Eb 2028: az UEFA figyelmeztette a briteket és az íreket – sajtóhír

Vágólapra másolva!
2022.12.22. 17:24
null
Wembley Stadion (Fotó: Getty Images)
Brit sajtóhírek szerint az UEFA nincsen megelégedve az Egyesült Királyság-Írország 2028-as Európa-bajnoki pályázattal, méghozzá a garanciák hiánya miatt. Az UEFA további kérdésekre keresi a választ a rendezésre kandidálóktól, miközben Törökország már vállalta a szükséges követelések teljesítését.

 

A Times értesülése szerint az Európai Labdarúgó-Szövetség (UEFA) figyelmeztette az Egyesült Királyság-Írország 2028-as Európa-bajnokság pályázatának vezetőit, hogy a szervezet egyre frusztráltabb a rendezéssel kapcsolatos egyes garanciák hiányát illetően, beleértve a rendfenntartással, repülőterekkel, adómentességgel, és a Tottenham Hotspur stadion névjogával kapcsolatos garanciákat.

Amint azt korábban megírtuk, Törökország az egyetlen vetélytársa a brit-ír pályázatnak a 2028-as Eb megrendezésére kiírt versenyben.

A törökök minden garanciát vállaltak már, és az UEFA a 2024-es kontinens torna házigazdájával, Németországgal is sokkal könnyebben jutott egyezségre, mint a brit-ír pályázat résztvevőivel.

Az UEFA ragaszkodik egy úgynevezett „tiszta stadion” szabályzathoz, melynek értelmében nem reklámozhat semmit a stadion neve. A Manchester City stadionja ezért Etihad helyett City of Manchester néven fog futni, ez volt a stadion neve a klub 2008-as tulajdonosváltásáig, a dublini Aviva Stadion pedig Dublin Stadionként fog majd szerepelni a torna alatt.

A Tottenham névszponzort keres a Tottenham Hotspur Stadionhoz, többek között a Google-al is tárgyaltak a szponzorációról. Bár, a klub szerint megegyeztek egy „elfogadható megoldásról” az UEFA-val, utóbbi nem hajlandó rugalmasnak lenni az ügyben, még ha a szervezet nagyon sokra is taksálja a Spurs 2019-ben átadott stadionját.

Más jellegű problémák vannak a belfasti helyszínnel, a Casement Parkkal. A stadion jelentős fejlesztésre szorul, amely jövőre fog elkezdődni, de az UEFA még nincs meggyőződve a létesítmény alkalmasságáról.

Négy stadion ki fog esni az eddig megjelölt tizennégyből, amelyet a pályázat megjelölt potenciális helyszínként, amely listára a Wembley Stadion, a London Stadion, a Tottenham Hotspur Stadion, az Old Trafford, az Etihad Stadion, a St. James' Park, a Stadium of Light, a Villa Park, az épülő Bramley-Moore Dock, az Aviva Stadion, a Croke Park, a Casement Park, a Hercegség Stadion és a Hampden Park fért fel.

Az UEFA kérdésekkel küldte vissza a brit-ír beadványt a rendezésre aspirálóknak, amelyet azoknak áprilisra kell véglegesíteniük.

A nemzetközi szövetség azt is szeretné, hogy rendőri kíséretet kapjanak a csapatok a stadionba vezető úton a mérkőzéseket megelőzően, amelyeket a Brit Belügyminisztérium csak vonakodva szokott biztosítani Bajnokok Ligája-mérkőzésekre.

A 2028-as Európa-bajnokság rendezéséről szeptemberben dönt az UEFA.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik