Női Eb: óriási hajrá, mégsem lett csoportelső a címvédő

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2022.07.17. 20:30
null
Középen a kétgólos svéd játékos, Filippa Angeldal (Fotó: AFP)
A címvédő Hollandia a hajrában megtáltosodva 4–1-re verte Svájcot az Angliában zajló női labdarúgó Európa-bajnokság vasárnapi játéknapján, és továbbjutott a csoportjából, de nem az első helyen: az a Portugáliát 5–0-ra kiütő Svédország zsákmánya lett.

 

SVÁJC–HOLLANDIA 1–4

A svájciaknak mindenképpen győzniük kellett a továbbjutáshoz, ennek megfelelően erős első félidőt produkáltak, de a vezetést nem sikerült megszerezniük. A második játékrész a címvédő hollandok szerencsés góljával kezdődött: egy szöglet után középre visszafejelt labdát Ana-Maria Crnogorcevic a saját kapujába fejelte.

Egy remek bal oldali támadás végén Géraldine Reuteler közeli lövéssel gyorsan egyenlített, és egészen az utolsó percekig élt a svájciak reménye. A 74. percben azonban beállt a hollandokhoz Romée Leuchter, és ha már lehetőséghez jutott, gyorsan fejelt egy gólt, majd a ráadásban szerzett még egyet. A végén egy másik csereember, Victoria Pelova is betalált, így magabiztos holland győzelem született.

A sheffieldi mérkőzésen Vad Anita volt az egyik partjelző.

SVÉDORSZÁG–PORTUGÁLIA 5–0

A portugálok ezen a tornán most először nem kaptak gólt az első tíz percben – aztán a szünetre mégis akkora hátrányba kerültek, mint az első két találkozójukon egyszer sem…

Filippa Angeldal szerezte meg a vezetést a leigh-i mérkőzés 21. percében – ez volt a svédek első olyan gólja a tornán, amelyik rögzített szituációból született –, és ő volt az, aki a játékrész hajrájában megduplázta az előnyt. A Catarina Amado sérülése (és ápolás utáni lecserélése) miatti hosszabbításban még egy gólnak örülhettek a svédek, s ahogyan az előző kettő, Carole Costa öngólja is rögzített szituáció „gyümölcse” volt.

Egy érdekesség a kétgólos Angeldalról: a svéd középpályás vezetékneve valójában Angeldahl, csakhogy az útlevelében h nélkül szerepel, így a mezére is így került fel – és a torna hivatalos adatbankjába is. Filippa ígéri, útlevele megújításakor ügyelni fog a h betűre…

A fordulás után Kosovare Asllani tizenegyesből még biztosabbá tette, hogy nem lesz fordulat a meccsen, aztán a végjátékban Stina Blackstenius is – akitől a VAR korábban „elvett” egy gólt – feliratkozott a táblára egy felső sarkos távoli lövéssel.

A svédek megnyerték a csoportjukat, és a következő körben elkerülik az eddig hibátlan franciákat – nekik a hollandok jutnak. Svédország a Belgium, Izland, Olaszország hármasból kap ellenfelet a negyeddöntőre.

NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG, ANGLIA
3. FORDULÓ
C-CSOPORT
Svájc–Hollandia 1–4
(Reuteler 53., ill. Crnogorcevic 49. – öngól, Leuchter 84., 89., Pelova 90+4.)
Svédország–Portugália 5–0 (Angeldal 21., 45., C. Costa 45+7. – öngól, Asllani 54. – 11-esből, Blackstenius 90+1.)

A C-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Svédország 3
2
1
8– 2 +6 7
2. Hollandia3
2
1
8– 4+47
3. Svájc3

12
4– 8–41
4. Portugália 3

1 2
4–10 –6 1

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik