Valahol Európában – Bodnár bajnok, öten kupagyőztesek lettek

Vágólapra másolva!
2009.06.12. 08:51
Légióskörkép sorozatunk korábbi részeiben visszatekintettünk a Spanyol-, Német- és Olaszországban játszó magyarok szezonjára, felidéztük a németalföldi és az angliai légiósaink produkcióját. Sorozatunk utolsó részében az egyéb európai bajnokságokban szereplő magyar játékosok teljesítményét összegezzük.
Bodnár László (jobbra) bajnok lett a Salzburggal
Fotó: Action Images
Bodnár László (jobbra) bajnok lett a Salzburggal
Bodnár László (jobbra) bajnok lett a Salzburggal
Fotó: Action Images
Bodnár László (jobbra) bajnok lett a Salzburggal

BL-SZEREPLŐ CIPRUSRÓL

A „kisebb” bajnokságokban szereplő légiósaink közül a legtöbbet (főképp ősszel) a ciprusi Anorthoszisz Famugaszta 35 éves kapusa, Nagy Zoltán szerepelt a híradásokban, hiszen Dzsudzsák Balázs (PSV) mellett ő volt az egyetlen magyar játékos, aki pályára lépett a Bajnokok Ligájában.

Nagy két meccsen játszott a BL-ben. A Werder Bremen elleni hazai találkozón két gólt kapott (2–2 lett a végeredmény), míg a Panathinaikosz ellen idegenben egyet (a szünetben állt be csereként, 1–0-ra kikaptak). A bajnokságban 19 találkozón állt a gólvonalon. Csapata meglehetősen viharos szezon után (idény közben távozott Temuri Kecbaj vezetőedző, a klub elnöke ellen rendőrségi nyomozás indult) a harmadik helyen végzett.

A többi ciprusi légiósunk közül Szili Attila szerepelt a legjobban, aki az APEP színeiben 25 meccsen öt gólt szerzett és három gólpasszt adott. Rajta és Nagy Zoltánon kívül Bardi Gábor (APOP), Nagy Gábor (APEP), Virágh Aladár, Nagy Zsolt (mindketten Atromitosz) és Korolovszky Gábor is (Apollon Limasszol) pályára lépett a szigetország élvonalában, de utóbbinak például mindössze két perc jutott.

BULGÁRIA, SVÁJC – KUPAGYŐZTESEK

A 2008–2009-es szezonban öt magyar játékos mondhatta el magáról, hogy kupát nyert csapatával. Ahogy arról már beszámoltunk sorozatunk korábbi részében, Belgiumban a Genkkel Tőzsér Dániel és Tóth Balázs lett kupagyőztes, míg Bulgáriában a Litexszel Sándor György, Svájcban az FC Sionnal Vanczák Vilmos, míg Ausztriában az Austria Wiennel Sáfár Szabolcs.

Sándor az Újpest kölcsönjátékosaként januártól 14 bajnokin lépett pályára Bulgáriában, egy gólt lőtt, és csapata egy fordulóval a pontvadászat vége előtt a negyedik helyen áll. A középpályás a kupadöntőben nem lépett pályára.

SÁNDOR GYÖRGY GÓLJA A LOKOMOTIV MEZDRA ELLEN



Vanczák Vilmos az egész szezonban alapembernek számított a bajnokságban nyolcadik helyen végző, a Svájci Kupát megnyerő Sionban. A válogatott védő a Szuperligában 38 találkozón négyszer volt eredményes és három gólpasszt adott.

VANCZÁKÉK ÖRÖME



HATAN JÁTSZOTTAK A „SÓGOROKNÁL”, BODNÁR BAJNOK LETT

Az egyik legnépesebb, hatfős magyar légió a legutóbbi idényt is Ausztriában kezdte meg, igaz, a bajnokság végére kissé megcsappant a számuk: a téli szünetben Csizmadia Csabának és Kovrig Ákosnak is felbontották a szerződését. Előbbi Olaszországba, a másodosztályú Grosettóhoz szerződött (azóta már ott is szerződést bontott, és a horvát Slaven Belupónál folytathatja), utóbbinak azóta sincs csapata.

A 34 éves Sáfár öt éve védi az Austria Wien kapuját, és újabb sikeres szezont tudhat a háta mögött. Kupagyőztes lett (a kupában két meccsen játszott, a döntőben nem kapott lehetőséget), a bajnokságban bronzérmet szerzett csapatával, 40 tétmeccsen lépett pályára (36 bajnokin, két kupa- és öt UEFA-kupa-meccsen).

A legsikeresebb évet Bodnár László zárta Ausztriában, aki a bajnokságban 28 találkozón (összesen 33 tétmeccset játszott a legutóbbi szezonban a Salzburggal ) két gólt lőtt és kilenc gólpasszt adott. Ennek ellenére az szinte biztos, hogy 2006 után távozik Salzburgból, mert sem a vezetők, sem ő nem akarja lejáró szerződését meghosszabbítani.

BODNÁR HATALMAS GÓLJA A RIED ELLEN 2:40-NÉL



SKÓCIA – KÉT MAGYAR A PÁLYÁN, EGY A KISPADON BIZONYÍTOTT

Magyar emberrel mostanában nemigen foglalkoztak annyit a skót lapok, mint a Hearts menedzserével, László Csabával. Az egy éve még Uganda legjobbjait irányító szakvezető egy szezon alatt a bravúrosnak mondható harmadik helyig vezette csapatát. Munkájáról mindennél többet elmond, hogy őt választották meg az év menedzserének Skóciában.

László együttesében a Debrecentől szerződtetett kapus, Balogh János 19 mérkőzésen védett.

Rajta kívül Rósa Dénes játszott még Skóciában, a tavaszi szezon elején csatlakozott a Hibernianhez, s 12 mérkőzésen szerepelt. Egy ideig csapattársa volt a 20 esztendős Gróf Dávid, aki azonban nem fért be az együttesbe, ráadásul ittas vezetés miatt rendőrségi ügybe keveredett, s nem sokkal ezután szakított a Hiberniannel, elhagyta Skóciát. Jelenleg nincs csapata.

RÓTHÉK FELJUTOTTAK, SZÉLESIÉK NEM

Néhány további magyar légiósról dióhéjban. Róth Ferenc, aki itthon többek között Zalaegerszegen, Fehérváron és Újpesten is játszott, a legutóbbi szezonban Csehországban 21 meccsen három góllal segítette az élvonalba jutáshoz a másodosztályú Bohemianst.

Ugyanez, mármint a feljutás nem sikerült Szélesi Zoltán egyesületének, a francia másodosztályú Strasbourgnak, amely az utolsó fordulóban 1–0-ra kikapott nagy riválisa, az US Boulogne otthonában. A válogatott védőt még egy évig köti szerződés a gárdához, de nem lenne meglepő, ha a nyáron távozna.

Vayer Gábor (lengyel élvonal, LKS Lódz) és Erős Gábor (görög másodosztály, Ionikosz) súlyos sérüléssel bajlódott, utóbbival szerződést is bontott csapata. Posza Zsolt felépült hosszan tartó sérüléseiből, kilenc meccsen játszott az Ergoteliszben (görög élvonal), többek között a Panathinaikosz és az Olympiakosz ellen is sikerrel őrizte meg kapuját a góltól. Orosz Péternek ugyanakkor nem hozott szerencsét Görögország, az OFI Krétában egyetlen bajnokin sem játszott, télen hazatért a Vasasba. A dunaszerdahelyi DAC futballistája, Regedei Csaba 26 fellépése alkalmával két gólt lőtt a 12 csapatos szlovák élvonalbeli bajnokság 9. helyén végző gárdában.

STATISZTIKÁK

NÉV (KLUB) MECCS GÓL GÓLPASSZ PERC MEGJEGYZÉS
AUSZTRIA, BUNDESLIGA
Bodnár László (Salzburg) 33 (1) 2 9 2790
Pusztai Olivér (Kärnten) 30 2 2690
Sáfár Szabolcs (Austria Wien) 40 3537 Osztrák Kupa-győztes (a döntőn nem játszott), 2. az év kapusa szavazáson, 1 ponttal lemaradva Gebauer (Ried) mögött.
Csizmadia Csaba (Mattersburg) 23 (3) 1 3 1819 Felbontották télen a szerződését, az olasz Grossetóba igazolt, ahol tavasszal ismét szerződést bontottak vele.
Kovrig Ákos (Mattersburg) 14 (3) 1 776 Szezon közben felbontották a szerződését.
AUSZTRIA, MÁSODOSZTÁLY
Korsós György (Austria Wien amatőr) 34 5 1 3034 Osztrák Kupa-elődöntős a „kicsikkel”, csapatkapitány, mentor a fiatalok mellett.
BULGÁRIA
Sándor György (Litex) 14 1 1 ? Kölcsönben volt, kupagyőztes, a döntőben nem játszott.
CIPRUS
Nagy Zoltán (Anorthoszisz) 19 1664
Bardi Gábor (APOP) 10 900
Nagy Gábor (APEP) 23 1 2031
Szili Attila (APEP) 25 5 3 2071
Virágh Aladár (Atromitosz) 11 (3) 1 608
Nagy Zsolt (Atromitosz) 5 (5) 63
Korolovszky Gábor (Apollon Limasszol) 1 (1) 2
CSEHORSZÁG, MÁSODOSZTÁLY
Róth Ferenc (Bohemians) 21 3 1562 Feljutott a csapatával, jövőre két Bohemians lesz az 1. ligában! Illetve csak Róthéké, mert a másik csapatnak le kell mondani a névhasználatról.
EGYIPTOM
Bicskei Bertalan (vezetőedző) Szezon közben vette át az al-Maszri Port-Szaíd irányítását, végül a 8. helyen zárt csapatával.
FRANCIAORSZÁG, LIGUE 2
Szélesi Zoltán (Strasbourg) 18 1574 A szezon végén valószínűleg elmegy, nem tudták kiharcolni a feljutást (az utolsó fordulóban bukták el).
GÖRÖGORSZÁG, SZUPERLIGA
Posza Zsolt (Ergotelisz) 9 810 Sokáig sérült volt, visszaszerezte helyét a kapuban, nullázta a nagycsapatokat.
GÖRÖGORSZÁG, MÁSODOSZTÁLY
Erős Gábor (Ionikosz) ? Egy gólt lőtt ősszel, sérülései miatt februárban szerződést bontottak vele.
LENGYELORSZÁG, EKSTRAKLASA
Majoros Árpád (Cracovia) 2 (2) 59 Télen szerződést bontottak vele Krakkóban.
Vayer Gábor (LKS Lódz) 13 (2) 1 1 935 Lábtörést szenvedett, utoljára a 16. fordulóban játszott. A Lódz egyébként nem kapott licencet a 2009–2010-es szezonra, így megy a másodosztályba.
SKÓCIA, PREMIER LEAGUE
Rósa Dénes (Hibernian) 12 (2) 882 Szabadon igazolhatóként fél évre szerződött, most tárgyalnak újra a Hibsszel.
Balogh János (Hearts) 19 (1) 1620
László Csaba (menedzser – Hearts) Csapatával, a Heartsszal a 3. helyen végzett, az év menedzserének választották Skóciában.
SVÁJC, Szuperliga
Vanczák Vilmos (Sion) 38 4 3 3335 Kupagyőztes a Sionnal, csapata egyik legtöbbet játszó tagja. A bajnokságban a kiesés ellen küzdöttek.
SZLOVÁKIA, CORGON LIGA
Regedei Csaba (DAC) 26 2 3 1999
Vasas Zoltán (DAC) 2 61Szezon közben eljött. Feljelentette a klubot, mert nem kapta meg a teljes fizetését.

Zárójelben azt tüntettük fel, hogy a játékos hányszor lépett pályára csereként. A kérdőjel azt jelenti, hogy nem találtunk adatot.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik