Foci a barátságért: Dzsudzsák Balázs nagykövet lett

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.24. 11:36
null
Dzsudzsák hálás azért, hogy kiváló szakmai képzésben volt része<br />
Dzsudzsák Balázs a magyarországi nagykövete a nemzetközi „Foci a barátságért” programnak, amelyben hazánkat idén az MTK Sándor Károly Labdarúgó Akadémia U14-es csapata képviseli. Az immár 24 ország részvételével megvalósuló kezdeményezés magyarországi szakmai támogatója az MLSZ Grassroots programja. A „Foci a Barátságért” projektet a Gazprom, a Bajnokok Ligája hivatalos partnere hirdette meg, immár harmadik alkalommal – Franz Beckenbauer fővédnökségével. Az országok ifjú bajnokai, összesen 670 gyermek és edzőik az idén is élőben izgulhatják végig Bajnokok Ligája döntőjét.

 

A programot Magyarországról neves futballisták támogatták már: 2013-ban Buzánszky Jenő, 2014-ben Mészöly Géza vállalta a helyi nagykövet tisztségét, idén pedig Dzsudzsák Balázs állt a kezdeményezés mellé.

„Az, hogy egy labdarúgó milyen pályát fut be, harmad részben a tehetségen, harmad részben a lehetőségeken és harmad részben a képzésen múlik. Ez a három pillér pedig alapvetően egybefonódik. Hálás vagyok, hogy kiváló szakmai képzésben vehettem részt és ma is játszhatok a magyar válogatottban. A »Foci a Barátságért« programban résztvevő akadémisták számára remek lehetőséget nyújt a Gazprom, hogy megismerhessék külföldi társaikat és tanulhassanak egymástól. A BL-döntő megtekintése pedig életre szóló élmény lesz számukra” – mondta Dzsudzsák Balázs.

MAGYARORSZÁGRÓL AZ MTK VESZ RÉSZT A PROGRAMBAN

A program célja, hogy a különböző országok gyermekeit barátságra, toleranciára nevelje és a labdarúgáson keresztül terjessze az egyenlőség és az egészséges életvitel szellemiségét. A projekt csúcspontja a III. Nemzetközi Gyermekfórum lesz, ahol a résztvevő országok csapatai találkoznak, köztük az MLSZ U14-es bajnokságának legutóbbi győztese, az MTK-hoz tartozó Sándor Károly Labdarúgó Akadémia.

Az MTK U14-es csapata képviseli hazánkat
Az MTK U14-es csapata képviseli hazánkat

„Hatalmas lehetőség a gyerekeknek, hogy részt vehetnek egy ilyen nagyszabású, nemzetközi eseményen. A program részeként a BL-döntőre is kiutazhatnak, ami biztosan nagy lökést ad majd szakmai pályájuknak is” – mondta Tamási Zsolt, az akadémia szakmai igazgatója.

A „Foci a Barátságért” program részeként, immár hagyományosan, a Bajnokok Ligája döntője kapcsán megrendezik a Nemzetközi Utcai Foci Bajnokságot és a harmadik Nemzetközi „Foci a Barátságért” Gyerekfórumot. Mindkét rendezvényt Berlinben tartják, június 4. és 7. között. A Fórum után a résztvevő gyermek labdarúgók együtt tekintik meg az UEFA Bajnokok Ligája döntőjét, a berlini Olimpiai Stadionban.

FOCI A BARÁTSÁGÉRT – HARMADSZOR

A Gazprom, a Bajnokok Ligája hivatalos partnere online sajtótájékoztatón indította el a Nemzetközi „Foci a Barátságért” program harmadik szezonját, számos nagyszabású eseményt tervezve erre az évre. A program földrajzi értelemben is jelentősen kiszélesedett, immár Ázsiából is csatlakoznak hozzá fiatal játékosok. A résztvevő országok száma a tavalyi 16-hoz képest idén 24-re bővül: az eseménysorozatot Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Egyesült Királyság, Fehéroroszország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Japán, Kazahsztán, Kína, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország és Ukrajna részvételével rendezik meg.

„A »Foci a Barátságért« program célja, hogy felkeltse a gyerekek érdeklődését az egészséges életmód iránt és hogy az eredmények eléréséhez igazi csapatjátékra, erőfeszítéseik összpontosítására buzdítsa őket. A program szellemisége a barátságon és a különböző kultúrák tiszteletén alapszik. Ezek azok az alapvető értékek, amelyek meghatározzák a társadalom jólétét. Ez az, amivel a »Foci a Barátságért« program hozzájárul a jövő építéséhez” – mondta Alekszej Miller, a Gazprom igazgatótanácsának elnöke.

A program nemzetközi nagykövete ebben az évben is Franz Beckenbauer, a Császár, minden idők legeredményesebb német labdarúgója, aki elmondta: „Örülök annak, hogy a »Foci a Barátságért« túllépett az európai kereteken és már Kína, Japán és Kazahsztán is részt vesz benne. Bizonyítéka ez annak, hogy az univerzális emberi értékek nem ismernek határokat és mindenki számára mértékadóak.”

Foci a barátságért: sporttal az egészségért és megértésért – a hivatalos honlap

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik