UEFA: három pályázat érkezett a 2028-as és a 2032-es Eb-re

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2023.04.12. 15:52
null
2028-ban ismét a Wembleyben lehetne a döntő (Fotó: Getty Images)
Hivatalosan bemutatta pályázatát szerdán a 2028-as labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésére Nagy-Britannia és Írország, az olaszok a 2032-es kontinenstornára, míg Törökország mindkét csúcseseményre kandidált.

 

Az angol, a walesi, a skót, az északír és ír szövetség az öt év múlva sorra kerülő tornára benyújtott jelentkezésében minden idők legnézettebb kontinensviadalát ígérte.

A pályázat szerint tíz helyszínen tervezik lebonyolítani az eseményt, de ezeket később jelölik ki, viszont a tervezett stadionok átlagos befogadóképessége 58 ezres lenne, ezért rekordot jelentő hárommillió jegy eladását ígérték a szervezők, akik a pályázatot azzal jellemezték, hogy „alacsony kockázat, nagy nyereség”.

Az európai szövetség (UEFA) felé szerdáig kell eljuttatni a végleges jelentkezést a 2028-as és a 2032-es Eb-re is, előbbire a brit-ír közös pályázat mellett Törökország, utóbbira Törökország és Olaszország nyújtotta be hivatalosan a pályázatát. A törökök sorozatban hatodszor kandidálnak, míg az olaszok a 2030-as vb- és 2028-as Eb-pályázat helyett döntöttek a 2032-es esemény mellett, amelyet tíz városban – Milánó, Torino, Verona, Genova, Bologna, Firenze, Róma, Nápoly, Bari és Cagliari – terveznek lebonyolítani.

Az UEFA szeptemberben dönt a rendezőkről, s ha 2028-ra a brit és ír pályázatot választja, akkor az öt házigazda nem lesz automatikusan résztvevő, mert az UEFA ezt legfeljebb két ország esetén garantálja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik