Eb 2028, 2032: az oroszok komolyan gondolják a rendezést

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2022.03.31. 18:28
null
<strong>Alekszej Szorokin</strong> a FIFA éves kongresszusán optimista volt (Fotó: Getty Images)
Az Orosz Labdarúgó-szövetség komolyan veszi jelentkezését a 2028-as vagy a 2032-es Európa-bajnokságért annak ellenére, hogy az ország ukrajnai háborúja miatt csapataik valamennyi klub- és válogatott sorozatból jelenleg ki vannak tiltva.

 

Alekszej Szorokin, a 2018-as oroszországi világbajnokság szervezőbizottságának elnöke csütörtökön úgy fogalmazott: mindennel rendelkeznek a sikeres rendezéshez.

„Oroszország képes lesz világszínvonalú tornák rendezésére, technikailag most is képes rá” – hangsúlyozta Szorokin a nemzetközi szövetség (FIFA) éves kongresszusán Katarban.

Alekszandr Djukov, az orosz szövetség elnöke múlt szerdán jelentette be, hogy a szándéknyilatkozatot tartalmazó dokumentumokat a határidő lejárta előtt eljuttatták az európai szövetségnek (UEFA).

Az UEFA közlése szerint a 2028-as és a 2032-es rendezőket szeptemberben fogják kihirdetni.

A szövetségek bejelentése szerint az oroszok mellett a 2028-as kontinenstornára Nagy-Britannia és Írország közösen, valamint Törökország nyújtott be rendezési szándéknyilatkozatot, míg a 2032-es viadallal kapcsolatban az olaszok érdeklődnek.

Az UEFA októberben azt közölte, hogy március 23-ig kell jelezni a rendezési szándékot, a kandidálókat pedig áprilisban jelentik be. Minimális követelmény tíz stadion, közülük egynek legalább 60 ezer, kettőnek pedig 50 ezer férőhelyesnek kell lennie. Amennyiben kettőnél több ország rendezné közösen a kontinensviadalt, úgy a házigazdák nem kapnának automatikusan indulási jogot.

A 2024-es Európa-bajnokságnak Németország ad otthont.

Jelenleg az orosz válogatottak az ukrajnai háború miatt szinte semmilyen sportágban, így labdarúgásban sem szerepelhetnek, az országban pedig nem tarthatnak nemzetközi versenyeket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik