Újra életre kel a britek házi bajnoksága

CS. Z.CS. Z.
Vágólapra másolva!
2011.02.08. 11:35
null
A modern Aviva Stadionban kel életre a brit labdarúgás egyik nagy hagyománya (fotó: Action Images)
Kedd este az Írország–Wales labdarúgómeccsel kezdetét veszi a Carling Nemzetek Kupája elnevezésű sorozat, amely ha beválik, új formát szabhat a szigetországi csapatok egymás közötti – csak hagyományos szóhasználatban barátságos – mérkőzései sorának és színt vihet a nemzetközi felkészülési találkozók sokaságába.

 

Vajon mi viszi rá Észak-Írország és Skócia labdarúgó-válogatottját, hogy egy egyszerű FIFA-játéknapon – mint amilyen a szerda lesz – még véletlenül sem Belfastban, Glasgow-ban vagy esetleg Edinburgh-ban lépjenek pályára egymás ellen, hanem épp Dublinban?

A megoldás: a Nemzetek Kupája. A keddi ír–walesi, illetve a szerdai északír–skót összecsapással ugyanis elrajtol az új szigetországi sorozat, amely nemcsak nevében, de lebonyolításában is emlékeztet a rögbisek évszázados hagyományra visszatekintő tornáira.

A négy résztvevő – tehát Észak-Írország, Írország, Skócia és Wales – egy éven, sőt négy hónapon belül mérkőzik meg egymással, mindenki mindenki ellen, egy helyszínen.

A brit négyes torna ötlete még 2006-ban pattant ki az akkori északír szövetségi kapitány, Lawrie Sanchez fejéből. „Mindannyiunk számára hasznosabb lenne egy ilyen sorozat, mint az érdektelen felkészülési találkozók” – indokolta Sanchez akkor, de azt ő is rögtön hozzátette, a „nagy testvér”, Anglia aligha vonható be a körbe, ezért Észak-Írország, Skócia és Wales mellett már akkor képbe került Írország válogatottja.

„A mindenkori angol kapitány tartana mind a három találkozótól, és úgy látom, Angliát nem lehet úgy bevonni egy hasonló kezdeményezésbe, mint a másik három nemzeti csapatot. Az angoloknál ez kereskedelmi döntés is, mert minden találkozó sok pénzt jelent, és egy Észak-Írország elleni meccs anyagilag biztosan nem érné meg nekik. Írországot viszont könnyebb lehet meggyőzni” – magyarázta akkor Sanchez, és ugyan ő már 2007-ben távozott az északír kapitányi székből, ötlete mára valóság lett.

Meg kell jegyezni, hogy a felvetés azért nem teljesen forradalmi, hiszen a britek házi bajnoksága (British Home Championship) keretében száz éven keresztül (1884–1984) megküzdött egymással az Egyesült Királyság négy nemzete – tehát ugyanez a mezőny, de az írek helyett az angolokkal –, ám az elmúlt negyedszázadban nem akadt hasonlóra példa (persze a felkészülés jegyében megannyiszor választották egymást a felek).

A Nemzetek Kupáját már 2009-ben elindították volna, csakhogy a világbajnoki selejtezők sűrűsége miatt még nem volt hely a programban, ugyanakkor ebben az esztendőben már nincs akadálya, hogy megrendezzék a hat mérkőzésből álló tornát (két összecsapás februárban lesz, négy pedig májusban). A helyszín minden esetben az új dublini Aviva Stadion lesz – amelyet tavaly adtak át és idén otthont ad az Európa-liga fináléjának is, tehát az első házigazda Írország.

A torna még el sem kezdődött, de természetesen máris szárnyra kaptak azok az ötletelések, hogy Anglia miként csatlakozhat a jövőben a szériához, ha sikert hoz – márpedig a Brit-szigeteken nagy az érdeklődés a meccsek iránt. Az egyik lehetőség, hogy 2013-ban újra életre hívják a már említett házi bajnokságot, de az angol Labdarúgó-szövetségnél (FA) az is felvetődött, hogy két év múlva Anglia maga rendezne egy tornát a brit nemzetek között. Erre már csak azért is nagy az esély, mert az FA 2013-ban ünnepli fennállásának 150. évfordulóját, és miként lehetne szebben megemlékezni róla, mint a legrégibb riválisok elleni összecsapásokkal?

NEMZETEK KUPÁJA, 2011
 A RÉSZLETES PROGRAM
Írország–Wales február 8., 20.45
Észak-Írország–Skócia február 9., 20.45
Írország–Észak-Írország május 24., 20.45
Wales–Skócia május 25., 20.45
Wales–Észak-Írország május 27., 20.45
Írország–Skócia május 29., 19.30
Mindegyik mérkőzést a dublini Aviva Stadionban rendezik meg.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik