meglódultak a sárga mezesek, de a játékvezető gyorsan lefújta az első félidőt.

A fordulás után nagyon belehúzott a Slovan, agresszív, néha durva játékával beszorította a vendégeket. Érdekes módon, kétes szituációknál a játékvezető mindig a hazaiaknak ítélte a labdát...

Fokozatosan kijöttek a vendégek a szorításból, és mivel a Slovan győzelmi kényszerben volt, a hazai edző, Vladimír Weiss, aki néha védencei rossz megoldása után a pályára is befutott, két támadót is pályára küldött. A 64. percben a dunaszerdahelyi drukkereket kivéve elnémult a Nemzeti Stadion, ahol 10590 néző volt jelen: Alex Pinto a tizenhatosnál Kalmár Zsolthoz passzolt, aki kilőtte a bal felső sarkot.

A vendégek előnye azonban csak rövid ideig tartott, a Slovan öt perc alatt fordított. Előbb Alekszandar Csavrics, majd Malik Abubakari fejjel juttatta a kapuba a labdát. Nagy kár, hogy ilyen rövid idő alatt elvesztette a vendégcsapat az előnyét!

Ezután visszaállt a Slovan, a DAC pedig igyekezett kombinatív játékkal egyenlíteni. A 82. percben Jannisz Niarhosz fejében volt a második vendéggól, de César Blackman beadását közelről a kapu mellé bólintotta.

Szerencsére csak egy csata veszett nem, nem az egész hadjárat. 2–1

PERCRŐL PERCRE

90+5. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+4. perc Nagyon pontatlan a DAC, nem érdemel így pontot.

90+4. perc Adrian Gula kap sárga lapot.

90+2. perc Weiss lesérült, Jaromír Zmrhal váltja.

Kemény 3 perc a ráadás.

88. perc Szánthó Regő Blackmant, Dominik Kruzliak Kalmárt, Sebastián Nebyla Niarhoszt váltja.

88. perc Weiss jobbról középre gurít, de blokkolják Csavrics jobblábas, 18 méteres lövését.

84. perc Brunetti beadása kapuscsemege. Blackman átvétele csodás, a 18 méteres lövése ismét gyatra.

82. perc MELLÉ, Blackman átment a bal oldalra, jobbal remekül ad be, a két védőt megelőző Niarhosz öt méterről a jobb alsó mellé fejeli a labdát!

82. perc Kácer lövése gyenge 16-ról, blokkol Kucka.

81. perc Dominik Veselovsky Mendezt váltja, nagyon nem ment ma a fiatal spanyolnak.

79. perc Tanácstalanul passzolgat hátul a DAC, visszahúzódott a Slovan.

Cserél majd Gula mester is, a két gól nagyon megviselte a DAC-ot.

Krizan egy fél éven át a Puskás Akadémiát is erősítette. Egy mérkőzésen, egy ráadásban töltött 1 percet a pályán a DVSC ellen. A ligában egyszer, az MK-ban háromszor volt még a keret tagja, de pályára nem lépett.

75. perc Richard Krizan fut majd be a helyére.

74. perc Kasiát ápolni kell, csere lesz.

73. perc A grúz beadását oxival tenné a kapuba Csavrics, de célt téveszt.

72. perc Csakvetadze lő ballal 13-ról kapura, blokkol szépen Brunetti, az ötösön.

72. perc Alekszandar Csavricsnak sárga lap Kácer felrúgásáért.

A ghánai ék a Malmö kölcsönjátékosa, ebben az idényben24 meccsen 7 kanadai pontja van, 1700 játékperc alatt.

69. PERC HIDEG ZUHANY: Medvedev jobb oldali beadását elnézi Pinto és Rizvanisz is, a berobbanó MALIK BOUBAKARI négy méterről, középről a kapu közepébe fejeli. 2–1!

A kapu mögött ég egy görögtűz, közben megy a meccs.

Kék és fehér füst lepi el a hazai tábort, tűzijátékok durrannak ennek leple alatt, fénygránátok villannak.

66. PERC EGYENLÍT A SLOVAN, GAVRICS kissé jobbról, három méterről a jobb felső sarokba íveli fejjel a labdát, Andzouana mellől. Dimun fején megpattan Kucka ívelése, és a szerb nagyon egyedül maradt: 1–1!

Fotó: Duducz Tibor
Fotó: Duducz Tibor

64. PERC KALMÁR ZSOLT GÓLJÁVAL VEZET A DAC! Kácer passzát Pinto Kalmár elé tolja, aki 16-ról, középről a bal felsőbe tekeri a labdát. 0–1!

61. perc Az örmény Barszegjant a grúz Csakvetadze váltja, Greent pedig Malik Abubakari.

57. perc Blackman kiharcol egy szögletet, Kalmár beadását elhalásszák Dimun elől, Kácer lő 17-ről nagyon a bal sarok mellé Blackman blokkolt lövése után.

Weiss 33 éves, 77-szeres válogatott, az edzője fia. Az idényben 31 meccsen 12 kanadai pontja van.

55. perc Weiss beadását oxival teszi ki az érkezők elől Dimun, Weiss 19-ről a léc fölé lő aztán, jobbal.

54. perc Most pedig Barszegjan.

52. perc Weiss lő a léc fölé távolról.

Niarhosz: 27 meccs az idényben, 6 góllal és 2 gólasszal.

Kalmár meglöki hátulról Niarhiszt finoman, jelzi ezzel, higgadjon le. Erősen fújja a hátszél a Slovant.

51. perc Jannisz Niarhosz nem adja vissza a labdát, Kankava nyakon veri picit, a görög kap sárga lapot. Előbb jó összevesztek: a szlovák ligában egy örmény és egy görög szidta egymást.

50. perc Egyre keményebb a meccs, Kankava nagyot rúg Niarhoszba... tovább.

48. perc Miroslav Kácer kap sárga lapot Weiss megröptetéséért.

46. PERC CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

44 százalékban volt a labda a hazaiaknál, 4-szer lőttek kapura, egyszer a kapu felületére, a másik oldalon ez az arány 5/1.

A Slovan vezetőedzője, Vladimír Weiss szerint a kezdeti gyengébb bajnoki szereplés oka az volt, hogy a pozsonyi csapat a nemzetközi kupában, a Konferencialigában is küzdött; a Slovant a nyolcaddöntőben a Basel tizenegyesrúgásokkal ejtette ki. „Hat pont a hátrányunk a bajnokságban a DAC-cal szemben, de ha megnyerjük a hátralévő hét meccset, akkor bajnokok leszünk – képesek vagyunk ezt a bravúrt véghez vinni! – mondta a Slovan szakvezetője, amikor a Nagyszombat elleni gól nélküli döntetlen került szóba. – Nem törődünk az ellenféllel, így azzal sem, hogy ki mit mond, csak a csapatunk, a saját teljesítményünk van a középpontban.”

E párharc legjobb góllövői a közelmúltból:
Andraz Sporar 6
Eric Ramírez 5
Juraj Halenar 5
Mohammed Rharsalla 5
Pavol Masaryk 3

45+5. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+4. perc Weiss szögletét az ötös elől Kucka a kapushoz fejeli.

45+3. perc Pár veszélyes hazai beadás, de a görög Riszvanisz a pozsonyi légtér ura.

Négy perc a ráadás.

44. perc Alex Mendez odacsúszik Kankavának, sárga lap.

Mezőnyharc, sok-sok pontatlansággal.

42. perc Lovat megy el menetrendszerűen a bal oldalon Pinto mellett, a ballábas beadás azonban Petrásé.

40. perc Weiss középtávoli lövését blokkolja Dimun.

38. perc Blackman ismét csomót köt a hazai védők lábára, de ismét rossz a lövés a 16-osra belépve. Kácer nem lő aztán a 16-osról, Blackman sem, a szélső aztán pontatlanul passzol Kalmár elé.

35. perc Adok-kapok a pályán, Kalmárral a főszerepben. Kétszer adott, kétszer kapott.

32. perc A brazil légiósnak, Lucas Lovatnak sárga lap Blackman felrúgásáért.

31. perc Niarhoszt buktatja Kucka, Kalmár jobblábas beadása nem pontos.

29. perc Niarhosz megindul, de les.

27. perc Petrás bizonytalan egy Weiss-szöglet után, de meglökik, szabadrúgás. Mendez bal oldali beadását kivágja a kapu elől Kasia.

24. perc Folytatja. A jobb bokája fáj.

22. perc Lovat bal oldali beadása után tömegjelenet a DAC kapuja előtt, Riszvanisz blokkolta hősiesen Kucka közeli lövését. Ápolás.

Jó, nem ért piros lapot az eset.

19. perc Mateus Brunetti is kap egy sárga lapot, felrúgta a jobbszélső Csavricsot. Hűha, a VAR hosszasan ketyeg, a spori a kis TV előtt...

17. perc Blackman szólója remek, a lövése azonban kapuscsemege.

16. perc Yhoan Andzouana kap sárga lapot.

12. perc Helyzet, Blackman beadását középre fejelik ki a hazaiak, Brunetti kapura fejeli a labdát az ötös előteréből, de ment De Marco, szintén fejjel.

11. perc Kalmár beadását Kucka hatástalanítja, a 36 éves játékos 97-szeres válogatott, anno a Genoában, a Parmában, a Watfordban és a Milanban is játszott.

A vendégektől Krsztajics és Gavrics is sérült, a múlt héten fontos gólt szerző Ramadan dettó. Egy komplett csatársor. A hazaiak nagy hiányzója a háromszoros válogatott kapus, Michal Sulla.

8. perc Andzouana újabb beadása sokkal jobb, de De Marco fejjel tisztáz Niarhosz elől, Kalmár kornere aztán pontatlan.

A hazaiak kapusa Martin Trnovsky, a DAC-os kapus, Michal Trnovsky ma nincs a keretben.

5. perc Lovat beadását kitessékeli a kapu elől Brunetti. Kontra, Andzuana beadása sem az igazi.

4. perc Kucka és Blackman összekap, hiába no, rangadó az rangadó.

2. perc Lovat veszélyes bal oldali beadása elzúg a túlsó oldali kapufa mellett.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta világoskékben, a vendégek tiszta sárgában.

KIPP-KOPP, házhoz jöttünk a bajnoki címért! – ez a felirat feszül a vendégszektorban szurkolóink előtt, írja a DAC honlapja.

A DAC-nak nem lesz könnyű dolga a Slovan otthonában, hiszen legutóbb 2021 májusában tudott ott győzni, az azóta lejátszott három pozsonyi találkozójukon pedig két döntetlen mellett egyszer vereséget szenvedtek – írja a Parameter.

Hat pont előnnyel vezeti a tabellát a DAC a Slovan előtt, így az esetleges vasárnapi dunaszerdahelyi győzelem nagy lépés lenne a klubnak a vágyott bajnoki cím felé.

„Nagy meccs lesz, és mindenki tudja, milyen fontos bajnoki vár ránk, úgy hogy senkit sem kell külön motiválni” – mondta lapunknak Kalmár Zsolt, a DAC csapatkapitánya. A DAC a tavasszal hét meccsen 19 pontot szerzett, a Slovan csak tízet. „Ott kell folytatnunk, ahol vasárnap abbahagytuk, mert megvan a játékstílusunk, s továbbra is alázattal, maximális összpontosítással, elveszett labdát nem ismerve kell játszanunk. Az elmúlt évekhez képest nagyot léptünk előre, és ha éppen nem megy úgy a játék, akkor darálunk, futunk, küzdünk. Kemény meccs lesz, de győzni megyünk Pozsonyba!”

Jó 800 vendégnéző a stadionban (Fotók: Duducz Tibor)

A DAC 18 mérkőzés óta veretlen a szlovák élvonalban, ráadásul legutóbbi hat meccsét megnyerte, így hat pont az előnye a tabella élén.„Ennek örülünk, de messze még a vége. Előttünk csak a következő meccs van. Győzni megyünk Pozsonyba, bízom benne, hogy a jó teljesítmény jó eredménnyel párosul” – zárta szavait Kalmár Zsolt.

„A Zsolnának ugyan voltak lövései, de egyszer sem találta el a kapunkat, nem dolgozott ki helyzetet. Nekünk a második félidőben voltak, eldönthettük volna a találkozót. Nem ez volt a legjobb teljesítményünk, de megvan a három pont. Ez a csapat nagyságát, mentalitását mutatja” – folytatta a magyar válogatott játékos.

„Nem volt könnyű beállni, hiszen egy percem sem volt a bemelegítésre. Kellett tíz-tizenöt perc, mire felvettem a ritmust. Nehéz meccs volt, mindkét csapat támadófocit játszott. Legközelebb az ellenfél térfelén jobban meg kell nyugtatnunk a labdát, mert ezúttal sokszor ott voltunk az ellenfél tizenhatosánál, gyorsan akartuk befejezni a támadásokat, de sok hiba csúszott a kivitelezésbe. Ezután pedig az ellenfél ránk is jött. A játék nem volt a legjobb, de nagyot küzdöttünk. Az ilyen győzelmek a legértékesebbek, hiszen ha valamit el akarunk érni, akkor minden meccset meg kell nyernünk – bármilyen játékkal, bárhogyan alakul a találkozó” – mondta lapunknak Kalmár Zsolt.

A sárga-kékeknél Kalmár Zsolt ugyan kimaradt a kezdőcsapatból, de a 15. percben megsérült Nikola Krsztovics helyén hamar pályára lépett.

Hét fordulóval a szlovák élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Fortuna Liga) befejezése előtt a Zilina (Zsolna) elleni 1–0-s győzelemmel hat pontra nőtt a Dunaszerdahelyi AC előnye a második helyezett Slovan Bratislava előtt a tabella élén, miután a pozsonyiak gól nélküli döntetlent értek el a Spartak Trnava vendégeként Nagyszombatban.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A DAC–SLOVAN MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik