Tovább folyik az „ötkarikás harc” a 23 éven aluli játékosokért

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2008.07.23. 18:19
Sepp Blatter a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke ismét hangot adott elégedetlenségének. A FIFA svájci vezetője ezúttal a 23 éven alatti játékosokért állt ki, méghozzá hivatalos formában: levelet küldött a tagországok szövetségeinek, amelyben hangsúlyozza, hogy a 23 éven alatti játékosok elengedése az olimpiára nem egy lehetőség, hanem kötelező érvényű minden csapat számára.
Lionel Messi: még mndig kérdés, hogy az olimpián vagy BL-selejtezőn rúgja majd a bőrt
Fotó: Imago
Lionel Messi: még mndig kérdés, hogy az olimpián vagy BL-selejtezőn rúgja majd a bőrt
Lionel Messi: még mndig kérdés, hogy az olimpián vagy BL-selejtezőn rúgja majd a bőrt
Fotó: Imago
Lionel Messi: még mndig kérdés, hogy az olimpián vagy BL-selejtezőn rúgja majd a bőrt

„Minden klub köteles elengedni fiatal játékosait a pekingi olimpiára. A játékok szellemiségével ellentétes bárkinek megtiltani a részvételt" – olvasható Blatter levelében.

A pekingi játékokon a férfiak tornáján 23 éven aluli válogatottak lépnek pályára, minden együttes keretét három idősebb futballistával lehet megerősíteni. Az esemény nem szerepel a FIFA hivatalos versenynaptárában, ezért az olimpia ideje alatt is zajlanak a nemzeti bajnokságok, nemzetközi kupafordulókat rendeznek, augusztus 20-án pedig hivatalos FIFA-játéknapon gyakorlatilag egész Európában barátságos válogatott találkozókat rendeznek.

A SCHALKE REAGÁLÁSA

Peter Peters, a Schalke 04 ügyvezetője felháborodottan reagált Blatter levelére. "Nem érdekel minket Joseph Blatter levele, nem kívánunk asszisztálni a FIFA és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) játszmáihoz" – mondta a vezető. "Nem engedjük, hogy szórakozzanak velünk. Kitartunk álláspontunk mellett."


Korábban az FC Barcelona részéről Txiki Beguiristain úgy nyilatkozott, hogy nem, vagy csak feltételekkel engedné el Lionel Messit a pekingi olimpia labdarúgótornájára. „Harcolni fogunk Messiért, hogy játszhasson a Bajnokok Ligája selejtezőjében. Ezt tudatni fogjuk a FIFA-val is” – mondta, a katalánok sportigazgatója.

Az olimpia idején ugyanis azok a nagycsapatok, amelyek a bajnokságban nem tudtak egyenesági részvételt kiharcolni a BL-főtáblára, selejtezni kényszerülnek. Nemcsak a Barca járt így, de többek közt a Schalke is. A németek Rafinhát nem akarják elengedni a brazilokhoz. Sőt, egy másik német csapat, a Werder Bremen úgy sem akarja elengedni Diegót (szintén brazil), hogy ők biztosan csoportkörösek lesznek szeptembertől.

A két brazil futballista egyébként ennek ellenére csatlakozott a válogatotthoz, klubjaik a lausanne-i székhelyű nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) feljelentették a dél-amerikai ország szövetségét, amiért álláspontjuk szerint nyomást gyakorolt a játékosokra.

A női csapatoknál nincsenek ilyen konfliktusok, mert az olimpia hivatalos FIFA-eseménynek számít, ezért ebben az időszakban szünetelnek a bajnokságok és nem lehet válogatott meccseket sem rendezni.

A Barcelona korábban kompromisszumos megoldást kerestek, amely minden félnek megfelel. Ez azt jelentette, hogy Messit csak az „odavágó” (augusztus 12.) után engednék el Pekingbe.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik