Világfutball: 44 milliós büntetés átigazolási hídért

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.06. 14:38
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) fegyelmi bizottsága először büntetett meg labdarúgóklubokat az adóelkerülésre kitalált „bridge transfer" jelenség miatt. Az egy uruguayi és a négy argentin klub együttes büntetése 175 ezer svájci frank (több mint 44 millió forint).

A 2012-ben lebonyolított ügyletekben az érintett klubok nem jóhiszeműen jártak el, tettüket nem sportszakmai, hanem „egyéb" célok motiválták – derítette ki a vizsgálat.

Az „átigazolási híd"-ként fordítható bridge transfer lényege, hogy két klub a kettejük között lebonyolított játékos-adásvételbe egy harmadik klubot is közbeiktat, amelyben az adott futballista egyetlen mérkőzést sem játszik, ám az adminisztrációs láncolat kiterjesztése adóelkerülést tesz lehetővé.

A harmadik klub bevonása egyúttal lehetővé teszi az ügylet „kifehérítését" is, hiszen a FIFA internet alapú átigazolási rendszerébe (TMS) betáplált adatok révén az ügylet szabályosnak és hivatalosnak tűnik fel.

A vizsgált hat esetből ötben a FIFA súlyosbító körülményként értékelte, hogy az átigazolás kölcsönügyletként került a TMS-be, és az érintett egyletet később elfelejtették kommunikálni, hogy a kölcsönadást nagyon rövid időn belül végleges adásvétellé minősítették.

A konkrét esetben a játékosok „átszállítását" végző, azaz a „híd klub" szerepét betöltő uruguayi Sud Américát két egymást követő teljes átigazolási időszakból kizárták, továbbá 40 ezer svájci frank büntetéssel sújtották.

A gyanúba keveredő négy argentin vásárló klub közül az Instituto de Córdoba és az Independiente 50-50 ezer, a Rosario Central 20 ezer, a Racing Club pedig 15 ezer svájci frank büntetést köteles fizetni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik