Afrika-kupa: a házigazda sikerével kezdődött a torna

Vágólapra másolva!
2022.01.09. 19:05
null
Aboubakar harmadszor duplázott a válogatottban (Fotó: AFP)
Vasárnap este Yaoundéban a házigazda Kamerun Burkina Faso elleni győzelmével kezdetét vette a tavalyról elhalasztott, vagyis hivatalosan a 2021-es Afrikai Nemzetek Kupája.

A tavalyról elhalasztott kontinenstornán nem kellett sokat várni az első jegyzőkönyvezendő eseményre: a vendégek védője, Steeve Yago 38 másodperc elteltével sárga lapot kapott, miután úgy próbált becsúszni Collins Fainak, hogy közben derékmagasságba felemelte a jobb lábát – csak a játékvezető jóindulatán múlt, hogy a pályán maradhatott az Arisz védője.

A félidő közepén vezetést szerzett az addig inkább védekezésre kényszerülő Burkina Faso: egy szöglet utáni nagy tűzijáték, több beívelés és kapufa után Gustavo Sangaré szerezte a torna első gólját.

A szünetben viszont már Kamerun vezetett, miután az algériai Musztafa Gorbal játékvezető a 40. percet követően az első félidő ráadásában is büntetőt adott a hazaiaknak, s a kameruni csapatkapitány, Vincent Aboubakar mindkettőt gólra váltotta. Ezzel ő lett az első aki egy ANK-meccsen két büntetőt is értékesített, legalábbis amióta a nigériai Victor Moses megtette ugyanezt Etiópia ellen a 2013-as tornán.

A második félidőben aztán Aboubakar majdnem megszerezte harmadik gólját is, de ezt az algériai játékvezető videózás után les miatt visszavonta. A hátralévő bő fél órában a „szelídíthetetlen oroszlánok" az ellenőrzésük alatt tartották a pályán történő eseményeket, így a 2013-as döntős Burkina Fasónak nem sikerült az egyenlítés, kameruni győzelemmel kezdődött a torna.

AFRIKAI NEMZETEK KUPÁJA, KAMERUN
1. FORDULÓ
A-CSOPORT
Kamerun–Burkina Faso 2–1
(Aboubakar 40., 45+2. – mindkettőt 11-esből, ill. Sangaré 25.)
KÉSŐBB
Etiópia–Zöld-foki-szigetek 0–1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik