A magyar tizenévesek Pekingről még lemaradtak, de Londonra beérhetnek

Vágólapra másolva!
2008.07.10. 23:16
Pekingi kvótánk nincs, a távol-keleti harcművészetből olimpiai sportággá változó WTF-tékvandóban legközelebb talán 2012-ben lesz magyar a játékokon. Néhány tehetséges tinédzsert már a mostani kvalifikációs viadalokon is azért indítottak el, hogy a felnőttek helyett mihamarabb a mély vízbe dobják őket, és hosszú távon beérjenek. A plázák és az internet helyett nehéz azonban a küzdőterembe csábítani a fiatalokat, ordibáló edzők elé.
Steven Lopez (balra) lehet a sportág egyik pekingi csillaga
Fotó: Action Images
Steven Lopez (balra) lehet a sportág egyik pekingi csillaga
Steven Lopez (balra) lehet a sportág egyik pekingi csillaga
Fotó: Action Images
Steven Lopez (balra) lehet a sportág egyik pekingi csillaga

Ahogy a kungfu Kína, a karate Japán, a thai-boksz Thaiföld önvédelmének szimbóluma, úgy tartozik a tékvandó Koreához.

Évezredekkel ezelőtt úgy készítették fel a harcosokat a japán kalózok ellen, mint Conant, a barbárt, akit jutalmul keletre vittek. Harcművészetre és filozófiára tanították, költészetre, erkölcstanra, etikára nevelték őket. Az öt tanítási alapelv pedig így szólt: Légy hű hazádhoz, Tiszteld szüleidet, Légy igaz barát, Sose hátrálj meg a harcban, Sose ölj ok nélkül.

Nemesebb világban élnénk, ha betartanánk őket. A tékvandó, a láb-, illetve kéztechnikák művészete mai formájában a XX. század közepén született, és a koreai háborúban a kommandósok fontos fegyverét alkotta. Névadója és a stílus atyja Csoj Hong Hi tábornok, a 29. gyalogsági hadosztály alapítója, aki katonák kiképzésére használta.

Tanult tőle Harmat László, aki 1977-ben Magyarországra hozta, tőle pedig Patakfalvy Miklós, aki ma az olimpiai változat a WTF-tékvandó magyarországi szövetségének elnöke. A Pekingért versenyző magyarok küzdelmét így mutatta be:

„Két lehetőség volt kvótaszerzésre, tavaly Manchesterben a világválogató, és idén januárban az európai válogató – mondja a hatdanos mester. – Az olimpiára két-két súlycsoportot összevonnak, így nehezebb dolga volt a nyolcvan kilóban induló vb-bronzérmes Tóth Balázsnak, ezzel együtt reméltük, hogy kijut Pekingbe. Manchesterben az olimpiai negyedik azeritől kapott ki szoros meccsen, Isztambulban pedig egy tizenhét éves angol őstehetségtől, mivel három másodperccel a vége előtt döntetlen állásnál hátrálni kezdett, és intést kapott."

"A szintén tizenhét éves, ötvenhét kilós Kotsis Edináról úgy gondoltuk, inkább a londoni lesz az ő olimpiája, de példamutató akarásáért cserébe úgy éreztük, nem lehet elég korán elkezdeni menedzselni a felnőttek között. Két fordulót magabiztosan ment Törökországban, az elődöntőben a horvát Európa-bajnokkal került össze. Válaszút elé kerültünk, adjuk-e föl előre a meccset, és készüljön-e inkább a bronz megszerzésére, hiszen az is elég lett volna. Végül a sportszerűség azt diktálta, és edzője is amellett volt, hogy azon melegében megpróbál kvótát szerezni, de egy intéssel ő is veszített. A harmadik helyért már elfogyott a szuflája, de így is várakozáson felül szerepelt, és az első számú tartalék Európából."

"A negyvenkilenc kilóban szereplő, tizenöt éves Dúcz Barbarától, és az ötvennyolc kilóban induló Néma Norberttől sem várhattuk a kvalifikáció megszerzését, de mindketten szépen helytálltak.”

Patakfalvy Miklós elmondta, jelenleg öt-hatszáz versenyzőnk van, a társadalmi környezet viszont nem éppen ideális a hazai mezőny bővítésére. Az olimpiai sportágak és a keleti harcművészetek terén is nagy a konkurencia, a plázák meg az internet világa mellett pedig amúgy is nehéz a gyerekeket arra csábítani, hogy üvöltöző edző előtt izzadjanak.

A szakemberek itt is minimális tiszteletdíjat kapnak, a szabadidejüket áldozzák a tanítványaikra, a sportág hazai állami támogatása századrésze annak, amit Törökországban kap. Az elnök úgy véli, a tékvandó vonzereje a harcművészetek között a legszebb és legsokoldalúbb lábtechnikában, az ugró, forduló és magas rúgások egyedi kivitelében van. Fejre ütni – a karatéhoz hasonlóan – itt sem szabad, de a tékvandósnak mindig kéznél van a lába, a fejrúgás pedig a támadás csúcsa, a legértékesebb akció.

A SPORTÁG TÖRTÉNETE

A WTF-tékvandó napja akkor virradt fel, amikor őshazájában, Dél-Koreában rendezték az olimpiát, s nem áldozott le akkor, amikor a sportágért diplomáciai úton mindent bevető Kim Un Jongot, a NOB dél-koreai alelnökét egyéb korrupciós ügyei miatt börtönbe vetették. Az olimpiai tékvandósok tudják, Kim Un Jong érdemei elvitathatatlanok, de azt is mondják, aligha intézhetett volna el bármit is, ha nem lett volna mögötte egy tartalmas sportág. Szöulban még csak bemutató szerepelt a játékokon, Barcelonában is – itt Salim Gergely, egy tanzániai orvos és magyar feleségének dán színekben versenyző fia aranyérmet nyert 54 kilóban. Bátyja, Salim József már a magyar küldöttség tagjaként lett Sydneyben ötödik, legközelebb viszont Londonban szoríthatunk újra egy honfitársunkért. A tarolás elkerülése érdekében egy nemzet nem indíthat minden súlycsoportban versenyzőt, így a dél-koreaiak Sydneyben csak három aranyat nyertek. Az amerikai Steven Lopez 2000-ben a 68 kilósok mezőnyében győzött, Athénban viszont a 80 kilós kategóriában lett első. Peking egyik csillaga lehet.

A PROGRAM

Pekingben is négy férfi és négy női olimpiai bajnoka lesz a sportágnak, 58, 68, 80 és +80, illetve 49, 57, 67 és +67 kilogrammban hirdetnek győztes. Augusztus 20-án kezdődnek a küzdelmek, s 23-ig mindennap két-két aranyat adnak át.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik