FIFA: körülnéztek a pincében, el sem hiszik, mit találtak

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.13. 15:45
Különleges futballrelikviát találtak a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) zürichi székházában: előkerült az eredeti világbajnoki trófea (Jules Rimet-kupa) talapzata, amelyet elveszettnek hittek.

A trófea lapis lazuliból készült alapjára a pince egyik tárolójában akadtak rá, a meghökkentő felfedezés nem kis örömet szerzett a FIFA-múzeumigazgató David Ausseilnek.

„Olyan, mintha egy egyiptomi múmiát találtunk volna. Nincs is pénzben kifejezhető értéke, olyan, mint egy családi ékszer” – örvendezett Ausseil.

Az először az 1930-as világbajnokságon átadott trófea talapzatát az 1954-es torna előtt cserélték ki, az eredeti talapzatot – amelyen még csak az 1930-as és 1950-es győztes Uruguay, valamint az 1934-es és 1938-as világbajnok Olaszország neve szerepelt – elveszettnek hitték. A Rimet-kupát 1970-ben Brazília harmadszor és végleg elhódította, ám a trófeát 1983-ban ellopták, és azóta sem látta senki.

„Mi is abban a hitben voltunk, hogy az eredeti talapzat elveszett Brazíliában, az 1950-es világbajnokság után. Úgy gondoljuk, Jules Rimet óta egy FIFA-elnök sem látta ezt a relikviát” – mondta Ausseil. A Rimet-kupa eredeti talapzatát minden bizonnyal a futballrajongók is megtekinthetik a tervek szerint 2016 márciusában nyíló Világfutball-múzeumban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik